Νίκη Κεραμέως: Η δημαγωγία και τα αληθινά προβλήματα

Σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να παρακολουθήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου της Κυβέρνησης, ένα ακόμα τέχνασμα με διττό στόχο: αφενός τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και αφετέρου τη συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μπροστά στα επώδυνα μέτρα που έρχονται.


Την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία ασφυκτιούν από το βάρος της κυβερνητικής αναποφασιστικότητας, ιδεοληψίας και παντελούς διαχειριστικής ανεπάρκειας, την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο ξαναζωντανεύοντας τις τραγικές μνήμες του περσινού καλοκαιριού, την ώρα που η κρίση στο προσφυγικό παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά τερτίπια.
Όπως έχει κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν, η Κυβέρνηση αποσκοπεί σε βραχυπρόθεσμα και ευκαιριακά μικροπολιτικά οφέλη, ενώ διακυβεύεται η προοπτική της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εν μέσω, λοιπόν, όλων αυτών μας καλείτε να διερευνήσουμε τα παλαιά δάνεια, το περιεχόμενο, το ύψος και τους όρους τους, το πώς εκτιμήθηκε η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών και τις εξασφαλίσεις που δόθηκαν για τα δάνεια αυτά.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, καμία αντίρρηση. Είμαστε σύμφωνοι! Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η ουσία του θέματος, δεν σας ενδιαφέρει καθόλου το πλαίσιο αυτό καθαυτό της δανειοδότησης. Σας ενδιαφέρει μόνο η δημιουργία εντυπώσεων, μόνο το επικοινωνιακό σόου και μάλιστα σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε λαϊκό δικαστήριο.

Και εξηγούμαι με τρία πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα. Πρώτο παράδειγμα: Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία, τότε, κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί δεν έχετε συμπεριλάβει στην πομπώδη πρότασή σας για Εξεταστική τη συζήτηση και σύνταξη προτάσεων για τη θωράκιση του συστήματος δανειοδότησης, για τη θέσπιση εγγυήσεων και δικλείδων ασφαλείας για ένα ορθολογικό και διαφανές σύστημα δανειοδότησης κομμάτων και μέσων μαζικής επικοινωνίας; Δεν υπάρχει ούτε νύξη μέσα στο κείμενό σας σε αναζήτηση λύσεων για τα παρόν και για το μέλλον.
Δεύτερον παράδειγμα: Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία, γιατί δεν έχετε φέρει ούτε μία διάταξη προς ψήφιση τους δεκατέσσερις αυτούς μήνες που είστε

Κυβέρνηση για τη νομοθέτηση ενός καλύτερου, πιο ορθολογικού και πιο διαφανούς συστήματος δανειοδότησης κομμάτων και μέσων μαζικής επικοινωνίας;
Και τρίτο συγκεκριμένο παράδειγμα: Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία, κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί αργήσατε πάνω από μισό χρόνο για να συστήσετε την Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων; Ναι, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, πάνω από μισό χρόνο μόνο για τη συγκρότηση της Επιτροπής!

Αλλά κυρίως, γιατί μέχρι σήμερα, δεκατέσσερις μήνες αφού αναλάβατε την εξουσία, δεν έχετε συμμορφωθεί στον νόμο; Και τι εννοώ; Γιατί δεν έχετε αναρτήσει σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο τις οικονομικές καταστάσεις όλων των κομμάτων, τα έσοδα τους, τα δάνειά τους, τα έξοδά τους, όπως σας υποχρεώνει ο ν.4304/2014; Ούτε μία ανάρτηση!
Τόσο μεγάλη ήταν η αγωνία σας, κύριοι συνάδελφοι, για τη διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων; Είναι τρία παραδείγματα, ανάμεσα σε πολλά άλλα που θα μπορούσα να επικαλεστώ αν είχα τον επαρκή χρόνο, τρία παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν σας απασχολεί καθόλου η ουσία του υπό συζήτηση θέματος.

Και επειδή φαντάζομαι ότι θα προτρέξετε να πείτε «γιατί εσείς τι κάνατε για τη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου;», θα σας απαντήσω ή μάλλον θα σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ν.4304/2014 πήρε την πρωτοβουλία και θεσμοθέτησε νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε, λοιπόν, σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη θέσπιση εγγυήσεων αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας. Και θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις κυριότερες τροποποιήσεις που επέφερε ο ν.4304/2014.

Πρώτο και κυριότερο, αυτός ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας έβαλε τέλος στη βασική πηγή των προβλημάτων. Απαγόρεψε τη λήψη κομματικού δανείου με εγγύηση μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Επρόκειτο για μια πρακτική που, όπως όλοι ξέρετε, ακολουθούσαν όλα τα κόμματα έως τότε.
Δεύτερον, μείωσε την τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων από ένα τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε μισό τοις χιλίοις επί των καθαρών εσόδων του κρατικού απολογισμού.

Τρίτον, όρισε ότι όλα τα έσοδα των κομμάτων καταλήγουν υποχρεωτικά σε έως τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, που τηρούνται σε ελληνικές τράπεζες, και προέβλεψε ότι όλες οι δαπάνες πρέπει υποχρεωτικά να αφαιρούνται από τους λογαριασμούς αυτούς και να αποδεικνύονται με αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Τέταρτον, προέβλεψε ότι για κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση σε κόμματα μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη είσπραξης, ενώ και κάθε ποσό μεγαλύτερο των 1500 ευρώ η χρηματοδότηση διενεργείται υποχρεωτικά μόνο μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Πέμπτον, αναβάθμισε και ενίσχυσε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με περισσότερες αρμοδιότητες.

Όλα τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκης, προχώρησε. Πρώτον, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του κόμματος, κάτι που εσείς μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει. Δεύτερον, θεσμοθέτησε και έθεσε σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του κόμματος. Αν δεν κάνω λάθος ούτε για την αποπληρωμή των δανείων σας έχετε πει κουβέντα. Τρίτον, δεσμεύθηκε να δημοσιεύει στο διαδίκτυο ανά τρίμηνο όλες τις δαπάνες του κόμματος. Και, τέταρτον, ξεκινήσαμε δημόσια εκστρατεία συλλογής πόρων από τους πολίτες. Όλα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, να έχετε κάνει ούτε ένα από τα παραπάνω για να τακτοποιήσετε τα του οίκου σας.
Περνάω στο κομμάτι των μέσων μαζικής επικοινωνίας, καθώς προτείνετε να διερευνηθεί και η δανειοδότηση των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Μαζί σας και σε αυτό. Όλα στο φως, για να δανειστώ την έκφραση της δικής σας ρητορικής.

Όμως, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, και εδώ βρισκόμαστε ενώπιον της απαράμιλλης διγλωσσίας της Κυβέρνησης. Γιατί είναι θράσος να μιλάτε για δήθεν καταπολέμηση της διαπλοκής στον χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, όταν την ίδια στιγμή εσείς οι ίδιοι επιχειρείτε να τη χειραγωγήσετε. Όταν αφαιρείτε με τρόπο προκλητικό και συνταγματικό ουσιαστικές αρμοδιότητες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υποβαθμίζοντας τον θεσμικό του ρόλο, όταν μέλη της Κυβέρνησής σας δεν ανέχονται και απειλούν όσους ασκούν κριτική, όταν αντιμάχεστε δήθεν το μιντιακό κατεστημένο που σας πολεμά, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεστε να αποζητάτε την εύνοιά του σε αλλεπάλληλες εν κρυπτώ συναντήσεις με κυρίαρχο εκπρόσωπό τους. Όλα στο φως, λοιπόν. Μόνο που η προτροπή αυτή αφορά εσάς.

Και δεν μας διαφεύγει επίσης, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η πρωτοβουλία σας για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής συμπίπτει με την συστηματική πλέον προσπάθειά σας να περιορίσετε την πολυφωνία και την ανεξαρτησία του Τύπου και των ΜΜΕ. Είναι ένα σχέδιο που υλοποιείτε με ζήλο από την αρχή της διακυβέρνησή σας, γιατί πολύ απλά δε σας αρέσει ο έλεγχος που ασκούν στην εξουσία σας.
Σας δηλώνουμε, λοιπόν, ευθέως: Ναι, στον έλεγχο. Αλλά δε θα επιτρέψουμε η Εξεταστική αυτή Επιτροπή να γίνει ένα ακόμη εργαλείο για την άσκηση πίεσης και την πολιτική χειραγώγηση των μέσων προς εξυπηρέτηση σας.

Παρά το επικοινωνιακό αυτό σόου, η Νέα Δημοκρατία τηρεί υπεύθυνη στάση και στηρίζει την πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να συζητήσουμε για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Και βεβαίως προκειμένου να συζητήσουμε για το ζήτημα αυτό συνολικά, όχι επιλεκτικά. Να συζητήσουμε για τα δάνεια όλων των μέσων μαζικής επικοινωνίας, για τα δάνεια όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων και του δικού σας υπέρογκου δανείου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα λάβατε, όταν ήσασταν ένα κόμμα του μόλις 4%.

Εμείς, λοιπόν, στηρίζουμε την πρότασή σας. Εσείς, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί αρνείστε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις αιτίες για τις οποίες επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί και τραπεζική αργία, τις αιτίες για τις οποίες υπογράφηκε τρίτο μνημόνιο και χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου οι τράπεζες με τους χειρότερους δυνατούς όρους;

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, οφείλετε απαντήσεις στους Έλληνες πολίτες. Απαντήσεις για την οικονομία, που ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για 2,5% ανάπτυξη επέστρεψε στην ύφεση. Για τον προϋπολογισμό, που γύρισε από τα πρωτογενή πλεονάσματα στα πρωτογενή ελλείμματα. Για τις επενδύσεις, που ματαιώθηκαν. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αυξήθηκαν κατά 76% από το τέλος του 2014. Για την απώλεια 17.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μόνο τον Ιούλιο του 2015 λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Για τη φυγή δεκάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Και για να το πούμε απλά και για να καταλάβουμε όλοι για τι μεγέθη μιλάμε, παρακαλώ την προσοχή σας: Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, εσείς προτείνετε εξεταστική επιτροπή για τα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου που δόθηκαν διαχρονικά στα κόμματα και εμείς σας απαντάμε «Ευχαρίστως», αλλά αρνείστε εξεταστική για τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που φορτώσατε στο ελληνικό χρέος και στους Έλληνες πολίτες μόλις σε έξι μήνες διακυβέρνησης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline