Ο Ερντογάν καταγγέλλει τα Τίρανα για υπονόμευση από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Παράλληλα η Αλβανία δηλώνει ότι αμφισβητεί ανοιχτά και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα. Κύριο

Κινήσεις υψηλού ρίσκου και τυχοδιωκτισμού της ηγεσίας της Αλβανίας σχεδόν σε όλη τη Βαλκανική, με πολεμική ανάμιξη στο Κόσσοβο, την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας» και της προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα για τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Μόλις πέντε ημέρες από την υποκριτική επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στη Αλβανία για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού στα Βαλκάνια και για θέματα συνεργασίας. Όμως πίσω από όλα αυτά υπάρχει η εθνική υπονόμευση και η καταγγελία για ύπουλους τρόπους των Τιράνων και του νέου Πρωθυπουργού Εντι Ράμμα.

Συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στα Τίρανα οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες του «κινήματος Γκιουλέν».

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως «πολιτικά αιτήματα» και δήλωσε ότι «το αίτημα αυτό του Τούρκου προέδρου έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τις αρμόδιες αλβανικές αρχές», εννοώντας την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, η οποία δήλωσε ότι το «δίκτυο των τουρκικών κολλεγίων και των σχολείων που χρηματοδοτείται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία τηρεί όλους τους κανόνες και λειτουργεί εντός των πλαισίων της αλβανικής νομοθεσίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, στις 13 Μαΐου ζήτησε από τα «αδέλφια του» - όπως τους αποκάλεσε- τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι να απαγορεύσουν την λειτουργία του δικτύου των σχολείων και γενικότερα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, κίνημα που αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση».
Όμως μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι δεν έχουν πάρει θέση σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν.

Πολλοί δημοσιογράφοι, αναλυτές, ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα, το οποίο χαρακτηρίζουν «διπλωματικό σκάνδαλο» και «μια προσπάθεια να εμπλακούν τα Τίρανα στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της τουρκικής πολιτικής».

Το δίκτυο Γκιουλέν και η κόντρα με τον Ερντογάν

Ο γηραιός ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999. Παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) μετά το 2002, όταν το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα αυτό κατέλαβε την εξουσία, αλλά πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση αφότου άρχισε μια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς το 2013 - στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν πρόσωπα από τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή ισοδυναμούσε με απόπειρα πραξικοπήματος και χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και του τάγματός του, του Χιζμέτ, προδότες και τρομοκράτες - κατηγορίες τις οποίες ο Γκιουλέν, που διοικεί ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων και επιχειρηματικών ομίλων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, απορρίπτει.

Ο πυρήνας του δικτύου του Γκιουλέν είναι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Ο Νουρεττίν Βερέν, που είναι το δεξί χέρι του Γκιουλέν εδώ και τριανταπέντε χρόνια, υπολογίζει ότι περίπου το 75% των μαθητών από τα δυο εκατομμύρια προπαρασκευαστικά σχολεία της Τουρκίας σπουδάζουν σε σχολεία του Γκιουλέν.
Ελέγχει χιλιάδες υψηλής στάθμης γυμνάσια, κολλέγια και φοιτητικούς ξενώνες σε όλη την Τουρκία, όπως και ιδιωτικά πανεπιστήμια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός Τουρκίας, το κίνημά του διοικεί εκατοντάδες γυμνάσια και δεκάδες πανεπιστήμια σε 110 χώρες παγκοσμίως.

Οι οπαδοί του στοχεύουν στους νέους ηλικίας 14-18 χρόνων, τους καθοδηγούν και τους κατηχούν στις φοιτητικές εστίες (ışıkevi), τους μορφώνουν στα Φετουλαχικά σχολεία και τους ετοιμάζουν για μελλοντική καριέρα στα νομικά, την πολιτική ή την εκπαίδευση ώστε να διαμορφώσουν τις άρχουσες τάξεις του μελλοντικού ισλαμικού, τουρκικού κράτους.
"Ο στόχος του Φετουλάχ είναι η ισλαμοποίηση της τουρκικής εθνότητας και η τουρκοποίηση του ισλάμ στις ξένες χώρες" λένε πρώην συνεργάτες του.

Η Αλβανία αμφισβητεί ανοιχτά τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα

Τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ΑΟΖ προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, η Αλβανία εμφανίζεται στο προσκήνιο θέτοντας με προκλητικό τρόπο θέμα χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν έντονο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.

Οι διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων – μια κίνηση που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για την Αλβανία. Την ίδια στιγμή που η ανάφλεξη στα Δυτικά Βαλκάνια ανασύρει ξανά από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Δάκτυλος της Τουρκίας

Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Προβληματισμός Κοτζιά

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.

Επιστολή «γαλάζιων» βουλευτών

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο που αποκάλυψε η «Κ» και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑ

Ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ζητά ο συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει ο κύριος Τασούλας, ζήτησε ενημέρωση «για τις τελευταίες σοβαρές εξελίξεις», που «άπτονται της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής μας».

Συγκεκριμένα, ο κύριος Τασούλας αναφέρεται στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στην ένταση στην ΠΓΔΜ και «τα τελευταία φαινόμενα απαράδεκτης κορύφωσης της αλβανικής προκλητικότητας με το να ζητούν ακόμη και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο», που όπως τονίζει, «απαιτούν αποφασιστικούς και σοβαρούς χειρισμούς και απαντήσεις από ελληνικής πλευράς».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline