Προκαλεί συνεχώς στο Αιγαίο η Άγκυρα. Με πλοία και πολεμικά αεροπλάνα συνεχώς. Ανησυχία στα νησιά από τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις αλλά και το δεύτερο πεδίο βολής των Τούρκων. Κύριο

Δυσαρέσκεια για την παθητική-αμυντική τακτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς συνεχίζεται η θρασύτητα των Τούρκων πάνω από τα νησιά και μέχρι την Εύβοια και την Άνδρο, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, χωρίς δυναμική ελληνική αντίδραση και διεθνή καταγγελία.


Την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της φθάνουν στο πιο κρίσιμο σημείο τους, στο Αιγαίο η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική της τακτική, καθώς μία εβδομάδα μετά την δέσμευση μεγάλης περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο ως πεδίο βολής μέχρι το τέλος του έτους, χθες Παρασκευή δέσμευσε και νέα περιοχή για ναυτική άσκηση. Το επισημαίνει σε ειδικό δημοσίευμα ο Σ. Σιδέρης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

-Η δέσμευση θαλάσσιας περιοχής, ανατολικά της Σκύρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών , καθώς η τουρκική κίνηση απειλεί να βάλει ταφόπλακα στο Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ασκήσεις κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο Αιγαίο. Για τον λόγο αυτό έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να ακυρώσει την άσκηση και να σεβαστεί τις συμφωνίες, που παρά τα προβλήματα άντεξαν στον χρόνο, όπως το Μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ που υπογράφηκε το 1988.

Πέραν αυτού, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από σειρά γεγονότων που συνιστούν κλιμάκωση της τακτικής της έντασης στο Αιγαίο. Πριν από δύο εβδομάδες τουρκικό πλοίο υποκλοπών είχε εισέλθει σε οριοθετημένο πεδίο βολής κατά την διάρκεια άσκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, με την οποία δέσμευσε μέχρι το τέλος του χρόνου, τον διεθνή εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου, Αϊ-Στράτη, της νησίδας Πιπέρι και ανατολικά της Σκύρου.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας εκτιμούν ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί την κρίσιμη κατάσταση στον τομέα της οικονομίας και υπό αυτό το πρίσμα εκφράζονται προβληματισμοί για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι προ ημερών, η Τουρκία επικαλέστηκε και την Συμφωνία της Βέρνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1976 και απομάκρυνε ερευνητικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων από τα διεθνή ύδατα ανατολικά της Θάσου όπου πραγματοποιούσε έρευνες. Το πλήρωμα του πλοίου δέχθηκε αυστηρές συστάσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας , ωστόσο η Ελλάδα έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η Συμφωνία της Βέρνης δεν ισχύει πλέον, κάτι που όμως δεν αποδέχεται η Τουρκία. Η ένταση είναι προφανής και στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς αυτή την στιγμή στην Άγκυρα δεν υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές , πλην ίσως του Ερντογάν.

Ο προβληματισμός Ελλήνων αξιωματούχων συνδέεται και με την ρευστή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, υπάρχει μια επαναπροσέγγιση των πολιτικών με τους στρατιωτικούς στην Τουρκία και η κλιμάκωση στο Αιγαίο αποτελεί προϊόν αυτής της επανασύνδεσης. Ωστόσο όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που παρατηρεί κάθε κίνηση έχοντας υπόψη της ότι και στο παρελθόν, σε περιόδους κρίσης η Τουρκία όξυνε την κατάσταση, είναι και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ που ήδη έχουν ενημερωθεί και το τελευταίο που θα ήθελαν, είναι να συμβεί ο,τιδήποτε αρνητικό στο Αιγαίο που θα κλόνιζε ίσως ανεπανόρθωτα την ενότητα του ΝΑΤΟ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline