Πάπας Φραγκίσκος: Επιτίθεται στα σχολικά βιβλία της Γαλλίας

Πολιτικός αναβρασμός στη Γαλλία μετά την αναπάντεχη επίθεση του Ποντίφικα στα γαλλικά σχολικά βιβλία αναφορικά με την "πονηρή κατήχηση γύρω από τη θεωρία του φύλου" όπως τη χαρακτήρισε. Σφοδρές αντιδράσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τον ανένδοτο "ιερό" αγώνα ενάντια στα σύγχρονα συστήματα παιδείας φαίνεται πως κηρύττει μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ο πάπας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος ο οποίος αναφέρθηκε επικριτικά στα σχολικά βιβλία της Γαλλίας. Όπως τόνισε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από τον Καύκασο στο Βατικανό την Κυριακή, τα γαλλικά σχολικά εγχειρίδια προπαγανδίζουν μια "πονηρή κατήχηση για τη θεωρία του γένους". Η αναφορά του έγινε όπως είπε με αφορμή ένα περιστατικό που του μεταφέρθηκε από έναν Γάλλο πολίτη και πατέρα γαλλικής οικογένειας, ο οποίος και του εξηγούσε πως ο γιος του, 10 ετών, ζητούσε να γίνει κορίτσι.

Σύμφωνα με τον Πάπα, ο καθολικός στο θρήσκευμα πατέρας του εξιστορούσε πως ο γιος του, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με την οικογένειά του για το τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει απάντησε: "Να γίνω κορίτσι". "Ο πατέρας συνειδητοποίησε πως στα βιβλία των σχολείων, η θεωρία του φύλου συνέχιζε να διδάσκεται, παρά το γεγονός πως είναι κάτι αφύσικο" συμπλήρωσε ο ιερωμένος.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας τόνισε πως "είναι άλλο να έχει κανείς ομοφυλοφιλικές τάσεις ή να αλλάξει φύλο" και άλλο να γίνεται διδασκαλία σε αυτή τη λογική στα σχολεία. Πρόκειται για μια θέληση να "αλλάξουν συνειδήσεις", ένας ιδεολογικός "εποικισμός", εκτίμησε ο Πάπας που είχε φροντίσει μάλιστα να καταγγείλει τη "θεωρία του φύλου" ως μια από τις πτυχές ενός "παγκοσμίου πολέμου για την καταστροφή του θεσμού του γάμου".

Η 'θεωρία του φύλου' αποτελεί μια 'θεωρία συνωμοσίας' ατόμων που πιστεύουν πως υπάρχει κάποιο σχέδιο "εξόντωσης" της πυρηνικής οικογένειας
Με τον όρο θεωρία του φύλλου, χαρακτηρίζεται με ανησυχία η τάση, όπως την χαρακτηρίζουν συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας, που σύμφωνα με όσους πιστεύουν πως υπάρχει, θέλει να "θολώσει" τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Πάντως, ο ποντίφικας προσπάθησε να εμφανιστεί ανεκτικός λέγοντας:

"Συνόδευσα άτομα με τάσεις, αλλά και ομοφυλοφιλικές πρακτικές και τους έφερα κοντά στο Δημιουργό. Ορισμένοι δεν μπορούν, όμως δεν τους εγκατέλειψα" είπε σημειώνοντας: "Έτσι είναι η ζωή και κάποια πράγματα πρέπει να τα δεχόμαστε ως έχουν". Σε κάθε περίπτωση έσπευσε να ξεκαθαρίσει: "Μην πείτε πως ο Πάπας αγιοποιεί τους τρανσέξουαλ, μπορώ να δω από τώρα τους τίτλους των εφημερίδων" και πρόσθεσε: "Είναι ένα ηθικό πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε όπως μπορούμε, αλλά πάντα με ελεημοσύνη".
Δεν φανταζόμουν ποτέ πως ο Πάπας θα παρασυρόταν από ακραίες φωνές και τα παρανοϊκά ψεύδη τους. Με εξοργίζει.

"Ο Πάπας δείχνει πεπεισμένος πως οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί περνούν το χρόνο τους διδάσκοντας στα παιδιά πως στη ζωή, μπορούμε να αλλάζουμε φύλο" απάντησε η υπουργός παιδείας της Γαλλίας, Najat Vallaud-Belkacem. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε γαλλικό ραδιόφωνο. "Δεν φανταζόμουν ποτέ πως ο Πάπας θα παρασυρόταν από ακραίες φωνές και τα παρανοϊκά ψεύδη τους. Με εξοργίζει" συμπλήρωσε η υπουργός.

"Τον συμβουλεύω να έρθει να γνωρίσει τους εκπαιδευτικούς των γαλλικών σχολείων και να συζητήσει μαζί τους, να ξεφυλλίσει ο ίδιος τα σχολικά βιβλία και να μου εξηγήσει από που προκύπτει η θεωρία του φύλου, η οποία έτσι κι αλλιώς, δεν υφίσταται" πρόσθεσε η Vallaud-Belkacem. Όπως εξήγησε στα σχολικά βιβλία τονίζεται η ανάγκη να μην διακρίνεται το ένα φύλο έναντι του άλλου, σημαντικό ζήτημα που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κακοποίησης σε βάρος γυναικών. "Το γεγονός πως τα σχολικά προγράμματα, που αποτελούν δική μου ευθύνη, σημειώνεται η ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στη ζωή, σημαίνει πως προτρέπουν την αλλαγή φύλου; Προφανώς και όχι".
Έχω την εντύπωση πως (ο Πάπας) βιάστηκε λιγάκι

"Δεν βρήκα ποτέ τίποτα που να μοιάζει με τη λεγόμενη θεωρία του φύλου, ούτε μου μετέφερε ποτέ κανείς κάτι παρόμοιο από το σχολικό περιβάλλον. Συνεπώς έχω την εντύπωση πως (ο Πάπας) βιάστηκε λιγάκι" σημειώνει με τη σειρά της η υπεύθυνη σε θέματα παιδείας από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, Nathalie Kosciusko-Morizet.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Πάπας επιτίθεται πάνω στο θέμα αυτό. Το έπραξε κατ' επανάληψη κατά τη διάρκεια των ταξιδίων του στο εξωτερικό και πιο έντονα τον Ιανουάριο του 2015, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στο παπικό αεροσκάφος. Ο Πάπας κατηγορούσε τότε χωρίς όμως να τις κατονομάζει τις πλούσιες χώρες και τις διεθνείς οργανώσεις που επιζητούν να επηρεάσουν όπως είπε τον τρόπο ζωής των φτωχότερων.

Μάλιστα, αναφερόταν σε κάποιον υπουργό Παιδείας που είχε γνωρίσει στο παρελθόν και τον οποίο βέβαια δεν κατονόμασε, ο οποίος και του πρότεινε την ανέγερση σχολείων για τους απόρους με τον όρο στη βιβλιοθήκη τους να υπάρχει ένα τέτοιο βιβλίο για τη θεωρία του φύλου, στο οποίο και να τίθενται ερωτηματικά για το ρόλο του άνδρα και της γυναίκας. "Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Αυτό γινόταν και από δικτατορικά καθεστώτα του περασμένου αιώνα" δήλωνε υπονοώντας τα φασιστικά καθεστώτα του Χίτλερ στη Γερμανία και του Μουσολίνι στην Ιταλία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline