Ντόρα Μπακογιάννη: Το τέλος των αριστερών ψευδαισθήσεων

Είθισται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό να είναι η σοβαρότερη πολιτική συζήτηση του έτους. Είθισται όταν μιλάει κάποιος για τον Προϋπολογισμό, να προγραμματίζει και να σχεδιάζει τα πολιτικά και βεβαίως τα οικονομικά της χώρας για τον χρόνο που έρχεται.


Ομολογώ ότι άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τους περισσότερους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πήραν τον λόγο πριν από εμένα σήμερα. Και αναρωτιόμουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι ακριβώς ισχύει. Είναι το τέλος των ψευδαισθήσεων; Είστε ηρωικοί; Προσπαθείτε ακόμα και τώρα να πείτε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει τελικώς το αριστερό πρόσημο, ότι υπάρχει το αριστερό πρόγραμμα, ότι ο Προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσωπο, έχει αριστερή ταυτότητα κοκ;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην κοροϊδευόμαστε εδώ πέρα μέσα. Εάν μέχρι πρότινος είχατε το άλλοθι της άγνοιας, σήμερα πλέον δεν το έχετε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι ψηφίζετε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτός είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σκληρός, δεν έχει ίχνος κοινωνικού προσήμου. Ξέρετε ότι κόβετε συντάξεις. Ξέρετε ότι κόβετε επιδόματα. Ξέρετε ότι είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος κράτησε τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δώσατε την περίφημη μάχη, που θα είχατε καταργήσει και πήρατε και πίσω το 30%. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο Προϋπολογισμός του 2016 είναι ο βαρύτερος και δυσκολότερος για τους Έλληνες πολίτες της τελευταίας πενταετίας, διότι έρχεται προσθετικά σε αυτά τα οποία οι άνθρωποι έχουν πληρώσει ήδη τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Φορολογείτε ό,τι κινείται. Φορολογείτε ό,τι αναπνέει. Φορολογείτε τους αγρότες. Φορολογείτε τους πάντες και έρχεστε σήμερα εδώ πέρα και με περίσσιο θράσος άκουσα συναδέλφους να είναι περήφανοι για τον περίφημο προϋπολογισμό της «πρώτης φοράς Αριστερά».
Πέστε, λοιπόν, την αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι δεν σας παίρνει πλέον και καλά είναι να το καταλάβετε και να το εμπεδώσετε ότι δεν σας παίρνει.

Θέλω, λοιπόν, να έρθω σε συγκεκριμένα θέματα. Δεν θα σας πω το πού καταντήσατε το τραπεζικό σύστημα, έχουμε μια επερώτηση. Δεν μπορεί να είσαστε περήφανοι, όμως, ότι σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε χέρια hedge funds και ότι χάρη στην πρώτη φορά αριστερή ανακεφαλαιοποίηση σήμερα το τραπεζικό σύστημα κοστίζει 500 εκατομμύρια.

Είναι ντροπή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Εσείς είχατε το θράσος να έρθετε να μας κάνετε εμάς εξεταστική επιτροπή για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση. Πάρτε, λοιπόν, κάτω τα νούμερά σας τώρα και ελάτε να μας πείτε τότε που μας κάνατε εξεταστική επιτροπή τι έχετε να πείτε για την περίφημη δική σας ανακεφαλαιοποίηση. Πού έφτασε το τραπεζικό σύστημα;

Παρακολούθησα την χωρίς σχέδιο ομιλία των διαφόρων Υπουργών και δεν μπορώ παρά να κάνω τρία σχόλια.
Πρώτον, είστε περήφανοι, κύριοι συνάδελφοι, που ο Υπουργός σας της Αγροτικής Ανάπτυξης εισηγήθηκε μια τροπολογία, λέγοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα ισχύσει; Σας αρέσει αυτό; Εάν αυτό δεν είναι διπροσωπία, τι στο καλό είναι; Εάν αυτό δεν είναι απίστευτος λαϊκισμός, πού βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν τη χώρα, σε τι γλώσσα μιλάμε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ: Ποιανού πρόστιμο θα καλύψει;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Χθες βγήκε πλέον και στη δημοσιότητα –είχα καταθέσει ερώτηση νωρίτερα- όλη αυτή η απίστευτη ιστορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Έχουμε όλα τα τραίνα στα σύνορα γεμάτα προϊόντα, οι εταιρείες έχουν γονατίσει, οκτακόσιοι πρόσφυγες είναι πάνω στις γραμμές του τραίνου και δεν υπάρχει το ελληνικό κράτος να τους μεταφέρει εκατό μέτρα πιο κάτω, να ανοίξει τις γραμμές, να μπορέσει να κινηθεί η αγορά.
Ποιο είναι το κόστος; Εγώ περιμένω από τον αρμόδιο Υπουργό να μου το πει. Ποιο είναι το κόστος της αδράνειας και του ζαμανφουτισμού που έχετε; Ποιος θα το πληρώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Να καταλάβω κι εγώ, διότι πλέον δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να παρακολουθούμε την ελληνική οικονομία να καταστρέφεται, ενδεχομένως, επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιώτες. Δεν είναι το κράτος. Είναι ιδιώτες οι οποίοι έχουν επενδύσει σε αυτήν τη χώρα, έχουν πιστέψει την ελληνική οικονομία. Επένδυσαν στον Πειραιά για να μπορέσουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί και δεν πράττει απολύτως τίποτα.

Κύριε Υπουργέ, στις 4 Νοεμβρίου είχα κάνει μια ερώτηση για την Σένγκεν. Δεν είναι δικό σας θέμα, είναι όμως της υπόλοιπής Κυβερνήσεως σας. Απάντηση δεν πήρα, γιατί υποθέτω το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα θέμα. Σήμερα, πλέον, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι πάντες.

Και επειδή ξέρετε ένα Grexit φέρνει το άλλο Grexit με πολύ μεγάλη ευκολία και επειδή ξέρετε μια πιθανή έξοδος από την Σένγκεν έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, σας κάνω έκκληση σήμερα να βγείτε και να πείτε ότι θα εφαρμόσετε το σύνολο των δεσμεύσεων που ο Πρωθυπουργός σας ανέλαβε, να βγείτε καθαρά και να πείτε ότι, ναι, θα έρθει η Frontex, ναι, θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα το κάνουμε μέχρι τις 16 του μηνός.
Δεν έχετε περιθώρια. Μας περιμένουν στη γωνία. Η αξιοπιστία της Ελλάδος έχει φτάσει στο μηδέν. Δεν έχουμε συμμάχους. Δεν έχουμε φίλους πλέον στην ευρύτερη ευρωζώνη και εσείς περί άλλων τυρβάζετε.

Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και αυτό θέλω να το πω απλώς κλείνοντας- εάν έχετε συνείδηση του μεγέθους του προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζουμε. Αναρωτιέμαι, δηλαδή, εάν ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι ο Πρωθυπουργός μιας χώρας, η οποία έχει φτάσει να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και o οποίος ομιλεί περί συναινέσεως, εάν ο ίδιος αυτός άνθρωπος ζητάει την συναίνεση από την Αντιπολίτευση είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί αραβική παροιμία περί σκύλων που ουρλιάζουν και περί καραβανιών, τα οποία πορεύονται στην έρημο.
Είναι κρίμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι κρίμα, γιατί παίρνετε τη χώρα στο λαιμό σας. Και είναι και κρίμα, διότι με την οίηση και την αλαζονεία την οποία επιδεικνύετε δεν θα βρείτε κανέναν να σας συμπαρασταθεί μέσα σε αυτήν την Βουλή, όπως έγινε με την προηγούμενη που σηκώσαμε το βάρος της ευθύνης να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ.

Αλλάξτε πορεία και αλλάξτε πορεία γρήγορα όχι για εσάς -γιατί έχει πολύ λίγο ενδιαφέρον τι θα γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ κι αν θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο-, αλλά η χώρα δεν σηκώνει ούτε άλλους πειραματισμούς ούτε άλλα λάθη.
Εννοείται ότι καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό σας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline