Βασίλης Οικονόμου: Γιατί θα μειωθούν οι συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας είχε το πολιτικό θράσος -και θα το εξηγήσω αυτό- να πει να υπογράψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κείμενο για να μην μειωθούν –λέει- οι συντάξεις από την Επιτροπή.

Μάλιστα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά, όμως, λέω μήπως έχω κάνει κανένα λάθος. Ξανακοιτάζω τα νούμερα και ξανακοιτάζω τον προϋπολογισμό, κύριε Θεωνά -ιστορικό στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος και μέχρι πρότινος Διοικητής του ΙΚΑ- να δω μήπως έχω κάνει εγώ λάθος. Κοιτάζοντας, όμως, ξανά τα νούμερα, πάω στην σελίδα 123-124 και λέω, δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις ο καλός ο άνθρωπος ο Τσίπρας και θέλουν οι κακοί οι υπόλοιποι; Και αυτά που φέρνει ο Τσίπρας εδώ και θα τα ψηφίσετε όλοι εσείς, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι; Αυξήσεις των συντάξεων; Σταθεροποίηση των συντάξεων;

Αφού, λοιπόν, προτρέχετε και λέτε «ναι» -γιατί δεν έχετε μελετήσει τον προϋπολογισμό- σας ενημερώνω και σας υπενθυμίζω ότι στην σελίδα 109 θα ψηφίσετε με τα δύο χεράκια σας, όλοι σας, 711 εκατομμύρια περικοπές από τους συνταξιούχους, γιατί θα αυξήσετε τις εισφορές: 6% στην κύρια σύνταξη και 6% στην επικουρική σύνταξη για τον ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα λεφτά δεν θα φύγουν από την τσέπη σας. Θα τα πληρώσουν οι συνταξιούχοι.

Στην σελίδα 124 ο κ. Κατρούγκαλος ξέρετε τί λέει; Ότι 493,5 εκατομμύρια εξοικονόμησε -έχει το θράσος να λέει, εγώ λέω πετσόκομμα των συντάξεων- για την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Δηλαδή, το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό είναι εδώ, ισχυρίζομαι εγώ. Το ασφαλιστικό σήμερα θα το ψηφίσετε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, 102 εκατομμύρια για την αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ είναι αύξηση στην τσέπη των συνταξιούχων του ΟΓΑ ή μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ; Αύξηση των εισφορών 102 εκατομμύρια!

Ο κύριος Τσίπρας εννοεί να υπογραφεί κείμενο όλων των πολιτικών Αρχηγών για να μην μειωθούν οι συντάξεις; Γιατί στην σελίδα 124 κόβει με θράσος, με απύθμενο και ανάλγητο τρόπο, 223 εκατομμύρια από τα ΕΚΑΣ. Τολμήσατε να κόψετε από τα ΕΚΑΣ σε εβδομήντα χιλιάδες συνταξιούχους που το έπαιρναν, τους χαμηλοσυνταξιούχους; Κι έρχεστε και ζητάτε κείμενο για να μην κοπούν οι συντάξεις; Στην σελίδα 124, 223 εκατομμύρια! Σε αυτόν τον προϋπολογισμό; Στον προϋπολογισμό των κακών κυβερνήσεων της δεξιάς; Σε ποιον προϋπολογισμό τα διαβάζω; Στον σημερινό προϋπολογισμό. Διαβάστε το κι εσείς να ανοίξετε τα ματάκια σας.

Στην σελίδα 123, τα 188 εκατομμύρια που κόβετε από τις συντάξεις του Δημοσίου ο κ. Τσίπρας τα κόβει ή η κακιά αντιπολίτευση;
Γελάει ο κ. Αλεξιάδης. Τα έχω πει και στην Επιτροπή και περιμένω κάποιες απαντήσεις. Ελπίζω σήμερα στην Ολομέλεια να κάτσει να συζητήσει.
Ποιος τα κόβει, λοιπόν, αυτά τα 188 εκατομμύρια; Ο θρασύτατος Τσίπρας, ο οποίος λέει «δεν θα κόψω τις συντάξεις. Να υπογράψουμε το κείμενο». Κι έρχεται και κόβει ο ίδιος μέσα στο 2016. Γι' αυτό λέω, κύριε Αλεξιάδη, ότι το ασφαλιστικό είναι σήμερα εδώ.

Στην σελίδα 124, κόβετε 87 εκατομμύρια για την εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής και 78 εκατομμύρια για την επίδραση της μείωσης των πρόωρων συντάξεων στο εφάπαξ. Ξέρετε πόσα είναι αυτά; Είναι 165 εκατομμύρια. Ποιος τα κόβει; Ο Τσίπρας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σύνολο;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το βγάλουμε το σύνολο. Την σούμα θα την βγάλουμε. Θα σας έρθει ο λογαριασμός. Θα σας έρθει και πολιτικά. Θα σας έρθει με πολλούς τρόπους.

Επίσης στην σελίδα 124, 16 εκατομμύρια για την προσαρμογή, κατάργηση της απόδοσης της κατώτατης σύνταξης στους κάτω των 67 ετών. Ποιος τα κόβει αυτά; Ο δίδυμος αδελφός του Τσίπρα ή ο ίδιος; Και βλέπω εδώ άλλα 29 εκατομμυριάκια θεσμοθέτηση αντικινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης. Άλλα 29 εκατομμύρια κόψιμο. Σύνολο; Σαράντα πέντε. Ποιος τα κόβει αυτά;

Ο άνδρας, λοιπόν, που κάνει αυτά τα εγκλήματα εδώ, που έχει το θράσος και κόβει 1.850.000.000 μέσα στο 2016, δεν δικαιούται να ομιλεί. Όχι μόνο γιατί με θρασύτητα μίλησε για τα σκυλιά που ουρλιάζουν, αλλά πρέπει να μας πει ποιον ρόλο έχει ο ίδιος. Και τι είναι ο ίδιος. Και τι κάνουν τα σκυλιά και τι κάνουν τα καραβάνια. Έχω και άλλα τραγούδια να του πω εγώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καβάλα στο άλογο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αλλά, προσέξτε να δείτε. Να τελειώσουμε εδώ; Σταματάει εδώ το έγκλημα της πρώτης φοράς Αριστερά με την δεύτερη φορά προϋπολογισμό που φέρνετε, ο οποίος πετσοκόπτει το κοινωνικό κράτος; Για πέστε μου.

Ψηφίσατε πέρυσι σαν πρώτο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, όταν αναλάβατε την Κυβέρνηση και δώσατε 200 εκατομμύρια. Ήταν μια σπουδαία κίνηση, καθώς τα 455 εκατομμύρια του 2014 που έδωσε ο Σαμαρά ήταν λίγα. Εσείς δώσατε 200 εκατομμύρια. Αλλά, τέλος πάντων, τόσα είχατε τόσα δώσατε. Είχατε δεσμευτεί ότι κάθε χρονιά θα δίνετε 200 εκατομμύρια. Πέρυσι απαντήσατε για φέτος, για το 2015. Απαντήσατε στον Σταϊκούρα ότι θα είναι 100 εκατομμύρια τελικά. Και φέτος δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό. Θα τα δώσετε;
Αν βρίσκετε κορόιδα και τους φορτώνετε στο κεφάλι τον λογαριασμό, καλά κάνετε. Τα διακόσια έγιναν εκατό και τα εκατό έγιναν μηδέν. Αυτό, για να αποκαλύπτεται ο καθένας τι κάνει.
Τα 105 εκατομμύρια που κόβετε από τα επιδόματα της θέρμανσης είναι μια δίκαιη κοινωνική πολιτική;

Είχα ρωτήσει εδώ τους συναδέλφους για το glow back, που όταν εφαρμόστηκε για τον ΕΟΠΥΥ, ήταν –πώς το είχατε πει;- το λάβαρο του φιλελευθερισμού που κόβει τα φάρμακα από το φτωχό συμπολίτη μας. Όταν φέτος πανηγυρίζετε γιατί το εφαρμόζετε και στα νοσοκομεία, πόσα λάβαρα νεοφιλελευθερισμού πρέπει να σας δώσουμε για να κρατήσετε; Όταν το έκανε η κακιά δεξιά, ήταν το λάβαρο του νεοφιλελευθερισμού που κόβει το φάρμακο από τον φτωχό πολίτη. Φέτος το φέρνετε και στα νοσοκομεία. Και ρωτώ: Πόσα λάβαρα του νεοφιλελευθερισμού πρέπει να σηκώσετε για να πάρετε εύσημα; Μήπως ο κ. Μάρδας, ο συνάδελφος του κ. Αλεξιάδη, αποκατασταθεί εις στην ιστορία, καθώς όψιμα και αυτός έκρυβε έναν πολύ δυνατό μνημονιακό;

...... Στις σελίδες 109 και 111 γράφετε 711 εκατομμύρια υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Είναι οι λεγόμενες αυξήσεις των εισφορών 6% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις. Σύνολο επτακόσια έντεκα. Πάω στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ και βλέπω ότι είναι 274 εκατομμύρια. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πού πάνε τα 437 εκατομμύρια; Θα κλείσετε άλλη τρύπα; Θα τα βάλετε στην τσέπη και θα φύγετε; Θα τα δωρίσετε σε κανέναν άλλον, σε κανένα άλλο κράτος; Τί θα τα κάνετε τα 437 εκατομμύρια; Πού θα πάνε;

Πρέπει να πείτε την αλήθεια και να είστε καθαροί προς τον λαό. Βάζετε αύξηση εισφορών για τον ΕΟΠΥΥ. Πηγαίνετε, αγαπητέ συνάδελφε, στον Κωδικό στη σελίδα 111 και θα δείτε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει 274. Πού είναι τα άλλα 437; Αυτό είναι δημιουργική λογιστική ή όχι; Αυτό είναι εξαπάτηση του ελληνικού λαού ή όχι;
Η στάση πληρωμών προς το κοινωνικό κράτος είναι μεγαλειώδης. Το 2012 είχαμε 8,7 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων. Το 2014 πήγαμε στα 3,8 δισ. και φέτος -ω του θαύματος- στα 6 δισ. Δηλαδή σε έναν χρόνο αυξήσατε τα ληξιπρόθεσμα 60%. Θα μου πεις: και τι τρέχει; Δεν πειράζει, άστο να τα πληρώσουν οι κουτοί επιχειρηματίες και ας κλείσουν και κάποιες επιχειρήσεις. Τώρα αν βγουν και κάποιοι στην ανεργία, δεν πειράζει!

Όμως, από τα 6 δισεκατομμύρια, δηλαδή 2,2 δισ. αύξηση μέσα σε μία χρονιά ληξιπρόθεσμων, τα 4 δισ. όλως τυχαίως, κύριε Αλεξιάδη, βρίσκονται στον χώρο του κοινωνικού κράτους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, τα επιδόματα. Εκεί είναι τα 4 δισ. Δεν έχετε πληρώσει δηλαδή φαρμακοποιούς, δεν έχετε πληρώσει γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, δεν έχετε πληρώσει μία σειρά κύκλων εργασιών και νομικών προσώπων, με αποτέλεσμα να μένει πίσω η οικονομία και όλα να μπλοκάρουν. Είναι αλληλένδετα αυτά και συγκοινωνούντα δοχεία.

(Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Βασίλειος Οικονόμου ήταν γενικός εισηγητής στον Προϋπολογισμό, από όπου και το κύριο μέρος του κειμένου)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline