Θεοχάρης Θεοχάρης: Γιατί όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2001 έπαψε τη λειτουργία του το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κατήγγελλε. Σήμερα χάνεται κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Τώρα αποκαλύπτεται το πραγματικό προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ.


Πρώτον, είστε ψεύτες. Κόβετε το ΕΚΑΣ και λέτε ότι δεν κόψατε τις κύριες συντάξεις. Ντροπή σας! Δεν ξέρω πώς κοιτάτε στα μάτια τους συνταξιούχους. Ντροπή σας!

Δεύτερον, είστε κολλημένοι στην καρέκλα. Σήμερα ξεπουλάτε τις ιδέες σας. Κάθε τι που βγάλατε από το στόμα σας, κάθε σύνθημα κάθε ντουντούκας, το ξεπουλάτε για την εξουσία και τη βουλευτική σας έδρα. Βέβαια, τρώτε και σφαλιάρες από πάνω. Πού είναι οι προσθήκες του κ. Μπαλτά; Χθες υπήρχαν αρχαία και σήμερα χάθηκαν; Πού είναι;

Τρίτον, είστε διεφθαρμένοι. Παρακολουθούμε άναυδοι το «Βατοπέδι» του ΣΥΡΙΖΑ, τους εργολάβους σας, τις τράπεζές σας, τα ΜΜΕ σας. Θα ήθελα να σας θυμίσω τα εξής: Την εκπρόθεσμη εγγυητική γιατί τη δεχθήκατε; Τις συναλλαγές χωρίς παραστατικά γιατί τις δεχθήκατε;
Τους φοροφυγάδες που έχουν τους εργαζόμενους απλήρωτους, γιατί τους δεχθήκατε; Βοσκοτόπια για εγγυήσεις, γιατί τα δεχθήκατε; Κόκκινα δάνεια για τα βοσκοτόπια, γιατί τα δεχθήκατε;

Η Τράπεζα Αττικής υπερδάνεισε τον εκλεκτό σας. Γιατί τους πιέσατε να το κάνουν; Με τι επιτόκια το έκανε; Με τι εγγυήσεις; Όσο έχανε λεφτά η Τράπεζα Αττικής, βάζατε την ΕΥΔΑΠ, τον ΤΑΛΠΙΤΑΤ και το Αεροδρόμιο να την ανακεφαλαιοποιήσουν. Γιατί το κάνατε; Εγώ πρώτος το κατήγγειλα εδώ σε αυτό το Βήμα στις 11 Φεβρουαρίου και δέχθηκα τις επιθέσεις του κ. Φίλη.

Τώρα ο SSM ελέγχει την ανακεφαλαιοποίηση εκείνη αν έγινε σωστά. Περιμένουμε δεύτερο πόρισμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που μπορεί να απαιτήσει νέα χρήματα για την Τράπεζα Αττικής. Ποιος θα τα βάλει;
Θα συνέχιζα επ' άπειρον. Δεν έχει αξία πια. Είστε κολλημένοι στην καρέκλα και θα συνεχίσετε την καταστροφή μέχρι να μην είστε άλλο χρήσιμοι. Τότε όλοι όσοι σας στηρίζουν, θα σας κάνουν στην άκρη. Εσείς θα χαθείτε, ο λογαριασμός σας, όμως, θα μείνει, για να τον πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και οι θέσεις εργασίας της επένδυσης, η αναβάθμιση της περιοχής, όλα τα θετικά που θα γίνουν, θα γίνουν, γιατί σας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο, όχι γιατί τα θέλατε.

Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Ας απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα που είναι για το μέλλον. Αυτό έχει αξία.
Έπρεπε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση; Ναι, γιατί θα πληρώναμε και από πάνω, αν τη σταματούσαμε.
Πρέπει να ολοκληρωθούν και οι επόμενες που έχουν δρομολογηθεί; Ναι για τους ίδιους λόγους.
Προσέξτε με τον ΔΕΣΦΑ, κινείστε σε επικίνδυνα νερά και θα υπάρχουν προβλήματα, αν χαθεί αυτή η επένδυση.

Πρέπει να γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις; Όχι, λέμε στη «Δημοκρατική Ευθύνη». Μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, της Αυστρίας, της Σουηδίας και τόσων άλλων χωρών: ιδιοκτησία στον λαό, management στους ιδιώτες, διαχείριση σωστή με ιδιωτικά κριτήρια και το μέρισμα στον ελληνικό λαό.
Ζητάμε 5% μέρισμα τον χρόνο, και έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και να μειώσουμε τους φόρους, το κοινωνικό κράτος που το καταντήσατε συσσίτιο, όπως της Εκκλησίας.
Δεν ακούμε τίποτα άλλο από τα χείλη σας παρά μόνο «οι αδύναμοι, οι αδύναμοι, οι αδύναμοι». Τα παιδιά της μεσαίας τάξης είναι οι νεόπτωχοι του μέλλοντος. Χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τους νεόπτωχους του μέλλοντος, διότι η μεσαία τάξη μπορεί να μην πεινάει, αλλά δεν έχει λεφτά πια για να στηρίξει την εκπαίδευση των παιδιών της, τα φροντιστήρια και όλα τα άλλα.
Τους φόρους που στραγγαλίζουν τις θέσεις εργασίας πρέπει να τους μειώσουμε.

Μπορούμε να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις; Όχι με την πολιτική σας. Ναι, αν φύγετε. Να το εξηγήσουμε, για το καταλάβουν όλοι.
Για να πέσει η ανεργία, θέλουμε επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επενδύσεις χρειάζονται χρήματα. Υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, αλλά χωρίς χρήματα δεν γίνονται επενδύσεις.
Τρεις όλες και όλες είναι οι πηγές για τα χρήματα:

Πρώτον, καταθέσεις. Κανείς δεν σας εμπιστεύεται για να βάλει τα λεφτά του στις τράπεζες. Δεν πρόκειται να το κάνει πριν λυθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Δεύτερον, τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ προχωράτε άτολμα, χωρίς σχέδιο, έρμαια των διαθέσεων των ξένων. Και εδώ δεν υπάρχει φως.

Τρίτον, άμεσες ξένες επενδύσεις. Αφού δεν πουλιέται τίποτα ιδιωτικώς, θα συνεχίσετε να ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία ή θα φέρετε ακόμα χειρότερη καταστροφή, μιζέρια και ανεργία.

Τα «κόκκινα» δάνεια, λοιπόν, και το σχέδιο τους είναι βασικό για να σταματήσει αυτού του είδους το ξεπούλημα, όπως το λέτε και εσείς.
Πώς θα ήταν ένα σωστό κοινωνικά δίκαιο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια; Πρώτον, φτιάχνουμε μία «bad bank» που θα πάρει όλα τα επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες -όχι τα στεγαστικά, τα επιχειρηματικά- για να τις απελευθερώσει από το βάρος που φέρουν.
Δεύτερον, χωρίζουμε τις επιχειρήσεις σε βιώσιμες και μη. Τις βιώσιμες τις διασώζουμε με κάθε διευκόλυνση. Προσοχή, όχι τους μετόχους, αλλά την επιχείρηση, τους εργαζομένους τους προμηθευτές. Όχι όπως αφήσατε τον Μαρινόπουλο να κάνει ό,τι θέλει, και τώρα έρχεστε, τρέχετε και δεν προλαβαίνετε να στηρίξετε εκ των υστέρων. Τις μη βιώσιμες τις εκκαθαρίζουμε, παίρνουμε ό,τι μπορούμε για τα χρέη και τα υπόλοιπα τα σβήνουμε. Να δώσουμε στους ανθρώπους που προσπάθησαν και απέτυχαν μέσα στην κρίση μια δεύτερη ευκαιρία.
Πού θα βρεθούν τα χρήματα γι' αυτήν την bad bank; Από τα λεφτά των Ελλήνων στο εξωτερικό. Να μην τα φέρουμε για άλλους σκοπούς. Φέρτε τα με ειδικό νόμο, για να αγοράσουν τα ομόλογα που θα βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε ιδέες και δεν μπορείτε να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, γιατί, όπως σας λέω ενάμιση χρόνο τώρα, είστε συνεχιστές των προηγουμένων. Ίδια και περισσότερη ανικανότητα. Ίδιο και περισσότερο ξεπούλημα. Ίδια και περισσότερη διαφθορά. Ίδιο και περισσότερο ψέμα. Γι' αυτό με τον ίδιο και μονιμότερο τρόπο θα φύγετε και δεν θα έρθετε ξανά.( Ο οικονομολόγος Θεοχάρης Θεοχάρης ανεξάρτητος βουλευτής που εκλέχτηκε με το ΠΟΤΑΜΙ είναι επικεφαλής της κίνησης «Δημοκρατική Ευθύνη»)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline