Χάρης Θεοχάρης : Οι φορολογικοί έλεγχοι

Κυρία Υπουργέ, λυπάμαι γιατί δυστυχώς δεν βλέπω να παίρνω απαντήσεις. Μου απαντήσατε ότι δύο χιλιάδες επτακόσιες πενήντα μία υποθέσεις μεταφέρθηκαν, συν τις χίλιες εκατόν ενενήντα έξι που παραδόθηκαν στον Εισαγγελέα οι τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά υποθέσεις, διαλέξατε τις τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά και μετά στέλνετε και τις υπόλοιπες.


Άρα, όλες οι υποθέσεις φεύγουν από το ΣΔΟΕ και πηγαίνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή. Ακόμα, δηλαδή, και οι υποθέσεις των 5 ευρώ, τα γνωστά «τυροπιτάδικα», που έχουν γίνει ανέκδοτο, που το ΣΔΟΕ πήγαινε και έκοβε 10 και 20 και 50 ευρώ πρόστιμα. Ακόμα και με αυτές τις υποθέσεις ασχολούμαστε.
Ξαναλέω ότι όταν δίνουμε παρατάσεις και βάζουμε τις σωστές υποθέσεις μαζί με αυτές, οι οποίες είναι άχρηστες, ουσιαστικά κάνουμε συγκάλυψη. Και έρχεστε εδώ και επικαλείστε απόρρητο για να μην ενημερώσετε ούτε καν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας;

Υπάρχουν υποθέσεις υπουργών, τις οποίες, για παράδειγμα, ελέγχει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κρήτης; Υπάρχουν υποθέσεις συγγενών υπουργών, που ελέγχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής;
Αυτές οι υποθέσεις μεταφέρθηκαν; Πείτε συγκεκριμένα: Μεταφέρθηκαν; Παραγράφονται; Τι γίνονται αυτές οι υποθέσεις; Και εάν υπάρχουν τέτοιου είδους υποθέσεις, είστε υποχρεωμένοι να τις πάτε για ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν υπάρχει κανένα απόρρητο και κανένα ζήτημα, το οποίο πρέπει ή μπορείτε να επικαλείστε.

Εξάλλου, από τις 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που κατέθεσα την ερώτηση, προφανώς κινητοποιήθηκε το σύστημα. Διότι την ίδια ημέρα ζητήθηκε με εγκύκλιο κατεπείγουσα ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα για το ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν στις ΔΟΥ. Άρα, άρχισε να κινείται ένα σύστημα, το οποίο προφανώς ήταν έως τότε σε λήθαργο.
Όμως, ο τεράστιος αριθμός αυτών των εντολών ελέγχου, τα προβλήματα του συστήματος προτεραιοποίησης, η καρατόμηση των διευθυντών του ΚΕΜΕΕΠ και του ΚΕΦΟΜΕΠ, χωρίς να υπάρχει άμεση αντικατάστασή τους, είχαν και έχουν οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις.
Δεν είδα κάποιο αποτέλεσμα να μου λέτε σήμερα. Άκουσα ότι μεταφέρονται, ότι έχουν γίνει οι επιτροπές, ότι παρακολουθείται η μεταφορά τους, αλλά δεν άκουσα εάν μπήκαν λεφτά στα ταμεία, εάν αυτές οι υποθέσεις μας έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Έχει περάσει τόσος χρόνος από τη μεταφορά.

Εξάλλου, σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο – γιατί το επικαλεστήκατε και εσείς- ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι μια Κυβέρνηση που πατάσσει τη διαφθορά, χτυπάει τη φοροδιαφυγή και φέρνει την ανάπτυξη.
Μας είπε ότι είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική και την άνοιξη της οικονομίας, ώστε τους καρπούς αυτούς να μην τους απολαύσουν λίγοι και δεκαπέντε λεπτά μετά έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και παίρνει αυτούς τους καρπούς και μας λέει ότι είναι σάπιοι.

Τα στοιχεία έρχονται να διαψεύσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό το αφήγημα. Δεν υπάρχει πάταξη της φοροδιαφυγής που επικαλείστε. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει χτύπημα της διαφθοράς. Βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση -1,1% για το 2016- 4 δισεκατομμύρια παραπάνω φόροι, διώχνετε τις επενδύσεις –ΔΕΣΦΑ, Κατάρ, Ελληνικό- χάνετε το παιχνίδι της ανεργίας με εκατόν σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες το τελευταίο τετράμηνο, 800 εκατομμύρια τα «κόκκινα» δάνεια, 3 δισεκατομμύρια ευρώ συνεχίζεται η αιμορραγία τον Φεβρουάριο, 3 δισεκατομμύρια καταθέσεις χάνονται μέσα στο 2017. Και η άνοιξη της οικονομίας είναι βαρυχειμωνιά.

Οι μόνες, λοιπόν, κυβερνητικές δράσεις με αυτό το αναπτυξιακό πρόσημο είναι απευθείας αναθέσεις για προώθηση πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής, εξυπηρέτηση κομματικών φίλων και προσλήψεις και μονιμοποιήσεις κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, οι τεμαχισμοί των οδικών έργων, τα κονδύλια για τη σίτιση των προσφύγων σε επιχειρήσεις φίλων, οι αναπάντητες καταγγελίες για τους οικίσκους των προσφύγων φωτογραφικών διατάξεων, η χορήγηση των δανείων κάτω του κόστους με μηδενική ή μερική τραπεζική εξασφάλιση. Δηλαδή, συνεχίζετε τις πρακτικές «δανείζουμε με αέρα» και τα λοιπά.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να μπορέσετε να βάλετε εσείς μια τάξη, γιατί γι' αυτό σας έβγαλε ο ελληνικός λαός, όχι για να συνεχίσετε πρακτικές σαράντα χρόνων, έχετε πάρει το manual των προηγούμενων κυβερνήσεων και το έχετε ξεπατικώσει.

(O οικονομολόγος Θεοχάρης Θεοχάρης είναι ανεξάρτητος βουλευτής Αθηνών, που εκλέχτηκε με το ΠΟΤΑΜΙ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline