Κίνα vs Τζορτζ Σόρος: Ποιος θα επικρατήσει τελικά;

Το Πεκίνο ανοίγει νέο μέτωπο στον πόλεμο εναντίον των «κερδοσκόπων». Ο κρατικός Τύπος της Κίνας προειδοποιεί τον Τζορτζ Σόρος να μην τζογάρει εναντίον του κινεζικού νομίσματος, αφότου ο γνωστός αστέρας των hedge funds προέβλεψε μια «ανώμαλη προσγείωση» για την οικονομία της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η πρόκληση του Σόρος εναντίον του ρέμνιμπι και του δολαρίου Χονγκ Κονγκ δεν πρόκειται να επιτύχει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού» ανέφερε σε άρθρο της η People's Daily, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η προειδοποίηση ήρθε αφότου ο Σόρος προέβλεψε ακόμα περισσότερους μπελάδες για την κινεζική οικονομία, η οποία πλήττεται από εκροές κεφαλαίου και διόγκωση χρέους.

Ο Σόρος είναι γνωστός για το ποντάρισμά του εναντίον της λίρας το 1992, που του απέφερε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Από τότε οι επενδύσεις του σίγουρα δεν υπήρξαν τέλειες, αλλά αυτή η ιστορία του 1992 αποτέλεσε μια προειδοποίηση σε όλες τις κεντρικές τράπεζες να μην προσπαθούν να υπερασπίζονται παράλογα υψηλές ισοτιμίες.

Η προειδοποίηση από την Κίνα, όμως, είναι κάπως περίεργη για τον εξής λόγο: ο Σόρος ποτέ δεν είπε ότι ποντάρει εναντίον του ρέμνιμπι ή του δολαρίου Χονγκ Κονγκ.

Βέβαια, η Κίνα έχει λόγους να κρατά μια αμυντική στάση. Δεν είναι μόνο το παρελθόν του Σόρος. Είναι κι ότι το ρέμνιμπι έχει καταγράψει απώλειες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το τελευταίο έτος – 6% από το καλοκαίρι και δώθε – τροφοδοτώντας εκροές κεφαλαίου που σύμφωνα με εκτιμήσεις άγγιξαν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα του νομίσματος.
Πάντως, ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να κονταροχτυπηθούν με τον Σόρος, οι τεχνοκράτες της κινεζικής κυβέρνησης έχουν αρκετά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline