Ιωάννης Βρούτσης: Σύμφωνο συμβίωσης με ξεκάθαρους όρους.

Συζητούμε πραγματικά ένα νομοσχέδιο ιδιαίτερα ευαίσθητο. Και είναι ευαίσθητο, γιατί σήμερα θα αποφασίσουμε εάν και κατά πόσο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται με τη φιλελεύθερη αντίληψη, την οποία ανέφερε τέσσερις φορές ο κ. Τσακαλώτος.

Και χαίρομαι που επιβεβαιώνει ότι οι φιλελεύθερες αντιλήψεις είναι αυτές οι οποίες δίνουν δυνατότητα μέσα στην κοινωνία να γίνονται αποδεκτά κοινωνικά δικαιώματα.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι για εμάς στη Νέα Δημοκρατία τρία σημεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την απόφασή μας, η οποία, όμως, συσχετίζεται και με την τοποθέτηση της Κυβέρνησης και του Υπουργού -ο οποίος είναι παρών- στο τέλος της συζήτησης για το εάν και κατά πόσο αυτό που ζητάμε ικανοποιηθεί.

Πρώτον, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάνω απ' όλα. Ο σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες είναι πέρα απ' όλα. Και αυτές οι βασικές αρχές είναι αρχές οι οποίες ενσωματώνονται και μέσα στον πυρήνα της ιδεολογίας του κόμματός μου, της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, η σεξουαλική επιλογή είναι απόλυτα σεβαστή. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι αντίθετος με την επιλογή κάποιου ή κάποιας στον τρόπο που θα διαμορφώσει και θα φτιάξει τη ζωή του. Είναι, όμως, και ευθύνη της πολιτείας, μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας, η οποία έχει δομές προστασίας των πολιτών της, η οποία έχει ένα πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών της, να φτιάξει τέτοιο πλαίσιο που να διασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα για όλους. Γι' αυτό, λοιπόν, είναι απόλυτα σεβαστό ότι ζητήματα τα οποία αφορούν κοινωνικές, εργασιακές, φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, οι οποίες εισάγονται με το παρόν νομοσχέδιο, βρίσκουν την απόλυτη στήριξή μας.

Τρίτον, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε τη χώρα μας στη λογική ότι κάναμε διακριτή μεταχείριση, ήταν σωστή και θα πρέπει στη βάση αυτή η ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει, έτσι ώστε να μην υπάρχει ίχνος διακριτής μεταχείρισης.

Όλα αυτά τα οποία προανέφερα είναι στη δική μας σφαίρα αντίληψης, ενός κόμματος, όπως η Νέα Δημοκρατία, ευρωπαϊκού. Άλλωστε, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από το να νομοθετούμε στην κατεύθυνση που είναι η πλειονότητα των σύγχρονων δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών. Και για τη Νέα Δημοκρατία, ένα καθαρά ευρωπαϊκό κόμμα, ένα κόμμα που βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της αντίληψης, είναι κατανοητό ότι είμαστε υπέρ αυτών των απόψεων και θα τις στηρίξουμε.

Όμως, υπάρχει ένα ζήτημα. Το ζήτημα έχει να κάνει με τον τρόπο που η Κυβέρνηση εισάγει το παρόν νομοσχέδιο. Και θέλω να μας ακούσει ο ελληνικός λαός, γιατί είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, να μας ακούσουν οι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα περιμένουν να ψηφιστεί το παρόν νομοσχέδιο. Περιμένει να δει και η ελληνική κοινωνία γιατί η Νέα Δημοκρατία ή γιατί τα κόμματα τοποθετούνται με αυτόν ή τον άλλο τρόπο.

Είμαστε, λοιπόν, κατ' αρχήν υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων.
Το ζήτημα, όμως, το οποίο εγείρεται είναι πιο σημαντικό υπό την έννοια ότι νοθεύεται σκόπιμα από την Κυβέρνηση το ίδιο το σύμφωνο συμβίωσης. Διότι καθαρή θέση, καθαρή αντίληψη πολιτική, στέρεη θέση είναι όταν φέρεις αυτό το σύμφωνο να ψηφιστεί ατόφιο στη Βουλή με ξεκάθαρους όρους απέναντι στην κοινωνία.

Το κάνει η Κυβέρνηση; Όχι, κύριε Υπουργέ. Και δεν το κάνετε είτε σκόπιμα είτε για άλλη μια φορά πρόχειρα ή γιατί θέλετε να εξυπηρετήσετε φωτογραφικά, μέσα από διατάξεις του νομοσχεδίου, άλλα πράγματα.

Παραδείγματος χάριν, υπάρχει το ζήτημα που ουσιαστικά ανατρέπει μια σειρά από τον Ποινικό Κώδικα, τα οποία τα ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ο Εισηγητής μας.

Γιατί το κάνετε αυτό; Σε ένα τέτοιο κρίσιμο νομοσχέδιο, πραγματικά, μπορείτε να μου πείτε τι σχέση η παρακώλυση των συγκοινωνιών; Οι ομόφυλοι, που σήμερα μας παρακολουθούν, πραγματικά, που βλέπουν τη θέση μας, θα αναρωτιούνται τι σχέση έχει το ζήτημα της ποινικής διαδικασίας και η αλλαγή του συμφώνου, σε σχέση με το σύμφωνο. Καμία. Γιατί το κάνετε;

Όμως, ας πάω και σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό. Κοιτάξτε, οι κοινωνίες προχωρούν, εξελίσσονται και υπάρχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κανείς δεν το αναιρεί αυτό. Είπαμε λίγο πριν στη Βουλή, διά της θέσης που διατύπωσα, ότι είμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης. Όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε, κύριε Υπουργέ, αυτό το υποκριτικό από μέρους σας με το οποίο είμαστε αντίθετοι, να εισάγετε μέσα το θέμα του γάμου και της υιοθεσίας. Αυτό δεν γίνεται δεκτό.

Σας το ζητήσαμε λίγο πριν, διά μέσου του εισηγητή μας. Σας είπαμε «ελάτε εδώ, να το ψηφίσουμε όλοι μαζί, εξαιρέστε, όμως, τον γάμο και την υιοθεσία». Εάν έχετε αντίρρηση, σας λέω –γιατί με τις νομικές σας γνώσεις γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όποια δήλωση προθέσεων κι αν κάνετε, τα δικαστήρια δεν δικάζουν με βάση την τοποθέτηση του Υπουργού, αλλά με βάση τον νόμο- «αλλάξτε, λοιπόν, αφαιρέστε το θέμα του γάμου, αφαιρέστε το θέμα της υιοθεσίας» –εκεί συνίσταται η διαφορά μας- «και εμείς θα το ψηφίσουμε».

Θα περιμένουμε, λοιπόν, μέχρι το τέλος της διαδικασίας, εκφράζοντας τη θέση μας, τη στέρεη, την καθαρή, ότι είμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ίσης αντιμετώπισης της ανθρώπινης αξίας, του δικαιώματος της επιλογής, του πώς ο καθένας θα συμπεριφέρεται μέσα στην κοινωνία, των ίσων δικαιωμάτων σε επίπεδο φορολογικών ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων. Ναι! Όχι, όμως, στη βάση που φέρνετε εσείς, του γάμου και της υιοθεσίας. Το λέω τόσο αναλυτικά, γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρος και ευδιάκριτος ο διαχωρισμός της θέσης μας απ' αυτό το οποίο φέρνετε εσείς σήμερα να ψηφίσετε.
Θα περιμένουμε, λοιπόν, μέχρι το τέλος της διαδικασίας να κάνουμε μαζί αυτό το βήμα, να ψηφίσουμε μαζί. Το θέλουμε! Αλλά θα αποσύρετε με νομοθετικό τρόπο τις διατάξεις τις συγκεκριμένες. Είμαστε ξεκάθαροι.

Ταυτόχρονα, κατατέθηκε μια τροπολογία από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που αφορά τους Νομούς Έβρου, Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης. Αφορά το ζήτημα του μισθολογικού κόστους, της επιδότησης του, σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες των περιοχών αυτών, κάτι το οποίο εκκρεμεί και δεν έχει ικανοποιήσει και δεν έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση.
Παρακαλούμε πάρα πολύ τον Υπουργό, ο οποίος είναι και παρών, είτε να δώσετε προθεσμία ώστε να μην παραγραφεί η αξίωση των δικαιωμάτων αυτών, είτε να τα συμψηφίσετε, απ' την στιγμή που δεν υπάρχουν τα χρήματα, με οφειλές αυτών των επιχειρήσεων.

Με αυτές τις σκέψεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απευθύνομαι στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να ψηφίσουμε μαζί. Θα απαλλάξετε, όμως, το νομοσχέδιο της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης από την υιοθεσία κι απ' τον γάμο. Είναι προκλητικό. Δεν μπορεί να περάσει τέτοιο νομοσχέδιο. Θέλουμε να το ψηφίσουμε και μέχρι το τέλος της διαδικασίας θα περιμένουμε τον Υπουργό, με νομοθετικές διατάξεις, να εξαλείψει αυτές τις δύο αιρέσεις μας και θα είμαστε κοντά

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline