Εφοδος Χίλαρι στις πολιτείες-προπύργια του Ντ. Τραμπ

Ετοιμη να αναδιαμορφώσει τον πολιτικό χάρτη των ΗΠΑ εμφανίζεται η Χίλαρι Κλίντον στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές κάλπες της 8ης Νοεμβρίου.

Ολόκληρος ο αμερικανικός Νότος υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να ψηφίσει τη Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια των Δημοκρατικών βάζει στόχο να αλώσει όλες τις πολιτείες-προπύργια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, πατώντας πάνω στις αδυναμίες του αντιπάλου της (εν προκειμένω στη ροπή του Ντόναλντ Τραμπ προς τον ρατσισμό και την ξενοφοβία). Δημοσκοπήσεις που έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν πιθανή μια νίκη της Χίλαρι στο παραδοσιακά ρεπουμπλικανικό Τέξας.

Κι όχι μόνο στο Τέξας αλλά και στην Αριζόνα και στη Νεβάδα (που συνηθίζει να εκλέγει προέδρους), με τα ποσοστά του Τραμπ να «τρίζουν» παράλληλα σε Φλόριντα και Κολοράντο. Ολόκληρος ο αμερικανικός Νότος υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να βαφτεί μπλε (στα χρώματα δηλαδή των Δημοκρατικών), αν και παλαιόθεν παραδοσιακά κόκκινος (στα χρώματα των Ρεπουμπλικάνων).

Στατιστικά

Είναι ενδεικτικό για παράδειγμα ότι από το 1948 και μετά, οι ψηφοφόροι στην Αριζόνα έχουν εκλέξει Δημοκρατικό για πρόεδρο μόνο μία φορά. Η δεύτερη δεν αποκλείεται να είναι στις 8 Νοεμβρίου, καθώς η Χίλαρι Κλίντον μπαίνει πιο «επιθετικά» στη συγκεκριμένη πολιτεία, έχοντας μάλιστα στο πλευρό της και τη Μισέλ Ομπάμα, η οποία εμφανίστηκε χθες στο Φίνιξ κάνοντας εκστρατεία υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Οι μεγάλοι πληθυσμοί ισπανόφωνων που ζουν σε πολιτείες όπως είναι το Τέξας και η Αριζόνα έχουν ενοχληθεί έντονα από τη ρατσιστική ρητορική του Τραμπ με αποτέλεσμα πλέον να στρέφονται προς την Κλίντον.

Σε εθνικό επίπεδο, περίπου έξι στους δέκα Λατίνους ψηφοφόρους δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Κλίντον. Βλέποντας τα ποσοστά του να υποχωρούν, ο Τραμπ από την άλλη δείχνει να... τα χάνει. Κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας του με την Κλίντον προχθές στη Νεβάδα, αρνήθηκε να δηλώσει εάν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, ξαναχτύπησε δηλώνοντας έτοιμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη «εάν το αποτέλεσμα είναι αμφισβητήσιμο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline