Επαφές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην Αθήνα. Παράλληλα με κορώνες χυδαιότητας, αντιχριστιανικής και ανθελληνικής, του «σοσιαλιστή» Πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Οι επαφές, οι νέες προκλητικές δηλώσεις για τη Χειμάρρα. Κύριο

Οι επαφές του Αρχιεπισκόπου για θέματα μεταναστών (στα οποία τόσο ευεργετικά συμπεριφέρθηκε η Ελλάδα στους Αλβανούς πριν από 25 χρόνια και έως σήμερα) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Ο Εντι Ράμα προκαλεί: Να το συνηθίσουν οι Έλληνες-Η Χειμάρρα είναι δική μας υπόθεση.

Λάδι στη φωτιά, μετά και τα επεισόδια με το γκρέμισμα του ναού του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα ρίχνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Η Χειμάρρα είναι δική μας υπόθεση, καλά θα κάνουν οι Ελληνες να το συνηθίσουν, ήταν το μήνυμά του. Για ια ακόμη φορά προκλητικός, ανθέλληνας και αχάριστος αλβανός ηγέτης απέναντι στη χώρα μας. Δήθεν σοσιαλιστής- αντιπρόεδρος στη άλλοτε Σοσιαλιστική Διεθνή του Γιωργάκη- αλλά φανατικός εθνικιστής, δούλος των ΗΠΑ και νοσταλγός της «μεγάλης Αλβανίας».

Ο κ. Ράμα κλήθηκε να κάνει ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με το θέμα του ναού του Αγίου Αθανασίου και αν το βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας. «Το κάνανε συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποιήσουν», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πάντως, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας., με θάρρος καταδίκασε τα όσα συνέβησαν στους Δρυμμάδες, λέγοντας πως πρόκειται για γεγονότα «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του ναού. Παράλληλα, κάλεσε το Κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.

Ακόμη, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι θα επισκευάσει το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες, που αποτελεί περιουσία της, βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων.«Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη διά του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Αναστάσιου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Την ανάγκη η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το Μεταναστευτικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης Συνόδου Κορυφής επί του θέματος και χαιρέτησε τις δηλώσεις του κ.Γιουνκέρ, του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο των οποίων αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα θέματα αυτά.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση, που επηρεάζει μονολότι παραμένει πάντα κατ΄εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα-και την Παγκόσμια Ειρήνη, γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, να σβήσουν οι εστίες πολέμου που το προκαλούν ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Αφορμή για την αναφορά του κ. Παυλόπουλου αποτέλεσε η επισήμανση του κ. Αναστάσιου για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την Παγκόσμια Ειρήνη, καθώς και η πρωτοβουλία της Αυτοκέφαλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant' Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

Όπως επισήμανε ο κ. Αναστάσιος θα λάβουν μέρος περίπου 500 σύνεδροι από 50 χώρες και αναμένονται 2000 παρατηρητές. Μάλιστα, τόνισε ότι «είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν είναι μόνο τα πολιτικά, είναι τα οικονομικά και τα διαθρησκειακά, τα οποία είναι κρίσιμα θέματα για την εποχή μας».

Μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως και πρόσθεσε «όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το που βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη αυτή η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσης. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» υπογράμμισε ο κ. Αναστάσιος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ανήκει κυρίως στην Ευρώπη το βάρος και η ευθύνη να είναι η ηγέτιδα δύναμη στα θέματα των αρχών και των αξιών του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, όταν μάλιστα, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τρίτος βασικός πυλώνας είναι η Χριστιανοσύνη.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την παραπάνω πρωτοβουλία και εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου, υπογραμμίζοντας, ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά γενικότερα στο χώρο της Ορθοδοξίας.
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.

«Παρακολουθούμε πάντοτε πολύ στενά και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το έργο της Αλβανικής Εκκλησίας για το ποίμνιο σας και για τον αλβανικό λαό» είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, πέραν της δυνατότητας που είχαμε ιδιωτικά να συναντηθούμε, σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ταυτόχρονα και σε μια στιγμή που όλοι πρέπει να πάρουμε δυνάμεις και να δώσουμε τον αγώνα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να καταφέρει ο λαός μας να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε κανονίσει πολύ πιο πριν να συναντηθούμε και κάπως καθυστέρησε αυτή η συνάντηση, αλλά δεν ήθελα να την αναβάλλουμε περισσότερο. Κανονίσαμε τη συνάντηση πριν από όλα αυτά τα γεγονότα και εγώ δίσταζα. Λέω πώς να προσθέσω μια ακόμη συνάντηση σε ένα πρόγραμμα τόσο βαρύ φορτωμένο» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος, για να προσθέσει:

«Θέλω με όλη μου την καρδιά, με τον δικό μας τον κώδικα, κι εγώ εύχομαι και προσεύχομαι, ο Θεός να σας χαρίζει διορατική σοφία για να προχωρείτε σε σωστές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, σε σωστές αποφάσεις και ορθές ενέργειες. Το πιστεύω πράγματι πάρα πολύ ότι σε κρίσιμες στιγμές έρχεται κάτι άλλο. Μια άλλη σπίθα η οποία ανοίγει έναν δρόμο και παίρνει ορισμένες αποφάσεις. Με όλη μου την καρδιά το εύχομαι. Η Αλβανία είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός, είναι ο γείτονας. Με όλη μας την καρδιά λοιπόν κι εγώ πιστεύω ότι εκείνο το οποίο θέλει ο κόσμος είναι σεβασμός, αγάπη, αλήθεια, δημιουργική σκέψη και δημιουργικές δουλειές και αυτό προσπαθούμε και το κάνουμε.»

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του κ. Αναστασίου τόνισε ότι οι Έλληνες νιώθουν περήφανοι για το έργο του.

«Εύχομαι ο Θεός να σας δυναμώνει, ώστε να φέρετε σε πέρας το έργο αυτό. Και μακάρι το δικό σας παράδειγμα να βρει μιμητές, όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά γενικότερα στο χώρο της Ορθοδοξίας. Να είσθε καλά και να είναι ο Θεός μαζί σας» τόνισε.

Ο κ. Αναστάσιος ευχήθηκε στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σοφία διορατική για σωστές εκτιμήσεις και σωστές αποφάσεις και σωστές ενέργειες».

Ο Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μεταναστευτικό: «Αν Μακαριώτατε έχει αυτή την εκρηκτική διάσταση σήμερα το Μεταναστευτικό, είναι γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, οι εστίες πολέμου -ιδίως στη Μέση Ανατολή- που το προκαλούν, να σβήσουν».

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

«Όλη εκείνη η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσεως. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» απάντησε ο κ. Αναστάσιος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline