Η Μεταπολίτευση με την Αριστερά δεν ήλθε στην Ισπανία. Πρώτο το Λαϊκό κόμμα με 28,71% με αισθητές απώλειες και πύρρειο νίκη. Τρίτοι τελικά οι επηρμένοι Podemos με 20,61%. Κύριο

Για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 176 σε σύνολο 350 εδρών στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία επισφραγίζει η κάλπη των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Όμως , η Μεταπολίτευση στην Ισπανία από την Αριστερά δεν ήλθε. Δεν ήλθε αποφασιστικά και αυτόνομα όπως λχ η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ως πρώτο κόμμα αλλά ούτε ως αποκλειστικός ρυθμιστικός παράγοντας. Απέτυχαν όλες οι προβλέψεις, σκόπιμες δημοσκοπήσεις και οι πρόωροι πανηγυρισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ην Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα. Xωρίς όμως ανάμιξη στην προεκλογική περίοδο της Ισπανίας, που δεν ζήτησαν να έχουν αυτή τη φορά οι PODEMOS.

Στο 95,13% των καταμετρημένων ψήφων το Λαϊκό Κόμμα με 28,71% έχει 122 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,08% 91 βουλευτές, οι Podemos τρίτοι με 20,61% 69 βουλευτές και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,88% 40 βουλευτές.

Στο 72% κυμάνθηκε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της Κυριακής, αυξημένη σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2011 (69%), σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί κοντά στις 214 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν από κοινού 296 έδρες.

«Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας» δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos Ινίγο Ερεχόν σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στο exit poll που μετέδωσε νωρίτερα η ισπανική τηλεόραση (Radio Televisión Española, RTVE), το Λαϊκό Κόμμα ήταν πρώτο χωρίς αυτοδυναμία, αλλά τη δεύτερη θέση -σε ποσοστό ψήφων- καταλάμβανε το κίνημα Podemos με 21,7%, και ακολουθούσαν οι Σοσιαλιστές με 20,5%. Έπεσε έξω...

Όμως σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, βάσει του ισπανικού εκλογικού συστήματος η δεύτερη θέση ανήκε ούτως ή άλλως στους Σοσιαλιστές (PSOE). Το exit poll της RTVE έδινε στο κόμμα του Πέδρο Σάντσες μεταξύ 81 και 85 εδρών, και το Podemos περνούσε τρίτο με 76-80 έδρες.

Το PSOE ερχόταν δεύτερο ως προς τον αριθμό των εδρών στο Κοινοβούλιο, ευνοημένο από έναν πολύπλοκο εκλογικό νόμο που δίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε αγροτικές περιοχές και μικρές περιφέρειες όπου έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση.

Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos εμφανίζονταν τέταρτοι με ποσοστό 15,2% και 47-50 έδρες, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο exit poll.

Για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 176 σε σύνολο 350 εδρών στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, που έρχεται έπειτα από μία τετραετία λιτότητας, σκανδάλων διαφθοράς που ζημίωσαν το Λαϊκό Κόμμα αλλά και της εκστρατείας απόσχισης της Καταλονίας, αποτελεί την απαρχή μίας μη δοκιμασμένης και πιθανώς ασταθούς περιόδου συναινετικής πολιτικής.

Οι αναλυτές άφηναν προεκλογικά ανοιχτά τα σενάρια τόσο μίας δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, όσο και μίας αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας που σε κάθε περίπτωση θα είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει διακομματική συνεργασία με ζητούμενο τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, ωστόσο σύσσωμα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ταχθεί, προεκλογικά τουλάχιστον, κατά της συμμετοχής τους σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline