Σεργκέι Λαβρόφ: «Κανείς πολιτικός δεν πρέπει να μιλά για "Μεγάλη Αλβανία" στα Βαλκάνια». Σε αντίθεση με τις κρυφές ενθαρρύνσεις των Τιράνων από τον Ερντογάν και κύκλους των ΗΠΑ. Κύριο

Ανόητες δηλώσεις της γηραιάς Μαντλίν Ωλμπράιτ για δήθεν ευθύνη και ανάμιξη της Ελλάδος στις τελευταίες συγκρούσεις στα Σκόπια. ΥΠΕΞ: Γελοία η προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα γεγονότα του Κουμάνοβο.

Οργή έχουν προκαλέσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπαινιγμοί που μεταδόθηκαν από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υπονόησε ανάμειξη της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο Κουμάνοβο.

«Προκαλεί αποτροπιασμό και οργή η γελοία και ανενδοίαστη προπαγανδιστική προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα του Κουμάνοβο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και πρόσθεταν ότι «η εξοργιστική αυτή προσπάθεια είναι ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας των ΜΜΕ στην γειτονική χώρα.».

Η κ. Ολμπράιτ είχε χαρακτηρίσει «τρελή» τη συζήτηση για την ονομασία. Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ και γενικότερα στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπιστούν νέες καταστροφές».

«Μας ανησυχεί η αυξανόμενη τάση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια και είναι υψίστης σημασίας να μην παραμελούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη -και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση- το πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε νέες καταστροφές [...] Στο άμεσο παρελθόν κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια απειλεί να εκραγεί» επισήμανε ο ρώσος ΥΠΕΞ στη συνομιλία που είχε, μπροστά στις κάμερες, με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια κυριάρχησε και κατά την συνάντηση που είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε, ότι μετέφερε στον κ. Ντάτσιτς την ανησυχία της Μόσχας για τις εξελίξεις.

«Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη αναφορά που γίνεται στην αποκαλούμενη "Μεγάλη Αλβανία". Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση στα Βαλκάνια και κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται να μιλάει για την δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας» τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα βαλκανικά ζητήματα, επισημαίνοντας πως η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και το γεγονός ότι «οι εξελίξεις εκεί μπορεί να αποτελούν έκφραση προσχεδιασμένων τρομοκρατικών φιλοδοξιών».

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, μπορεί οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο «να αποτελούν εκδήλωση της νοοτροπίας των αντιπαραθέσεων που είναι κυρίαρχη στην περιοχή», αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε σχέση με την άρνηση της ΠΓΔΜ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προθυμία της να συμμετάσχει στην υλοποίηση του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. «Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την αίσθηση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υπογραμμίζοντας: «Tο ισλαμικό κράτος επιδεικνύει τη δράση του σ' αυτήν την περιοχή και συνεχίζει να στρατολογεί νέους ανθρώπους για τις τρομοκρατικές του ενέργειες». Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "χλιαρή" τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συμμερίστηκε τις ανησυχίες του ρώσου ΥΠΕΞ και αναφέρθηκε επικριτικά σε πρόσφατη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε ότι «αν οι Αλβανοί δεν ενωθούν σε ένα κράτος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναγκαστούν το πράξουν με άλλο τρόπο».

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς έθεσε ρητορικά το ερώτημα: «Διανοηθείτε τι θα είχε συμβεί, αν εγώ έλεγα κάτι τέτοιο για τους Σέρβους;». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε υποτονικές τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα φαινόμενα.

«Οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν πρόβλημα τη συμπεριφορά των Αλβανών και την ανέχονται. Η τρομοκρατία στην περιοχή πρέπει να καταδικαστεί, ενώ μέχρι σήμερα είχαμε μόνο κάποια ήπια ανακοινωθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση»,επισήμανε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

EΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πολεμικό κλίμα στα Σκόπια: Διαδηλώσεις «μέχρι να πέσει ο Γκρούεφσκι»

Στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που θα πραγματοποιήσει η αντιπολίτευση, την Κυριακή, στα Σκόπια, αναφέρθηκε σήμερα ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ., ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στη χώρα.

Παράλληλα, ο κ.Ζάεβ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι δημιουργεί εμπόδια για να περιορίσει τη μαζικότητα της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης.
«Έχουμε δυσκολίες να μισθώσουμε λεωφορεία, επειδή το VMRO-DPMNE (σ.σ. το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι) προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια, ασκώντας πιέσεις σε ιδιοκτήτες λεωφορείων ώστε να μη μισθώσουν τα οχήματά τους για την μεταφορά του κόσμου στα Σκόπια. Αλλά ο κόσμος θα έρθει, ακόμη κι αν χρειαστεί να μετακινηθεί με φορτηγά, τρακτέρ ή μπουλντόζες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του SDSM.

Ακόμη ενημέρωσε πως θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης για την αποφυγή επεισοδίων και κάλεσε η διαδήλωση να είναι ειρηνική.
Ανέφερε δε πως πάνω από 4.500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, θα διανυκτερεύσουν στο χώρο όπου θα καταλήξει η διαδήλωση, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια.
«Θα μείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι» είπε ο κ. Ζάεβ.

Μεγάλη συγκέντρωση, το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, στα Σκόπια, για την υποστήριξη της κυβέρνησης, θα πραγματοποιήσει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Ζόραν Ζάεβ, σχολιάζοντας τη συγκέντρωση αυτή που ανήγγειλε το VMRO-DPMNE, ανέφερε ότι «οι αντιδιαδηλώσεις είναι χαρακτηριστικό απολυταρχικών καθεστώτων» και πρόσθεσε πως κάθε φορά που ο Γκρούεφσκι θέλει να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την διεφθαρμένη διακυβέρνησή του, καταφεύγει σε αντιδιαδηλώσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline