Η ταινία για τον Μπιν Λάντεν διχάζει τις ΗΠΑ

Η απεικόνιση βασανιστηρίων από την CIA, έχει διχάσει κριτικούς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν την επίσημη πρεμιέρα.

Η ταινία «Zero Dark Thirty» είναι η νέα κινηματογραφική δουλειά της Kathryn Bigelow -η πρώτη μετά το οσκαρικό Hurt Locker- και εξιστορεί το χρονικό της δεκαετούς καταδίωξης του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μέχρι τον θάνατό του, τον Μάιο του 2011.

Αν και η ταινία βγαίνει επίσημα στις αίθουσες των ΗΠΑ στις 19 Δεκεμβρίου ήδη έχει προκληθεί σάλος στις ΗΠΑ, καθώς κριτικοί και ακτιβιστές που έχουν ήδη δει την ταινία έχουν διχαστεί για τις σκληρές σκηνές ανάκρισης από την CIA και την αναπαράσταση βασανιστηρίων.
Οι επικριτές θεωρούν ότι η ταινία (ιδιαίτερα στα πρώτα 45 λεπτά, όπου αναπαριστούνται με ιδιαίτερα γραφικό και σκληρό τρόπο πρακτικές ανάκρισης, όπως ο εικονικός πνιγμός) υπαινίσσεται ότι η πρόκληση πόνου και φόβου στους συλληφθέντες υπόπτους βοήθησε στην έρευνα και στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν, δέκα χρόνια μετά.

Στην κριτική ότι η ταινία «δοξάζει» τα βασανιστήρια, η Kathryn Bigelow απαντά ότι η ταινία απλά αναπαριστά κάποιες πρακτικές ανάκρισης και πως σε καμιά περίπτωση το «Zero Dark Thirty» δεν δείχνει ότι οι βασανισμοί οδήγησαν στην ανάκτηση πληροφοριών που βοήθησαν στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν.

«Θα ήθελα οι βασανισμοί να μην είναι μέρος της ιστορίας;» Αναρωτιέται η Bigelow. «Ναι. Αλλά ήταν».
Στην Ελλάδα η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 31 Ιανουαρίου, ενώ ήδη θεωρείται φαβορί για τα Όσκαρ του Φεβρουαρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline