Φωτεινή Αραμπατζή: Για τους Ελληνες Ρομά

Συζητάμε τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας, ενός θεσμού που έχει σαν αποστολή την εύρεση λύσεων εκεί που το κράτος δεν μπορεί και η οικονομία της αγοράς αποτυγχάνει.

Αν και ο πρώτος νόμος γι' αυτό τον θεσμό έχει ψηφιστεί από το 2011, εντούτοις τα αποτελέσματά του υπήρξαν πενιχρά, καθώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ ούτε εκδόθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι.

Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό σχέδιο νόμου ελάχιστα διαφέρει από αυτό του 2011, το οποίο, βέβαια, κατά την προσφιλή του τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ τότε καταψήφισε και «πάγωσε», με αποτέλεσμα να πεθάνουν και οι όσες συνεταιριστικές επιχειρήσεις είχαν καταφέρει να δημιουργηθούν.
Παρά ταύτα, μετά τις συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τις βελτιωτικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που έκανε αποδεκτές η Υπουργός, εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής και τις όποιες επιφυλάξεις μας θα τις διατυπώσουμε συγκεκριμένα επί των άρθρων.

Η Νέα Δημοκρατία εμπράκτως για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει με ευθύνη το κοινοβουλευτικό έργο και δεν λέει «όχι» σε όλα, πρακτική που κατά κόρον ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσα χρόνια βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, τον υπόλοιπο χρόνο της ομιλίας μου και παρά τις από του Βήματος παραινέσεις της κυρίας Υπουργού να ασχοληθούμε αποκλειστικώς στην ομιλία μας με το νομοσχέδιο, να αναφερθώ στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, που είναι περισσότερο βαριά από ποτέ.
Κυρία Υπουργέ, μας κάνατε παραινέσεις να ομιλούμε. Καλό είναι να ακούτε τους Βουλευτές που αγορεύουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Αραμπατζή, συνεχίστε, παρακαλώ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Διότι η σημερινή μέρα ορίζεται από τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παρά τις απειλές, τις λογικές παρακράτους, τους εκφοβισμούς και την προσπάθεια να ευτελιστούν και να διαπομπευθούν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσω της πρώτης σελίδας της «ΑΥΓΗΣ» -τακτικές πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες για τη δημοκρατική μας πολιτεία- έκανε παραδεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Μετά από αυτή τη γενναία απόφαση, που δείχνει ότι οι δικαστές ούτε εκβιάζονται ούτε τρομοκρατούνται, αναρωτιέμαι αν ο κύριος Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του θα έχουν το θράσος να επαναφέρουν την τροπολογία Παππά, που ρίχνει «μαύρο» στα κανάλια και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, χωρίς, βεβαίως, να περιμένουν την τελική απόφαση της δικαιοσύνης για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου.
Θα τολμήσει ο κύριος Πρωθυπουργός στην ομιλία που έχει προαναγγείλει από χθες ότι θα κάνει το απόγευμα να επαναφέρει την τροπολογία, η οποία ευτελίζει τους θεσμούς και προσβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, πολύ περισσότερο μετά τη χθεσινοβραδινή του απόφαση;

Όμως, αφού ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να έρθει και να μιλήσει το απόγευμα στη Βουλή, μήπως θα πρέπει να απολογηθεί και για τον ανεκδιήγητο διοικητή του ΟΑΕΕ, που καλεί όποιον αδυνατεί να πληρώσει εισφορές να πάει την επιχείρησή του στη Βουλγαρία; Να υπενθυμίσουμε απλώς στον κύριο διοικητή των ελεύθερων επαγγελματιών ότι εξαιτίας της λαίλαπας των φόρων και των εισφορών που φέρατε με το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο –η οποία εφορμά δριμύτερη από 1-1-2017- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με λουκέτα, κλείσιμο βιβλίων και μεταφορά της έδρας τους στην αλλοδαπή. Και όλα αυτά, βεβαίως, σε συνέχεια της μετανάστευσης δεκαοχτώ χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία μόλις δυο χρόνια της «περήφανης» διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και αντί να απολογείστε και να σκύβετε το κεφάλι, τολμάτε και προκαλείτε: «αριστερή» έχθρα στον κόσμο της παραγωγής, στον κόσμο που παράγει, μοχθεί, άγνοια, προκλητικός κυνισμός απέναντι στη χειμαζόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία και οικονομία.
Και επειδή, κυρία Υπουργέ, προέρχομαι από τον Νομό Σερρών, έναν νομό που αιμορραγεί πραγματικά από τη μετανάστευση κεφαλαίων και επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, καλώ τον διοικητή να ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη και βεβαίως να παραιτηθεί, αντί να κατηγορεί τους άλλους ότι παραποίησαν τις δηλώσεις του.

Και καλώ, ομοίως, τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο να εγκαταλείψει αυτόν τον πρωτοφανή κυνισμό και το θράσος, ανάλογο των ψεμάτων ότι δεν μειώθηκαν οι συντάξεις των συνταξιούχων και να σταματήσει να καλύπτει με αυτές τις αθλιότητες τον διοικητή του.
Και επειδή ένα από τα ψέματα με τα οποία αυτή η Κυβέρνηση υπέκλεψε την ψήφο των πολιτών ήταν η περίφημη «κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς», μήπως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει το απόγευμα να απολογηθεί και για το γεγονός ότι παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια σας, κυρία Φωτίου, χίλιοι περίπου εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων θα χάσουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα και εκατόν είκοσι χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα μείνουν χωρίς τρόφιμα, φάρμακα και στέγη, αφού ο αριθμός των δομών στο νέο ΕΣΠΑ –που φυσικά δεν καταφέρατε ούτε να προκηρύξετε, πολλώ δε μάλλον να απορροφήσετε- θα είναι μειωμένος κατά το 1/3;

Αν ο κ. Τσίπρας περνούσε έξω από τη Βουλή χθες, φαντάζομαι πως θα ανατρίχιαζε στο άκουσμα του συνθήματος των εργαζομένων: «Οι αριστεροί μάς τρώνε το ψωμί».

Η Αριστερά της ευθύνης, της κοινωνικής ευαισθησίας και του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος μετατρέπεται μέρα με τη μέρα στην Αριστερά του παρακράτους, της συστηματικής προσπάθειας άσκησης εκβιασμών, του ευτελισμού όλων των θεσμών, της ανεργίας, της φοροεξόντωσης, των πλειστηριασμών.
Αποδεικνύετε κάθε μέρα πόσο ανάλγητοι είστε και το μόνο που σας απασχολεί και σας ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της εξουσίας. Διότι μόλις χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίψατε την τροπολογία που φέραμε ως Νέα Δημοκρατία για την ανακοπή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, για τους οφειλέτες του δημοσίου με περιουσία και εισοδηματικά κριτήρια. Και την απορρίψατε με τη δικαιολογία ότι στο άμεσο μέλλον η Κυβέρνησή σας πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Ξεχνάτε, όμως, ότι αυτή την υπόσχεση την έχετε δώσει ήδη από τις αρχές του 2016 και κοντεύουμε στο τέλος του 2016 και νομοθετική ρύθμιση δεν είδαμε. Έρχονται, όμως, κάθε Τετάρτη οι πλειστηριασμοί και ο φόβος των ανθρώπων μην χάσουν το σπίτι τους.
Με τη χθεσινή σας στάση γκρεμίσατε οριστικά τον μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας σας και δείξατε για μία ακόμη φορά το σκληρό πρόσωπο μιας αποκρουστικής εξουσίας που φλερτάρει συνεχώς με τον αυταρχισμό και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». (Η δημοσιογράφος Φωτεινή Αμπατζή είναι βουλευτής Σερρών της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline