Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Αργεί ακόμα αλλά δημιούργησε ήδη ρευστότητα, αβεβαιότητα και πρώτες αρνητικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές το 2015.

Στην περίπτωση αυτή, ο Κάμερον δεσμεύτηκε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017 και διευκρίνισε ότι θα κάνει εκστρατεία "με όλη του την καρδιά και την ψυχή" ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία του ζήτησε η σχέση της χώρας του με την ΕΕ να επικεντρωθεί και πάλι στην "ενιαία αγορά".
"Οταν θα έχουμε διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία" για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, "θα προτείνουμε στους Βρετανούς δημοψήφισμα με την πολύ απλή επιλογή: παραμονή στους κόλπους της ΕΕ επί αυτής της νέας βάσης ή πλήρης έξοδος. Αυτό θα είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην ΕΕ", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του για την Ευρώπη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατά το πρώτο ήμισυ της επόμενης κοινοβουλευτικής θητείας που θα αρχίσει το 2015.

Όμως πολλοί σε Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι πρόθεση του Κάμερον είναι μια πιο χαλαρή Ευρώπη, ενώ θεωρούν ότι χρειάζεται ενίσχυση της ενότητας της.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline