Παν. Σκουρολιάκος: Τα άθλια οικονομικά των ηθοποιών

Θα ήθελα από πλευράς μου να χαιρετίσω τη νομοθετική πρωτοβουλία των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που με αυτήν την τροπολογία, με την παρούσα ρύθμιση ορίζονται εκ νέου τα έξοδα οδοιπορικών και διανυκτέρευσης των εργαζομένων στα κρατικά θέατρα, στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Είχα την ευκαιρία να επισημάνω σε επιστολή μου στις 10-6-2016 προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών ότι οι εργαζόμενοι -ηθοποιοί και τεχνικοί- των κρατικών θεάτρων είχαν υποστεί μια κατάφωρη αδικία, η οποία είχε προκύψει κατά την εφαρμογή του ν. 4336/2015 και όπως είχε τροποποιηθεί από το ν.4389/2016 στα άρθρα 10 και 11 περί μειώσεων οδοιπορικών και εξόδων διανυκτέρευσης δημοσίων υπαλλήλων.

Θεωρώ ότι με την εν λόγω προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η τάξη. Οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί εργάζονται σε έναν δημόσιο φορέα, όπως είναι ένα κρατικό θέατρο, αλλά δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουν μία πολύ συγκεκριμένη σύμβαση τριών ή πέντε μηνών και μετά βρίσκονται πάλι έξω στο ελεύθερο, στο ιδιωτικό θέατρο.

Ακόμα, οι ηθοποιοί δεν είναι όπως οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος που θα πάει σε μία αποστολή για μία ή τρεις ημέρες. Βρίσκονται μήνες μακριά από το σπίτι τους και τα σαράντα ευρώ που προέβλεπαν οι υπό τροποποίηση διατάξεις έκαναν αδύνατη ακόμα και τη διαβίωσή τους.
Θέλω να πω ότι έχουμε κακή εμπειρία μαξιμαλιστικών τακτικών σε αυτόν τον χώρο. Και γιατί το λέω; Γιατί η αποζημίωση είναι 95 ευρώ, από τα 112 ευρώ που ήταν. Και ελπίζω σύντομα να πάει στα 112 ευρώ ξανά, κι αν μπορέσουμε, ακόμα και να τα υπερβεί.

Έχουμε την εμπειρία της απεργίας των ηθοποιών για τη συλλογική σύμβαση τον Μάρτιο του 2013, όπου η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ κατήργησε τη συλλογική μας σύμβαση που ήταν 1200 ευρώ. Τότε, θυμάμαι, οι συνδικαλιστές από την πλευρά του ΚΚΕ δεν δέχθηκαν την ενδιάμεση πρόταση της ΠΕΕΘ για 800 ευρώ. Οι τεχνικοί του θεάτρου την δέχθηκαν. Οι ηθοποιοί δεν την δέχθηκαν, με αποτέλεσμα το «ή 1200 ευρώ ή τίποτα», που έλεγαν οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ, να γίνει τίποτα. Γιατί έπεσε η σύμβαση, οι ηθοποιοί εκλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι, με 3,5 ευρώ την ώρα, 7 ευρώ την παράσταση, χωρίς πρόβες. Το «ή όλα ή τίποτα», αυτά τα αποτελέσματα έχει.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Το ΚΚΕ νομοθέτησε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ναι. Ναι, αυτή ήταν η στάση του μέσα στο ΣΕΗ. Ήταν η στάση του στη συνέλευση του ΣΕΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σας παρακαλώ, κυρία Μανωλάκου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Είμαι ηθοποιός, απήργησα και απολύθηκα. Τα ξέρω λίγο καλύτερα από εσάς. Ακούστε έναν εργαζόμενο ηθοποιό που αγωνίστηκε, έδωσε τη μάχη του και παρ' ότι διαφωνούσε με το «ή 1200 ευρώ ή τίποτα», το υποστήριξε -γιατί αυτή ήταν η πλειοψηφία, όπως εισηγήθηκε το ΚΚΕ- και πήραμε τίποτα. Πήραμε 3,5 ευρώ την ώρα, 7 ευρώ την παράσταση.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Και τώρα θα ψηφίσετε το έκτρωμα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ναι, 95 ευρώ να παίρνουν οι συνάδελφοί μας για να εργαστούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Σκουρολιάκο, δεν τα λέτε στην κ. Μανωλάκου. Δεν κάνετε διάλογο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Θεωρώ, λοιπόν, σημαντική αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και καλώ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να την υπερψηφίσουν, γιατί ήταν μία αρρυθμία η οποία έβαζε σε κίνδυνο και την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών θεάτρων και δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline