Γεώργιος Αμυράς: Νομοθετώντας στο πόδι

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι βρισκόμαστε ενώπιον ακόμα ενός μνημείου προχειρότητας όσον αφορά τη νομοθέτηση από την πλευρά της Συγκυβέρνησης.


Εχθές το βράδυ ο Υπουργός Παιδείας, ο κ. Φίλης, κατέθεσε μια Υπουργική τροπολογία με την οποία διόρθωνε, άλλαζε μια Βουλευτική τροπολογία, η οποία είχε γίνει δεκτή, είχε γίνει νόμος του κράτους μόλις πριν από έναν μήνα.
Με άλλα λόγια, προχείρως νομοθετεί αυτή η Κυβέρνηση. Κατεπειγόντως νομοθετεί και κατεπειγόντως τροποποιεί ό,τι κατεπειγόντως νομοθέτησε. Αυτό δεν είναι σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Βέβαια, εάν το στοίχημα και η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να εκθέσει τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος πριν από μια βδομάδα στη συζήτηση για τον Κανονισμό της Βουλής είπε ότι η πιεστική νομοθέτηση πια πρέπει να μείνει πίσω μας, μάλλον τα έχει καταφέρει.
Καθίσαμε, λοιπόν, εμείς στο Ποτάμι και υπολογίσαμε τα ποσοστά επί των Υπουργικών τροπολογιών και των Βουλευτικών που έγιναν δεκτές -κυρίως εκπρόθεσμες και εκτός θέματος και συνάφειας με το κατά συζήτηση κάθε φορά σχέδιο νόμου- και βρήκαμε ότι το 80% των Υπουργικών τροπολογιών έρχονται να διορθώσουν, να αλλάξουν νομοθετήματα, στα οποία η Βουλή κατέληξε μετά από άλλες τροπολογίες, δηλαδή, ένας μύλος.

Λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο Υπουργός Παιδείας, γιατί έχω να τον ρωτήσω δύο ουσιαστικά πράγματα σε σχέση με τη νυχτερινή Υπουργική τροπολογία. Θέλω να τον ρωτήσω για το θέμα του συστήματος ΑΠΕΛΛΑ το οποίο επαναφέρει -για ποιο λόγο τότε καταργήθηκε πριν από ένα μήνα;- όπως επίσης και για το ζήτημα των υποτροφιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Πήρε ο κ. Φίλης τη σκυτάλη από τον κ. Μπαλτά και τι κάνει; Λέει ότι στις υποτροφίες φεύγει το 8,51% ως βαθμός, ούτως ώστε να διεκδικήσει μέσω του ΙΚΥ ένας φοιτητής την υποτροφία βάσει των κοινωνικών κριτηρίων και το πηγαίνει στο «Λίαν Καλώς».

Ερωτώ, λοιπόν: Η αριστεία αλλάζει όνομα και τυπικά; Πείτε μας -αυτά ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό, αλλά απουσιάζει- θα αυξηθεί το ποσό των υποτροφιών ή όχι; Μήπως το κάνει έτσι απλώς για να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές; Ποιο είναι το νοητικό -να το πω έτσι- αντικείμενο αυτού του είδους της αλλαγής και από την «Αριστεία» πήγαμε στο «Λίαν Καλώς» για τις υποτροφίες;

Επίσης, ο κύριος Υπουργός ανέφερε, μιλώντας για το δημοψήφισμα, ότι είναι η τελευταία καταφυγή του ελληνικού λαού, είτε μας αρέσει είτε όχι το αποτέλεσμα. Αυτό είπε ο κ. Φίλης.

Εγώ ερωτώ, λοιπόν, εσάς τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων: Νιώθετε υπερήφανοι; Νιώθετε ικανοποιημένοι που αλλάξατε το «Όχι» του 63% και το κάνατε «Ναι»; Γιατί δεν κρατάτε μια σιγή, μια σεμνότητα, αλλά βγαίνετε και πανηγυρίζετε κιόλας γιατί μετατρέψατε το «Όχι» σε «Ναι»;

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline