Γιώργος Κουρής: Πως έχει καταρρεύσει η δόλια προπαγάνδα του Γ. Παπανδρέου και του τότε ΠΑΣΟΚ για τα κρατικά Ομόλογα

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Μ. Δημητρίου με τον Γ. Κουρή για τις μεθόδους δημαγωγίας και πολιτικού κιτρινισμού από το ΠΑΣΟΚ το 2007, την οποία συνεχίζει σήμερα μόνο ο Αλέξης Τσίπρα και ελάχιστοι ψευδολάτρες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπόδεικτα ψεύδη για συναλλαγές από την Κυβέρνηση, το κόμμα της ΝΔ και το υπουργείο Οικονομικών (με την τότε ηγεσία Αλογοσκούφη, Δούκα, Κουρή). Για φανταστικές μίζες υπέρ της Ρηγίλλης σε βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με τη συνεργασία όλων των Τραπεζών, Το εμπαθές και αναπόδεικτο πόρισμα-γονατογράφημα του αντεισαγγελέα Ζορμπά, που έκανε σημαία το ΠΑΣΟΚ τότε κατά του Καραμανλή, πριν το παραγκωνίσει ως αναξιόπιστο.

ΕΡ: Τις τελευταίες εβδομάδες στα τηλεοπτικά παράθυρα και την Βουλή ακούμε περί λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι αυτή η κριτική βάσιμη;
ΑΠ: Σε σημαντικό βαθμό η κριτική είναι αληθής. Τις δεκαετίες του 50', 60' και 70' κατά καιρούς οι εκάστοτε κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για το αν τα ρευστά αποθεματικά των ταμείων έπαιρναν τον τόκο της αγοράς, ενώ σε κάποιες περιόδους παρέμειναν στην Τράπεζα της Ελλάδος ακόμα και άτοκα. Ωστόσο, από την εποχή του μακαρίτη του Γιάννη του Βαρθολομαίου ως διοικητή του ΙΚΑ η αδικία αποκαταστάθηκε γιατί με πρωτοβουλία του το επιτόκιο που εφαρμόστηκε στα αποθεματικά των ταμείων ήταν το ίδιο με αυτό που ίσχυε στην αγορά. Θα πρέπει όμως να προσθέσουμε ότι πάντα οι συντάξεις ήταν νομοθετικά κατοχυρωμένες από το κράτος το οποίο είχε την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα των ταμείων όποτε αυτά προέκυπταν. Επειδή πράγματι συνέβαλε ο κρατικός προϋπολογισμός στην κάλυψη των ανοιγμάτων των ασφαλιστικών φορέων, οι κυβερνήσεις "ελαφρά τι καρδία" χρησιμοποιούσαν τα αποθεματικά όπως δημοσιονομικά τους βόλευε.
Αναφορικά με τις λεηλασίες, σε δύο περιπτώσεις οι ζημιές ήταν πολλών δις.

-Η πρώτη ήταν το 2000 προ των εκλογών του Απριλίου. Τότε η κυβέρνηση Σημίτη στην προσπάθεια της να κρατήσει την αισιοδοξία της ανόδου στο Χρηματιστήριο και να μην υποστεί απώλεια ψήφων, ώθησε κρατικά ελεγχόμενους φορείς όπως τα ταμεία να αγοράζουν προκειμένου να βαστηχτεί ο γενικός δείκτης του ΧΑ τεχνητά υψηλά. Λεπτομέρειες για πολλών δις ζημιές, στο λεγόμενο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, παρουσιάστηκαν στην πολύκροτη δίκη της ΔΕΚΑ. Ένα χαρακτηριστικό σημείο θα ήθελα να αναφέρω. Τις 5 εργάσιμες ημέρες προ της Κυριακής των εκλογών (της 9/4/2000), η ΔΕΚΑ έκανε φρενήρεις αγορές ύψους μισό δις ευρώ περίπου, ενώ είχε τις προηγούμενες ημέρες πάλι σημαντικότατη αγοραστική δραστηριότητα στο ΧΑ. Μετά τις εκλογές η στήριξη του γενικού δείκτη με αγορές μετοχών σταμάτησε απότομα. Το Χρηματιστήριο κατέρρευσε και ένα μεγάλο κομμάτι της αξίας των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων που είχαν επενδυθεί εκεί χάθηκε.

-Η δεύτερη λεηλασία των ταμείων έγινε με το PSI το καλοκαίρι του 2012 όταν με το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου χάθηκαν κάποια 13 δις ευρώ. Και ενώ στην περίπτωση των τραπεζών το κούρεμα αποκαταστάθηκε με ισόποση ανακεφαλαιοποίηση εισρέοντος χρήματος, στην περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων δεν έγινε τίποτα. Βέβαια, ορισμένα ταμεία μπόρεσαν στη συνέχεια να αγοράσουν τα υποτιμημένα ομόλογα του Δημοσίου στην δευτερογενή αγορά και να αποκτήσουν κέρδη από υπεραξίες. Πολύ λίγα όμως είχαν τα ρευστά διαθέσιμα να κάνουν τέτοιες κινήσεις. Έτσι, η τελική ζημιά τους αποτιμάται σε διψήφιο νούμερο δις ευρώ.

- ΕΡ. Μπορούμε να εντάξουμε στην ίδια κατηγορία τα λεγόμενα» δομημένα Ομόλογα» επί διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή : Αυτό προσπάθησε λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, ασκώντας μαύρη αντιπολίτευση μιλώντας για μαύρα Ταμεία της Ρηγίλλης επί Καραμανλή και για άλλα δήθεν σκάνδαλα με βάση το ανυπόληπτο και εμπαθές «πόρισμα Ζορμπά»

-Στα τηλεοπτικά παράθυρα τότε, δυστυχώς υπήρξαν τότε αρκετοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ως κατευθυνόμενοι μιλούσαν για σημαντική ζημιά στην αγορά από τα ασφαλιστικά ταμεία δομημένων ομολόγων, που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2006-2007. Απέτυχαν και βρέθηκαν όλοι εκτός ενεργού πολιτικής ως πολιτικά απαξιωμένοι. Έμειναν όλο και λιγότεροι μετά το φιάσκο, που κατέληξε η υπόθεση αυτή κοινοβουλευτικά, πολιτικά και δικαστικά .Όσοι γνωρίζουν το θέμα και την αποκάλυψη της αλήθειας απέναντι στις συκοφαντίες εκπλήσσονται από την έλλειψη, ή και τα ασύστολα ψέματα ορισμένων πολιτικών. Η αλήθεια είναι ότι κανένας ασφαλιστικός φορέας δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από την αγορά και διακράτιση των δομημένων ομολόγων.

-ΕΡ: Θα ήθελα περισσότερη τεκμηρίωση στο θέμα των ομολόγων γιατί έγινε μεγάλος σάλος το 2007 και στη συνέχεια μάλιστα διενεργήθηκε και εξεταστική επιτροπή που κατέληξε σε κατηγορίες της ΝΔ και τις τότε ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΠ: Το σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα δομημένα ομόλογα είχαν συμβασιοποιηθεί βάσει του Αγγλικού δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι είχαν διπλή εγγύηση κεφαλαίου. Εκτός δηλαδή από ότι εγγύηση έδινε ένα ομόλογο έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου, το Αγγλικό δίκαιο προστάτευε κάθε δανειστή και κάτοχο ομολόγου και δεν επιτρεπόταν η περικοπή κεφαλαίου ακόμα και σε περίπτωση πτώχευσης του εκδότη (δηλ. του Ελληνικού Δημοσίου). Αυτό το είδαμε και στην περίπτωση της πτώχευσης της Αργεντινής το 2000 όπου στις περιπτώσεις όσων επενδυτών είχαν δανείσει την χώρα αυτή με βάση το Αγγλικό δίκαιο, ουδέποτε υπέστησαν ζημιά, παρά την γενικευμένη έκπτωση (κούρεμα) που εφαρμόστηκε σε όλα τα υπόλοιπα ομόλογα έκδοσης του Αργεντινού Δημοσίου.

Στην περίπτωση λοιπόν της Ελλάδας, όσα ασφαλιστικά ταμεία διακράτησαν τα δομημένα ομόλογα ουδέποτε υπέστησαν κούρεμα. Τα άλλα που παρασύρθηκαν από τις αντιπολιτευτικές ιαχές για δήθεν "τοξικά" ομόλογα, πληροφόρηση που δολίως είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ το ΠΑΣΟΚ, πήραν μεν τα χρήματα τους και τους δεδουλευμένους τόκους πίσω από τις διαμεσολαβούσες τράπεζες από όπου τα είχαν αγόρασαν, έχασαν όμως το 50% του κεφαλαίου τους με τη εφαρμογή του κουρέματος. Στις περιπτώσεις που επεστράφησαν τα δομημένα ομόλογα οι διοικούντες τα ταμεία είναι υπόλογοι για την ζημιά στα αποθεματικά τους που οι ίδιοι δημιούργησαν, εφόσον με τόση ευκολία απεμπόλησαν την εγγύηση του Αγγλικού δικαίου που τους έδιναν οι ειδικευμένες αυτές εκδόσεις.

-ΕΡ: Πως επομένως είχε υπόσταση και κύρος η διενέργεια της εξεταστικής επιτροπής για τα δομημένα ομόλογα που συστάθηκε το 2010;

ΑΠ: Εκ των υστέρων φάνηκε ότι η επιτροπή αυτή μόνο θόρυβο και πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε, και χαρακτηρίζει τα ευτελή πολιτικά ήθη της εποχής εκείνη. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων δεν υπέστησαν καμία μορφής ζημιάς από την αγορά δομημένων ομολόγων. Πρώτα απ' όλα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν το πόρισμα της επιτροπής πήγε στην ολομέλεια, οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν ζητήσει την εξεταστική γύρισαν την πλάτη και έβαλαν το πόρισμα στο αρχείο. Ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Χ. Πρωτόπαπας, ματαίως προσπάθησε να προωθήσει το πόρισμα του και να δημιουργήσει βάση και εχέγγυα για κάποια δίκη των πολιτικών του αντιπάλων. Έχασε κατά κράτος πολιτικά, ηθικά και οικονομικά. Κυρίως γιατί κατηγόρησε εμένα δημόσια για φυσική αυτουργία στην άσκηση των καθηκόντων μου ως Γενικού Γραμματέα του υπουργείου των Οικονομικών. Του έκανα αγωγή την οποία και έχασε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να μου έχει ήδη πληρώσει ένα σεβαστό ποσό ως αποζημίωση. Η δε απόφαση του δικαστηρίου μεταξύ άλλων επιβαρυντικών για τον κ. Πρωτόπαπα τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ο ισχυρισμός αναληθών περιστατικών δεν συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά στην παραπληροφόρησή τους».

Με την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί την πρώτη καταδίκη συκοφαντίας για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων σε πολιτικό επίπεδο, αποδοκιμάστηκε για μια ακόμη φορά από τη Δικαιοσύνη η δόλια μεθόδευση περί δήθεν πολιτικού σκανδάλου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και ειδικότερα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΡ: Μετά από τον ευτελισμό του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δομημένα ομόλογα στα δικαστήρια και την ολομέλεια της Βουλής, πως δικαιολογείται η επίμονη αναφορά στα ΜΜΕ ορισμένων-ελάχιστων πλέον είναι αλήθεια- ότι έχασαν τα Ταμεία χρήματα λόγω της αγοράς δομημένων ομολόγων; Το έκανε τελευταία στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπας, για να του ασκήσει πειστική κριτική στον ΣΚΑΙ ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ότι έχασαν χρήματα μόνο όσα Ταμεία επέστρεψαν τα Ομόλογα από την πίεση των δημαγωγών ,ενώ αντίθετα άλλα Ταμεία, με πρώτο λχ. του ΟΤΕ, τα κράτησαν και βγήκαν κεδισμένα.

ΑΠ: Πιστεύω ότι οι κύριοι λόγοι που πιπιλίζουν μερικοί αυτή η ανυπόστατη καραμέλα είναι η έλλειψη πληροφόρησης, η επιδερμική ενασχόληση πολλών ιδιαίτερα βουλευτών με το θέμα, αλλά και η εσκεμμένη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης όταν βολεύει. Δυστυχώς ο λαϊκισμός των καιρών υπαγορεύει το κέρδος μιας πολιτικής παράταξης να προέρχεται κυρίως από τις λάσπες που μπορεί εντέχνως να προσάψει στις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Είτε επομένως γνωρίζουν οι διάφοροι λαλίστατοι "ειδήμονες" στα τηλεοπτικά παράθυρα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων, είτε όχι, το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους ψηφοφόρους και την κοινή γνώμη είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η πρόσθετη φορολογία είναι το αποτέλεσμα των κατά συρροή κακών χειρισμών και υποτιθέμενων σκανδάλων των πολιτικών τους αντιπάλων.

Σκάνδαλο ομολόγων: Καταδίκη Χρ. Πρωτόπαπα για συκοφαντική δυσφήμιση

Αποζημίωση υποχρεούται να καταβάλει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας μετά την εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε εις βάρος του ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κουρής. Θύμα συκοφαντίας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου για δήθεν μίζες προς τα μαύρα ταμεία της Ρηγίλλης επί προεδρίας και πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλισμός που αποδείχθηκε φανταστικός και εμοαθλης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Μετά από αγωγή μου, καταδικάστηκε σε αποζημίωση ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, για όσα σχετικά υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τον Οκτώβριο του 2011, ότι δηλαδή ήμουν «ο φυσικός αυτουργός της ιστορίας των ομολόγων» και ότι επειδή η δικαιοσύνη δεν με θεώρησε ύποπτο δεν «μπόρεσε στην εξεταστική να τεκμηριωθεί η ευθύνη των υπουργών».

Συγκεκριμένα, επί της αγωγής μου για συκοφαντική δυσφήμιση εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία καταδικάζει τον κ. Πρωτόπαπα να πληρώσει ως ηθική βλάβη 30.000 ευρώ συν τόκους για μια τριετία, καθώς και τα έξοδα της δίκης. Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του κ. Πρωτόπαπα ότι ενήργησε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον να υπερασπίσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, διότι, όπως δηκτικά αποφάνθηκαν οι δικαστές, «ο ισχυρισμός αναληθών περιστατικών δεν συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά στην παραπληροφόρησή τους». Επίσης ο κ. Πρωτόπαπας όχι μόνο αδιαφόρησε για το γεγονός ότι ο Γ. Κουρής είχε ορισθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των ομολόγων, αλλά καταφέρθηκε κατά των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση των ομολόγων «αποδίδοντάς τους υπαινικτικά την μομφή της πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους, ενώ γνώριζε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν διεξαγάγει πληρέστερη έρευνα από ότι η εξεταστική επιτροπή και αμερόληπτα είχαν αποφανθεί επί των εμπλεκομένων προσώπων . . . υπέπεσε (ο κ. Πρωτόπαπας) στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης καθώς ουσιαστικά τελούσε εν γνώσει της αναληθείας του συκοφαντικού ισχυρισμού του».

Είναι καιρός ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Πρωτόπαπας, να καταλάβουν ότι ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα έχουν τα όριά τους. Υπέστη για τρίτη φορά μια εξευτελιστική ήττα στην προσπάθειά του να ανελιχθεί πολιτικά μέσω μιας εξεταστικής επιτροπής στην οποία προέδρευσε. Η πρώτη ήταν όταν το πόρισμά του πήγε στην ολομέλεια της Βουλής και εκεί με πρωτοβουλία των συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο αρχείο. Η δεύτερη προήλθε από την ανακριτική δικαιοσύνης που επί 50 μήνες διερεύνησε το ομόλογο του ΓΛΚ και σε καμία περίπτωση (δεν) εντόπισε ευθύνη των στελεχών του Υπ. Οικονομικών. Η τρίτη και καταληκτική ήταν στην ακροαματική διαδικασία, όπου οι ισχυρισμοί του δικάστηκαν και θεωρήθηκαν συκοφαντικοί.

Με την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί την πρώτη καταδίκη συκοφαντίας για την υπόθεση των ομολόγων σε πολιτικό επίπεδο, αποδοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από τη Δικαιοσύνη η δόλια μεθόδευση περί δήθεν πολιτικού σκανδάλου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και ειδικότερα της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Γιώργος Κουρής
Πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline