Νίκος Δένδιας: Η καταιγίδα των τροπολογιών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συγχωρείστε με που θα σας το πω, αλλά, πρώτον, η Κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα κατά τρόπο βάρβαρο και πρωτοφανή. Δεν χρειάζεται να είσαι συνταγματολόγος για να θυμηθείς τη διάταξη του άρθρου 74 του Συντάγματος που επιβάλλει συγκεκριμένη διαδικασία για την κατάθεση τροπολογιών και μάλιστα υπουργικών τροπολογιών.

Αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ είναι κατά ευθεία παράβαση και του άρθρου 74 και του άρθρου 28β του Κανονισμού της Βουλής. Η Κυβέρνηση είναι απαράδεκτη, απολύτως απαράδεκτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ή υπάρχουν σκέψεις εκλογών ή δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία σε αυτήν τη σημερινή αθλιότητα.

Το νομοθέτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης -στον οποίο απέδωσα τον τίτλο του μεγάλου σφραγιδοφύλακα την προηγούμενη φορά, υπό την έννοια όχι απλώς ότι έχει τη σφραγίδα έξω από το γραφείο του αλλά ότι τηρεί τη νομιμότητα, αυτή είναι η έννοια ότι έχει τη σφραγίδα- στην πραγματικότητα πρόκειται να γίνει παράδειγμα το οποίο θα διδάσκεται και θα διανέμεται στις νομικές σχολές της χώρας για το πώς γελοιοποιεί η νομοθετική εξουσία πρώτα τον εαυτό της και μετά τη δημοκρατία. Αυτά τα πράγματα που κάνετε δεν είναι σοβαρά, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Και βεβαίως, έχει μεγάλη ευθύνη και η κυβερνητική πλειοψηφία, εάν τα ψηφίσει.

Εδώ έρχονται σωρηδόν διατάξεις πάσης μορφής, πάσης ηθικής –θα αναφερθώ μετά γιατί λέω «πάσης ηθικής», δεν μου ξέφυγε-, παντός είδους. Τι είναι αυτά;
Υπάρχουν δύο διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών. Η μία είναι για συμψηφισμό με ζημιές και η άλλη είναι για καταβολή φόρου πλοίων. Υπάρχουν διατάξεις για βιοκαύσιμα, διατάξεις για κατευθείαν ανάθεση από τον ΕΟΤ, είκοσι τέσσερις σελίδες για φάρμακα. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Πού ακούστηκαν αυτά τα πράγματα; Πώς είναι δυνατόν να νομοθετείτε έτσι;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχε γίνει συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλής γι' αυτό. Θέλω να σας πω ότι εάν δεν πάτε σε εκλογές,

στην αρχή του επόμενου χρόνο θα δημιουργηθεί μέγα ζήτημα από τη Νέα Δημοκρατία σε αυτό και θα μας βρείτε τελείως απέναντι.
Αυτού του τύπου η νομοθετική διαδικασία, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης θα σταματήσει. Είναι γελοιοποίηση του εθνικού Κοινοβουλίου. Εάν δεν μπορεί να το αντιληφθεί η πλειοψηφία, τότε η μειοψηφία οφείλει να τη σταματήσει. Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γελοιοποιούμαστε όλοι. Καταλάβετέ το, όλοι!
Έρχομαι τώρα στα θέματα των διατάξεων. Κυρία Υπουργέ, μας εισηγηθήκατε προηγουμένως εσείς –θα πάρω λίγα, διότι ο χρόνος δεν είναι επαρκής- τη διάταξη της τροποποίησης του άρθρου 27 παράγραφος 4 του ν. 4172/2013. Και μάλιστα μας εξηγήσατε γιατί υπάρχει η αναδρομική ισχύς πάνω από 1/1/2014.

Κατ' αρχάς, σας ερωτώ ευθέως: Τι καλύπτει αυτή η διάταξη; Ποιες περιπτώσεις καλύπτει; Για να καταλάβουμε τι γίνεται εδώ, κυρίες και κύριοι. Ποιες επιχειρήσεις θέλουν να συμψηφίσουν ζημιές και πρέπει να πάτε πίσω στο 2014; Ποιος σας ζήτησε τη διάταξη; Από ποια υπηρεσιακά έγγραφα προκύπτει η ανάγκη της; Μπορείτε να μας καταθέσετε κάτι; Σας ερωτώ ευθέως: Έχετε να μας καταθέσετε κάτι εδώ;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Πρέπει να απαντήσω τώρα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα απαντήσετε, όταν θέλετε.

Να σας πω και κάτι παραπάνω; Υπάρχει πίσω η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Κοιτάξτε τη. Λέει δύο αντιφατικά πράγματα -και θα σας πω γιατί λέει δύο αντιφατικά πράγματα- τα οποία καθιστούν και άκυρη τη διάταξη στο τέλος. Ξέρετε, για να τα κάνεις αυτά, πρέπει να ξέρεις και λίγα νομικά.
Πρώτον, λέει, δεν προκύπτει δαπάνη ούτε επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Ενδέχεται να επέλθει βελτίωση των εσόδων –δηλαδή, να βγάλουμε περισσότερα χρήματα- από τη διευκρίνιση των προϋποθέσεων για τον υπολογισμό κερδών. Εάν επέλθει βελτίωση των εσόδων, σημαίνει αύξηση της φορολόγησης. Σωστά; Είναι έτσι; Το καταλαβαίνουμε. Τη διάταξη του Συντάγματος στο άρθρο 78 που απαγορεύει την αναδρομικότητα του φορολογικού νόμου πέραν του έτους την ξέρετε; Πώς τότε πάει πίσω στην 1/1/2014 αυτή η διάταξη; Τι κρύβεται από πίσω;

Ή αυτή η διάταξη είναι ευνοϊκή για τους φορολογούμενους και πρέπει να μας εξηγηθεί γιατί έρχεται εδώ –γιατί δεν φαντάζομαι ότι το ελληνικό κράτος έχει καμμιά πραγματική πρεμούρα να δικαιολογήσει ζημιές που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, όταν ο σκοπός του είναι να εμποδίσει τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Είναι προφανές. Έτσι δεν είναι; Εδώ, λοιπόν, ή ευνοείτε επιχειρήσεις ή είναι άκυρη η διάταξη. Τρίτον, τι δεν δίδεται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Πέραν αυτού, πάμε στα υπόλοιπα. Έχω καταναλώσει τον μισό χρόνο μου. Πάω λίγο στη νησιωτικότητα.

Φέρνετε μία διάταξη στο κύριο νομοθέτημα, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, διορισμού είκοσι ατόμων παραπάνω στη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς. Νομίζω ότι όλοι συμμεριζόμαστε τον στόχο καταπολέμησης της διαφθοράς. Πρώτον, σας το είπα και πριν, διατάξεις σαν αυτές και μερικές άλλες που είναι εδώ μέσα δεν εξυπηρετούν καθόλου το θέμα της διαφθοράς, αλλά μάλλον το προκαλούν.

Αλλά, πέραν αυτού, εάν πρέπει να διορίσουμε άτομα, δεν είναι φρονιμότερο να τα διορίσουμε στις εισαγγελικές αρχές, που δεν έχουν γραμματεία, να βοηθηθούν οι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους, αυτοί που πραγματικά μάχονται τη διαφθορά σε καθημερινή βάση και να αφήσουμε τις γραμματείες και όλα τα σχετικά. Να προσλάβουμε άτομα που να υπηρετούν τη δικαιοσύνη και τους δικαστικούς μηχανισμούς της χώρας, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης. Αυτό δεν είναι το σωστό, αυτή δεν είναι η προτεραιότητα; Αφήνετε τις εισαγγελίες της χώρας γυμνές και προσλαμβάνετε άτομα σε κεντρικά όργανα, σε γενικές γραμματείες στο Υπουργείο; Αυτή είναι η προτεραιότητά σας;

Έρχομαι στη νησιωτικότητα. Ακούσαμε διάφορα χαριτωμένα από την Κυβέρνηση για τη διάταξη αυτή και μάλιστα μας είπε ότι εκτίθεται η Νέα Δημοκρατία κ.λπ., κ.λπ. Αυτήν τη διάταξη που φέρατε εμείς θα την ψηφίσουμε, σας το είπαμε.
Πάμε τώρα να σας πω τι κάνατε με τη νέα σας ευφυία. Διότι πλέον όταν μία κυβέρνηση φτάνει σε στάδιο πλήρους διάλυσης, γίνεται επικίνδυνη για τον εαυτό της και για τη χώρα. Ξέρετε τι κάνει με αυτήν τη διάταξη η Κυβέρνηση; Διαλύει το σύνδεσμο της ειδικής σχέσης της νησιωτικότητας με τις φορολογικές διατάξεις, γιατί εδώ ξέρετε τι επικαλείται; Δεν επικαλείται τη νησιωτικότητα, που ήταν πάντα το όπλο για την ειδική μεταχείριση των νησιών, αλλά λέει στην εισηγητική έκθεση «Με εξαίρεση τα νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση».

Η αιτία, λοιπόν, της διαφορετικής μεταχείρισης των νησιών δεν είναι η ίδια η νησιωτικότητα –θα σας πω πώς κατοχυρώνεται και πώς πάλι κατάφερε η Κυβέρνηση να ευτελιστεί- αλλά είναι η προσφυγική κρίση, που σημαίνει όταν εκλείψει η προσφυγική κρίση, δεν δικαιούται η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει ειδική μεταχείριση για τα νησιά.

Όταν ετοιμαζόταν ο κύριος Πρωθυπουργός να πάει στη Νίσυρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –ξεκινήσαμε αυτήν την ιστορία από τον Γιώργο Παπανδρέου με το ωραίο σκηνικό- θυμάστε την αρχική ανακοίνωση, που μας είχε πει ότι θα ανακοινώσει και σχετική ρύθμιση της νησιωτικότητας;
Θέλετε λίγο να κοιτάξετε το Σύνταγμα της χώρας; Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει δύο διατάξεις για τη νησιωτικότητα. Τη μία την είχα εισηγηθεί εγώ στην τροποποίηση του Συντάγματος, το άρθρο 101 παράγραφος 4, το οποίο επιβάλλει στις κανονιστικές διατάξεις η διοίκηση να λαμβάνει υπόψη της τη νησιωτικότητα. Και εκτός από το άρθρο 101 παράγραφος 4, υπάρχει και το άρθρο 106 παράγραφος 1, το οποίο, επίσης, επιβάλλει στο κράτος υποχρεώσεις.

Και, επίσης, εκτός από αυτά, υπάρχει και το άρθρο 174 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης επιβάλλει. Και έρχεστε και μας λέτε ότι θα πάτε εσείς να κατοχυρώσετε τη νησιωτικότητα. Και αφού, χωρίς καν να έχετε διαβάσει το Σύνταγμα της Ελλάδος, κάνετε διακηρύξεις, μετά έρχεστε και καταλύετε και την ίδια της τη βάση με αυτήν την τροπολογία. Δεν θα μπορούσατε να τη διατυπώστε τουλάχιστον καλύτερα;
Αλλά τι να διατυπώσετε καλύτερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Εδώ, στης προηγούμενης τροπολογίας την αιτιολογική έκθεση, έχει ξεχαστεί να γραφεί ακόμα και το άρθρο το οποίο τροποποιείτε. Παρακαλώ, ελέγξτε το, γράφει την παράγραφο χωρίς το άρθρο, το άρθρο προκύπτει από την ανάγνωση του κειμένου μετά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος σήμερα και είναι πολύ κουραστικό για όλους σας το αποψινό βράδυ. Αλλά, ένα πράγμα, σας παρακαλώ ειλικρινά, προσπαθήστε να κάνετε και αναφέρομαι στην Πλειοψηφία. Προασπίστε, όσο σας επιτρέπει η συνείδηση καθενός σας, τη σοβαρότητα της εθνικής αντιπροσωπείας. Με αυτό το νομοθετικό έργο, η Κυβέρνηση οδηγεί τη νομοθετική εξουσία στην πλήρη γελοιοποίηση.( Ο δικηγόρος Νίκος Δένδιας είναι πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline