ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: Προτάσεις για το εθνικό δράμα του Δημογραφικού»

Το 1980 είχαμε 148.134 γεννήσεις και 87.282 θανάτους. Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που οι ετήσιες γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους. Κατά την πενταετία 2011-2015 μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 90.000 περίπου. Η Eurostat υπολογίζει ότι μέχρι το 2080 θα έχει μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους.


Μακροπρόθεσμα και στρατηγικά το δημογραφικό είναι το πιο σημαντικό εθνικό ζήτημα. Δυστυχώς, λόγω του ότι δεν έχει άμεσο πολιτικό αντίκρισμα ή κομματικό όφελος δεν βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα και το δημόσιο διάλογο. Υπογεννητικότητα, αστυφιλία, ερήμωση νησιών και υπαίθρου, γεωγραφική και ηλικιακή κατανομή και σύνθεση του πληθυσμού καθώς και μεταναστευτικές ροές προς και από την Ελλάδα επηρεάζουν όχι μόνο τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας και σε σχέση με τους γείτονες, αλλά και την οικονομία, τη δυνατότητα στήριξης κοινωνικού κράτους, τα ασφαλιστικά ταμεία, το εργατικό δυναμικό της χώρας, θέματα πολιτισμικά και κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. Μέτρα προνοιακού χαρακτήρα, προγράμματα παροχής κινήτρων και στήριξης χρειάζονται, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν.

Χρειάζεται εθνικό μακρόπνοο σχέδιο. Χρειάζεται κυρίως αλλαγή των προτύπων ζωής που θα ανταποκρίνονται αφ' ενός στις σύγχρονες απαιτήσεις, θα προωθούν αφ' ετέρου έναν οικογενειακό σχεδιασμό από τους πολίτες που θα ευνοεί τη γέννηση και το μεγάλωμα παιδιών.

Οραματιζόμαστε

• Την αναστροφή του δημογραφικού μαρασμού της χώρας ξεκινώντας από την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Καταρχήν εθνικός στόχος πρέπει να είναι η αναλογία 2,1 παιδιά/γυναίκα που απαιτείται για να μένει ο πληθυσμός της χώρας σταθερός αντί του σημερινού 1,3. Στόχος του ελληνικού κράτους από τούδε και στο εξής θα πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: Να δοθούν παραπάνω κίνητρα για να γεννάει η κάθε γυναίκα τουλάχιστον 2 παιδιά. Θα πρέπει για τα επόμενα (τουλάχιστον είκοσι) χρόνια, πολύτεκνοι να θεωρούνται όσοι κάνουν τουλάχιστον δύο παιδιά και να τυγχάνουν περισσότερων προνοιακών επιδομάτων.

• Την παροχή ουσιαστικών κινήτρων και στήριξης προς νέους γονείς ώστε να αποκτούν παιδιά και να μπορούν να τα μεγαλώνουν.

• Την ισόρροπη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη αστικών περιοχών και υπαίθρου, ιδίως των απομακρυσμένων, ορεινών και ακριτικών περιοχών και ιδίως των νησιών.

• Η μετανάστευση για τους Έλληνες να είναι αποτέλεσμα επιλογής και όχι από ανάγκη. Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για παλιννόστηση.
Προτείνουμε

• Για τις μη-εργαζόμενες μητέρες: Να θεσπιστεί επίδομα, στο επίπεδο τουλάχιστον ενός βασικού σήμερα μισθού, το οποίο θα λαμβάνουν τουλάχιστον μέχρι και 18 μήνες από τη γέννηση του τέκνου τους. Εάν ο σύζυγος δεν εργάζεται, παροχή επιδόματος και στον σύζυγο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

• Για τις εργαζόμενες μητέρες: Επαύξηση του πλαισίου του υφιστάμενου νόμου με προστασία των εργαζόμενων μητέρων μέχρι και 24 μήνες από τη γέννηση του παιδιού (από 18 μήνες που είναι σήμερα στον ιδιωτικό τομέα). Το ίδιο, και στα πλαίσια της αρχής της ισότητας, θα πρέπει να ισχύει και για τους άνδρες, μόλις ανακοινώνουν στην εργασία τους ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.
• Μείωση εργοδοτικών εισφορών σε νέες και νέους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου να έχουνε ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

• Παροχή αυξημένου αφορολογήτου ορίου σε οικογένειες που θα αποκτούν από 2 παιδιά και πάνω, το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Τα παιδιά δεν πρέπει να αποτελούν πρακτικά, όπως συμβαίνει σήμερα, τεκμήριο φορολόγησης!

• Εφάπαξ καταβολή ποσού στα νέα ζευγάρια με τη γέννηση του τέκνου (π.χ. για αγορές ρούχων, για βρεφικές τροφές κλπ.).

• Δωρεάν παραχώρηση χρήσης κατοικιών που ανήκουν στην ιδιοκτησία του κράτους σε νέους γονείς για μία πενταετία και επανεξέταση για τυχόν επέκτασή της. Χαμηλότοκα και ευνοϊκά δάνεια σε οικογένειες με νέα τέκνα χωρίς δική τους οικία, προκειμένου να αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους.

• Ίδρυση επαρκούς αριθμού βρεφονηπιακών σταθμών (π.χ. μέσω ΣΔΙΤ), προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενες μητέρες, ιδίως των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται και τα παιδιά τους να φυλάσσονται σωστά.

• Ενίσχυση των διοικητικών ωφελημάτων των πολυτέκνων και διευκόλυνσή τους ιδίως σε ότι αφορά σε παροχή επαγγελματικών αδειών, αδειών επιτηδευματία ή για άσκηση επιχειρηματικών άλλων δραστηριοτήτων.

• Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε εκτρώσεις χώρα στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο, με περίπου 250.000 ετησίως, ήτοι υπερδιπλάσιες από τις γεννήσεις. Προτείνουμε την εισαγωγή και ενίσχυση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία αλλά και τη δημιουργία δομών ενημέρωσης, και δομών ηθικής και υλικής στήριξης σε γυναίκες που επιθυμούν κάτω από πιο κατάλληλες συνθήκες να συνεχίσουν την κύηση.

• Επιπλέον απλούστευση και διευκόλυνση της δυνατότητας υιοθεσίας τέκνων από ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας, μέσω αλλαγής της νομοθεσίας.

• Αμέριστη συμπαράσταση του κράτους και του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας σε ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας, (π.χ. με χρηματική υποστήριξη σε μεγάλο ποσοστό εξετάσεων καθώς και εξωσωματικών γονιμοποιήσεων). Πραγματικά Δωρεάν Υπηρεσίες για όλες τις κυοφορούσες.

• Εντατικοποίηση της προσπάθειας του ελληνικού κράτους να επαναπατριστούν όχι μόνο οι νέοι που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης στο εξωτερικό, αλλά και ελληνικές οικογένειες που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και έχουν το νόστο της επιστροφής στην πατρίδα. Παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για παλιννόστηση φυσικών προσώπων.

• Κοινοποίηση και διαρκής δημόσιος διάλογος για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και τις πολύπλευρες συνέπειές του, και ενίσχυση του προτύπου της πολυμελούς οικογενείας, μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

• Για την καλύτερη εφαρμογή των ανωτέρω προτείνουμε την ίδρυση ειδικής εποπτικής και συντονιστικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργείου για τον ευχερέστερο συντονισμό και την ενεργοποίηση και άλλων φορέων: τοπικών αρχών, ασφαλιστικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φορέων και συλλόγων των πολυτέκνων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline