Αυτός ο χρόνος αργεί να τελειώσει

Προβληματικά και δυσάρεστα άρχισε αυτός ο δίσεκτος χρόνος. Εξίσου ταραχώδης, ανασφαλής και σκληρός στα κοινωνικά και οικονομικά, με τα σημαδιακά χρόνια 2010 και 2011.

Εξίσου, παραδίδει τη βαριά σκυτάλη στο 2013 σε τρεις εβδομάδες, αυτό είναι το γενικό συναίσθημα - μετά μάλιστα τις καλές ελπίδες από τις τρεις αποφάσεις στις Βρυξέλλες για το δημόσιο χρέος, τα δάνεια και τα ελλείμματα - για το νέο χρόνο.

Πάλι δηλαδή δυσάρεστα, συννεφιασμένα. Στο ίδιο μαγγανοπήγαδο για άλλη μια χρονιά για το μέσο Έλληνα πολίτη και οικογενειάρχη. Καθόλου αθώο, νεογέννητο βρέφος το 2013, συμβατικά τα χαμόγελα και οι ευχές του Αη-Βασίλη.
Αληθινά, αυτός ο βαρύς, ο παρατεταμένος χρόνος αργεί να τελειώσει. Κούρασε πολλούς το 2013, όπως έδειξαν άλλωστε οι διπλές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου.

Με τόσες και τόσες, πρωτοφανείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Η καθίζηση των δύο άλλοτε μεγάλων κομμάτων, η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο σχηματισμός της τρικομματικής διακυβέρνησης, η άνοδος της επιρροής της «Χρυσής Αυγής» αλλά, και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Ο εκλογικός αποκλεισμός του ρυθμιστή των εξελίξεων το 2011 Γιώργου Καρατζαφέρη και το ΚΚΕ στην τελευταία θέση με το αναιμικό 4,5% . Πυκνές οι ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, με κύριο γνώρισμα την άνοδο των «άκρων», την αισθητή μείωση της εθνικής κυριαρχίας στα οικονομικά, το φαινόμενο του κατακερματισμού και των αποχωρήσεων - διαγραφών να συνεχίζεται. Αυτό ο χρόνος αργεί να περάσει .

Μέσα σ' αυτή τη διαρκή πυκνότητα των γεγονότων, παρακολουθούμε στο κοινωνικό επίπεδο τον αφανισμό της μεσαίας τάξης (των δικαστικών, των δικηγόρων, των μηχανικών, των ανωτέρων στρατιωτικών, των τραπεζουπαλλήλων, των εμπόρων, των κατασκευαστών και αντιπροσώπων), των κάθε είδους μεσαίων συνταξιούχων επίσης και μαζί το τσάκισμα των λεγομένων «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» από καταστηματάρχες και ελεύθερους επαγγελματίες- επιτηδευματίες. Αργεί να περάσει αυτός ο δίσεκτος χρόνος με την ανεργία να καλπάζει (στους νέους είναι ένας στους δύο άνεργος), με τη μετανάστευση να θεριεύει, χωρίς κανένα χαμογελαστό Έλληνα στο δρόμο, με το ταξικό μίσος να διαχέεται τυφλό.

Όχι πλέον, όχι μόνο για τους πολύ πλούσιους, που δεν συμμετέχουν στα εθνικά βάρη (παράδειγμα οι εφοπλιστές και οι ιδιοκτήτες off- shore και μεγάλης ακίνητης περιουσίας), αλλά και όσους συνεχίζουν τη φοροδιαφυγή, τις λαθραίες καταθέσεις στο εξωτερικό, την κλοπή του ΦΠΑ. Πυκνότητα σε γεγονότα μοναδική χαρακτηρίζει το 2012, μακάρι να φύγει σύντομα με καλύτερες κάπως, ελπίδες για το 2013.

 

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline