Aθώος μετά 33 χρόνια στη φυλακή,

Την Παρασκευή, άνοιξε η πύλη φυλακής στη Βιρτζίνια και βγήκε ο Κιθ Αλεν Χάργουαρντ. Ηταν η πρώτη φορά που μπόρεσε να κοιτάξει τον ήλιο σαν ελεύθερος άνθρωπος, μετά από την 33χρονη άδικη φυλάκισή του.

Ο 60χρονος πλέον άνδρας, είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Τζέσε Περόν και τον βιασμό της συζύγου του, το 1982. Ομως, οι εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι ήταν αθώος.

Ο Χάργουαρντ ήταν ναύτης στο USS Carl Vinson, που βρισκόταν στο ναυπηγείο, κοντά στο σπίτι των θυμάτων, όταν έγινε το έγκλημα. Ενας φρουρός ασφαλείας τον αναγνώρισε ως τον άνθρωπο που μπήκε στο ναυπηγείο με ματωμένη φόρμα, όμως, η γυναίκα ποτέ δεν τον αναγνώρισε ως εκείνον που της επιτέθηκε.

Παρόλα αυτά, ο εισαγγελέας βασίστηκε στην κατάθεση δύο εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα δόντια του ταίριαζαν με τις δαγκωματιές που είχε αφήσει ο δράστης στο πόδι της γυναίκας. Παρότι δεν υπήρχε άλλη απόδειξη που τον συνέδεε με το έγκλημα, καταδικάστηκε.

Η Innocence Project, μία ΜΚΟ που ασχολείται με την αθώωση ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί εσφαλμένα, ασχολήθηκε με την υπόθεση του Χάργουαρντ πριν από δύο χρόνια και πίεζε να γίνουν εξετάσεις DNA, οι οποίες απέδειξαν ότι το γενετικό προφίλ του 60χρονου δεν ταίριαζε με το σπέρμα που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος. Αντίθετα, αυτές οι εξετάσεις ενοχοποίησαν έναν παλιό συνάδελφό του, τον Τζέρι Κρότι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή του Οχάιο τον Ιούνιο του 2006, έπειτα από την καταδίκη του για απαγωγή.

Η αξιοπιστία των σημαδιών από δαγκωματιές είναι υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη χρησιμοποιείται ως στοιχείο στα δικαστήρια. Ερευνα του Associated Press το 2013 διαπίστωσε ότι από το 2000 έχουν αθωωθεί 24 άνδρες οι οποίοι καταδικάστηκαν ή κατηγορήθηκαν για δολοφονία ή βιασμό με βάση αυτό το στοιχείο.

Οσο για τον Χάργουαρντ, δήλωσε ότι αδημονεί να απολαύσει ένα πιάτο στρείδια, τώρα που είναι ελεύθερος. Σκοπεύει να πάει στην Βόρεια Καρολίνα, όπου ζει η οικογένειά του και να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη φυλακή. «Πρέπει να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή», συμπλήρωσε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline