Αννα Καραμανλή: Επενδύσεις πέρα από τη μιζέρια

Η Κυβέρνηση έρχεται σήμερα να επικυρώσει τη σύμβαση για την επένδυση του Ελληνικού υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών και προκειμένου να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας. Πρόκειται για μία σύμβαση της δικής μας Κυβέρνησης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση πολέμησε λυσσαλέα.


Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ –αν και από τους ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κανένας αυτήν τη στιγμή στην Ολομέλεια-, θυμόμαστε όλοι τη στάση σας εκείνη την περίοδο, όταν καλούσατε τον κόσμο σε ξεσηκωμό και δεσμευόσασταν ότι δεν θα επιτρέψετε το ξεπούλημα.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε τότε ότι «το Ελληνικό δεν πωλείται» και χαρακτήριζε την επένδυση «εκποίηση δημόσιας περιουσίας με όρους ληστρικούς για το δημόσιο συμφέρον». Ο ίδιος βέβαια άνθρωπος ετοιμάζεται τώρα να πάει στο Ελληνικό να κόψει κορδέλες.
Πρόσφατα μάλιστα ο συνάδελφός σας, ο κ. Κυρίτσης, είπε για το Ελληνικό ότι «είναι μια επένδυση που αν ήταν στο χέρι μας δεν θα την κάναμε».

Είναι προφανές ότι μια μερίδα του Κόμματός σας παραμένει προσηλωμένη στην υπονόμευση και ακύρωση κάθε επένδυσης. Βάζοντας ως βιτρίνα δήθεν το δημόσιο συμφέρον, προσπαθείτε να υπηρετήσετε μια ιδεολογία που παραπέμπει στη μιζέρια και στη στασιμότητα.
Μέχρι και την ύστατη ώρα, επιχειρήσατε να ναρκοθετήσετε την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης δημιουργώντας προσκόμματα, όπως με τη διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού, που τελικά αποσύρατε, για την κήρυξη μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, αλλά και με την πρόθεσή σας να μετατρέψετε τον χώρο του πρώην αεροδρομίου σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Ο πρότερος πολιτικός και κυβερνητικός σας βίος γεννά ερωτηματικά για την αξιοπιστία και τη συνέπειά σας και μας υποχρεώνει να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί η στάση σας στο ζήτημα του Ελληνικού είναι κομμάτι της συνολικότερης θεώρησής σας για τις επενδύσεις. Γιατί πρωτύτερα κοντέψατε να τινάξετε στον αέρα την επένδυση της COSCO με τα καμώματα του κ. Δρίτσα και προσπαθήσατε να μπλοκάρετε αυτήν της Αφάντου στη Ρόδο.
Όλα αυτά πώς θεωρείτε ότι τα εκλαμβάνει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον; Ως ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης να ενθαρρύνει και να υποδεχθεί επενδύσεις ή μήπως ως κουτοπονηριές που αντιμάχονται κάθε επενδυτική προσπάθεια;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχατε μπλοκάρει αυτήν την επένδυση επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον και ισχυρίζεστε ότι επαναδιαπραγματευθήκατε τη συμφωνία. Κατ' αρχάς και μόνο οι λέξεις «διαπραγμάτευση» και «ΣΥΡΙΖΑ» μαζί προκαλούν τρόμο.
Και τελικά τι πετύχατε με τη νέα διαπραγμάτευση; Να ολοκληρωθεί το έργο τρία χρόνια νωρίτερα; Δηλαδή το πολεμούσατε τόσον καιρό και το φρενάρατε επειδή θέλατε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σωστό, ωραίο επιχείρημα!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Και πώς το εννοείτε το δημόσιο συμφέρον όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης τασσόταν υπέρ του έργου;
Αλήθεια, κύριε Φλαμπουράρη, ρωτήσατε τους ανθρώπους για λογαριασμό των οποίων διαπραγματευόσασταν; Έφυγε ο κ. Φλαμπουράρης. Έχει δει ποτέ, κύριε Εισηγητά του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Αλίμου, Γλυφάδας;
Παραδείγματος χάρη, στον Δήμο Αργυρούπολης -Ελληνικού υπάγεται περίπου το 90% της έκτασης. Έχει ακούσει η Κυβέρνηση τα προβλήματά τους; Έλαβε υπ' όψιν της πριν την υπογραφή του MOU με τον επενδυτή τα ζητήματα που επηρεάζουν τη διοικητική λειτουργία τους;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στηρίζει απόλυτα την επένδυση, έχει θέσει κάποιες διεκδικήσεις που αφορούν στις δομές και στη λειτουργία των όμορων δήμων, στη συγκοινωνιακή σύνδεση και στα έργα ανάπλασης. Η Κυβέρνηση βέβαια τα αντιμετωπίζει αυτά επιφανειακά, ως είθισται.
Θα θέλαμε να τα μεταφέρετε στον κύριο Υπουργό και περιμένουμε και μια απάντηση. Οι νέοι κάτοικοι, για παράδειγμα, και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δημιουργηθούν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, πώς θα κατανεμηθούν διοικητικά; Θα κατανεμηθούν στους δήμους σύμφωνα με τους επίσημους χάρτες της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» ή υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός από το Υπουργείο;
Υπάρχουν επίσης μικρά αλλά δίκαια αιτήματα τοπικών φορέων που δεν πρέπει βεβαίως να αγνοηθούν. Για ορισμένα, όπως τις νέες εγκαταστάσεις για το Σωματείο ΑΜΕΑ «ΑΝΕΜΩΝΗ», υπάρχει ορθώς σαφής πρόβλεψη.

Τι θα γίνει όμως, παραδείγματος χάρη, με την Ένωση Ποντίων που δεν μπορούμε να τους εκτοπίσουμε για ακόμη μια φορά, αλλά και τη μικρή κοινότητα αλιέων που βγάζουν μεροκάματο στην περιοχή; Πενήντα άνθρωποι είναι αυτοί. Το λέω για σας που κόπτεστε για τους φτωχούς και ανήμπορους.
Είναι ζητήματα που αποτελούν μικρή κουκίδα μπροστά στο τεράστιο έργο που θα συντελεστεί, αλλά που έχουν ξεχωριστή αξία για την τοπική κοινωνία. Βεβαίως, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξή τους για όσο καιρό είστε Κυβέρνηση.

Τη θετική επίδραση της επένδυσης του Ελληνικού δεν χρειάζεται να την αναπτύξουμε εκτενώς. Η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ περιγράφει την ώθηση που θα δώσει στην ελληνική οικονομία, τα οφέλη που θα προκύψουν σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και την τόνωση που θα προσφέρει στην απασχόληση, χωρίς βεβαίως να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η περιβαλλοντική και γενικότερα η αναβάθμιση της περιοχής μετά την οικιστική ανάπλαση.
Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα της Μαρίνας του Φλοίσβου, ένα πολύ μικρότερης έκτασης και εμβέλειας έργο, που έφερε ανάπτυξη στην περιοχή. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τα νότια προάστια και όχι μόνο. Χιλιάδες πολίτες απολαμβάνουν τους ελεύθερους και απόλυτα προσβάσιμους χώρους της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η επένδυση του Ελληνικού μάς δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η πατρίδα μας για να ανακάμψει, τον δρόμο μιας ξεκάθαρης στρατηγικής για τις επενδύσεις και όχι αυτές να γίνονται με το ζόρι, στο παρά ένα, όταν μπει η θηλιά στον λαιμό. Απαιτεί πολιτικές φιλικές προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι να δηλώνουμε συντετριμμένοι όταν μας υποχρεώνουν να ψηφίσουμε αποκρατικοποιήσεις.

Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι στον δρόμο της ανάκαμψης δεν μπορείτε εσείς σε καμία περίπτωση να είστε οδηγοί, γιατί δεν πιστεύετε στις επενδύσεις και στο επιχειρείν, εκτός αν αφορά επιχειρηματίες που γιγαντώνονται μέσα από θαλασσοδάνεια και έχουν τα απαραίτητα δανεικά βοσκοτόπια για να τους χρίσετε καναλάρχες.
Δεν μπορείτε να υπηρετήσετε την πολιτική που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη, στην ανάπτυξη και να δώσει ανάσα σε μια κοινωνία που ασφυκτιά.
Γι' αυτό η επένδυση του Ελληνικού δεν θα έχει μόνο πολλαπλά οφέλη για τα δημόσια ταμεία, την απασχόληση, την τοπική οικονομία. Προσφέρει στην κοινωνία μας ένα ακόμη πλεονέκτημα. Με την επικύρωσή της και πολύ περισσότερο με την ολοκλήρωσή της, καταρρέει με πάταγο η ιδεολογία της καθυστέρησης και της οπισθοδρόμησης και δέχεται συντριπτική ήττα τόσο η ιδεοληψία σας όσο και ο λαϊκισμός σας. Γιατί όλα εδώ πληρώνονται, όπως βλέπετε. Και ο λαϊκισμός και οι εύκολες υποσχέσεις. Τον πολιτικό λογαριασμό θα τον πληρώσετε λίαν συντόμως. Κίνημα «Δεν πληρώνω» εδώ δεν υπάρχει.

Τον άλλον, όμως, λογαριασμό θα τον πληρώσουμε όλοι. Και αυτός φουσκώνει κάθε ημέρα που περνά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Δεν είναι μόνο η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες. Είναι και οι ρεμούλες. Ναι, οι ρεμούλες από εσάς τους άσπιλους και αμόλυντους. Για να δούμε πού θα πάει η νέα ιστορία με την Τράπεζα Αττικής. Ο κυρ Σπίρτζης φοβάμαι πολύ ότι αυτή τη φορά θα κλάψει πραγματικά. Και αν αυτό δεν γίνει με την Τράπεζα Αττικής, θα κλάψει με τους αυτοκινητόδρομους. (Η δημοσιογράφος Αννα Καραμανλή είναι βουλευτής της Β΄.Αθηνών της ΝΔ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline