Παράθυρο Αυστρίας σε μετανάστες

Η Αυστρία θέτει «μέχρι νεωτέρας» ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπει να εισέρχονται στην επικράτειά της, στους 80 την ημέρα, όπως επίσης και στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που διέρχονται από την επικράτειά της προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη, σε 3.200 την ημέρα, από την Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, καλώντας ταυτόχρονα και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Οι αριθμοί των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στο έδαφος της Αυστρίας διαμέσου της κυριότερης οδού, από τη Σλοβενία, παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις τον περασμένο χρόνο, από 14.000 την ημέρα ως και τους περίπου 1.000 που αψηφούν το χειμωνιάτικο κρύο και φθάνουν στην αυστριακή επικράτεια την τρέχουσα περίοδο.
«Είναι σημαντικό κάθε χώρα επί της Βαλκανικής οδού να αναλάβει δράση, (να εφαρμόσει) περιοριστικά μέτρα», ανέφερε η Μικλ-Λάιτνερ στην ανακοίνωσή της η οποία διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η μικρή χώρα των Άλπεων, η σημαντικότερη χώρα διέλευσης αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς κράτη στην κεντρική Ευρώπη, θα κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θα υπερβαίνουν αυτήν την ημερήσια ποσόστωση, πρόσθεσε η Μικλ-Λάιτνερ στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε η συντηρητική Μικλ-Λάιτνερ, το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες «καθυστερήσεις στη σλοβένικη πλευρά» των συνόρων.

Η Βιέννη διεμήνυσε τον περασμένο μήνα ότι θα υποδεχθεί μόνο 37.500 αιτούντες άσυλο το 2016 από 90.000 πέρυσι (έναν αριθμό που ισούται με το 1% του πληθυσμού). Περίπου το 90% των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Αυστρία, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, απλά διέρχονται από αυτή προς τη Γερμανία και άλλες χώρες, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

Η Αυστρία έχει αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη στα σύνορα της με την Σλοβενία. Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος όρισε την ημερήσια ποσόστωση ώστε να μην ξεπεραστεί το ετήσιο όριο που ανακοίνωσε, καθώς ήδη, από 1ης Ιανουαρίου έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου 11.000 πρόσφυγες, δηλαδή κατά μέσον όρο 250 την ημέρα.
Σύμφωνα με την Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ θα «ακολουθήσουν και άλλα μέτρα» όσον αφορά το ζήτημα αυτό.
Σε μια συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier που δημοσιεύθηκε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έκρινε πως η χώρα του έχει υιοθετήσει μια «ρεαλιστική» θέση και διέβλεψε πως η Γερμανία δεν θα αργήσει να την μιμηθεί.

Η Βιέννη συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των εταίρων της στην ΕΕ προκειμένου να εξευρεθεί κοινή, ευρωπαϊκή λύση, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί πως «πρέπει να προετοιμαστούμε» για μια ενδεχόμενη αποτυχία και να εξεταστεί το πιθανό κλείσιμο των συνόρων, προσέθεσε ο Φάιμαν στη συνέντευξή του στην Κουρίρ.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι διευρύνει τους ελέγχους σε δώδεκα μεθοριακά φυλάκια, στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, προκειμένου να «φρενάρει» την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline