Κραυγή αγωνίας από την Ορθόδοξη κοινότητα της Συρίας, που δοκιμάζεται από τις συνθήκες πολέμου και τους σφαγείς τζιχαντιστές. Κύριο

Ακόμη και οι ιερείς εγκαταλείπουν πλέον την χώρα - Μόνο 1.900 οικογένειες έχουν μείνει στη χώρα με τις μεγάλες ρίζες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ένα δημοσίευμα της Μαρίας Αντωνιάδου στο ΒΗΜΑ.

Ακόμη και ιερείς εγκαταλείπουν πλέον την Συρία σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου κοντά στα σύνορα με την Τουρκία ζούσαν το 2010 περίπου 75.000 Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το 2013 ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά πενήντα χιλιάδες και σήμερα, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν ξεπερνούν τις 1.900 οικογένειες. Και από τους 20 ιερείς που ποίμεναν την πόλη και τα χωριά γύρω από το Χαλέπι σήμερα παραμένουν μόλις 2.

«Είναι τραγικό. Καθημερινά προσπαθούμε να κρατήσουμε τον κόσμο όρθιο. Ομως τι μπορείς να πεις στους ανθρώπους αυτούς; Κουράστηκαν να μάχονται. Δεν αντέχουν πλέον να πολεμούν. Προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες όμως ο φόβος ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να χάσουν ένα από τα παιδιά ή τα εγγόνια τους είναι μεγάλος» επισημαίνει στο «Βήμα» ο Μητροπολίτης Βόστρων του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Σάββας, ο οποίος υπηρετεί κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Οπως προσθέτει «ναοί και σχολεία έχουν καταστραφεί. Και καθημερινά βλέπεις στους δρόμους ανθρώπους που κουβαλούν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιορδανία και στη Δαμασκό για να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Το μόνο που σκέφτονται είναι να βρουν ένα ασφαλές μέρος».

Ο κ. Σάββας, αλλά και όλοι οι αρχιερείς του Πατριαρχείου Αντιοχείας που υπηρετούν στην Συρία, προσπαθούν να επιτελέσουν τα καθήκον τους με αυταπάρνηση. Παρά τις απαγωγές και τις εκτελέσεις κληρικών και μοναχών παραμένουν εκεί μοιράζοντας τρόφιμα και φάρμακα καθημερινά.

Όμως ακόμη και στην πρωτεύουσα Δαμασκό οι ιερείς που ζουν εκεί προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής. Ήδη από τους 30 έγγαμους κληρικούς που υπηρετούσαν οι 5 ακολούθησαν και αυτοί τον δρόμο της προσφυγιάς.

«Έλειψα από την πατρίδα μου για δύο χρόνια. Και ήρθα για να επισκεφθώ τον γέροντα πατέρα μου και τα αδέλφια μου. Ο πόνος είναι ατελείωτος. Καθημερινά νεκροί και τραυματίες. Δεκάδες με σταματούν στον δρόμο και με ρωτούν πως μπορούν να φύγουν για το εξωτερικό» τονίζει ο Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Ισαάκ που τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στην Γερμανία.

«Λειτούργησα την Κυριακή εδώ στην Δαμασκό και γύρω μου, σε μία ενορία που παλιά έσφυζε από ζωή, από νέους ανθρώπους και παιδιά, είδα ελάχιστους και αυτοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αρνούνται να φύγουν, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους τάφους των προγόνων τους, που δεν ξεχνούν ότι ο χριστιανισμός είναι μέρος της ιστορίας και της παράδοσης αυτού του τόπου», σημειώνει ο κ Ισαάκ.

Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών με παρεμβάσεις τους έχουν απευθύνει δεκάδες εκκλήσεις για την προστασία των Χριστιανών.

Ο Χριστιανισμός στη Συρία

Η Χριστιανική παρουσία στη Συρία ξεκινάει από την εποχή του Αποστόλου Παύλου. Εκατομμύρια χριστιανοί γεννήθηκαν και ανατράφηκαν επί αιώνες στην περιοχή της σημερινής Συρίας. Εζησαν δεκάδες πολέμους κι όμως κατάφεραν ν' αντέξουν.

«Η ακμάζουσα Ορθόδοξη κοινότητα, με τις ενορίες κόσμημα για τη παγκόσμια κοινότητα, με τα νοσοκομεία, τα δικά της γηροκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τα μέλη της που περιελάμβαναν από περήφανους καλλιεργητές της γης, εμπόρους, διανοούμενους, βουλευτές και υπουργούς σήμερα αργοπεθαίνει.... Και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται μήπως μήπως ακολουθήσει την τραγική μοίρα των χριστιανών του Ιράν και του Ιράκ», τονίζει ο κ. Ισαάκ.

UNESCO: Καμία ασυλία στους εγκληματίες για τη θηριωδία στην Παλμύρα
Σκληρή καταδίκη της καταστροφής της Αψίδας

«Δεν θα υπάρξει ασυλία για τους εγκληματίες πολέμου» δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, καταδικάζοντας την καταστροφή της Αψίδας του Θριάμβου στην Παλμύρα από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Η Αψίδα, ηλικίας 2.000 ετών, ήταν σύμβολο της αρχαίας πόλης της ρωμαϊκής εποχής που έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Αυτή η νέα καταστροφή δείχνει μέχρι ποιου σημείου τρομοκρατούνται οι εξτρεμιστές από την ιστορία και τον πολιτισμό [...] και το εμφανίζουν έτσι όπως είναι οι ίδιοι: μια ξεκάθαρη έκφραση μίσους και άγνοιας» τόνισε η Μπόκοβα στην ανακοίνωσή της. Φωτογραφίες: Μυρτώ Ιμιρζιάδη
Η Μπόκοβα σημείωσε ότι θα γίνουν τα πάντα «ώστε οι δράστες τέτοιων καταστροφών να δικαστούν και να τιμωρηθούν, σε στενή συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

«Παρά την εγκληματική μανία τους, οι εξτρεμιστές δεν θα καταφέρουν ποτέ να σβήσουν την ιστορία, ούτε να εξαλείψουν από τη μνήμη αυτόν τον (αρχαιολογικό) χώρο που ενσαρκώνει την ενότητα και την ταυτότητα του συριακού λαού» συνέχισε η Μπόκοβα.
Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε με εκρηκτικά την Αψίδα του Θριάμβου, ένα μνημείο που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) και βρισκόταν στην αρχή της περίφημης οδού με τους κίονες.

Αφότου κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο, λόγω της αποχώρησης του συριακού στρατού από την περιοχή, οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει δύο ναούς -μεταξύ αυτών και εκείνον του θεού Βήλου- και τους τρεις ωραιότερους ταφικούς πύργους της Παλμύρας.

«Η Παλμύρα ενσαρκώνει όλα αυτά που φοβούνται οι εξτρεμιστές: την πολιτισμική ποικιλία, τον διάλογο των πολιτισμών, τη συνάντηση των λαών κάθε προέλευσης σ' αυτήν την πόλη, το πέρασμα των καραβανιών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας» κατέληξε η Μπόκοβα επαναλαμβάνοντας ότι η UNESCO είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για να προστατεύσει ό,τι μπορεί να σωθεί και να εμποδίσει το παράνομο εμπόριο αρχαιολογικών θησαυρών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline