Γεώργιος Δημαράς: Οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα

Είναι γνωστό το ζήτημα του υπερβολικά υψηλού ποσοστού καισαρικών τομών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη χώρα μας οι τοκετοί με καισαρική τομή κυμαίνονται σε ποσοστά από 50% έως 70%, ανάλογα βέβαια με το μαιευτήριο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 25%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ως επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%.


Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του συνόλου των γεννήσεων τα ποσοστά καισαρικής στην Ελλάδα ανέρχονται σε 58%, τη στιγμή που στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία είναι κοντά στο 18%.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών στις καταληκτικές παρατηρήσεις επί της έβδομης περιοδικής έκθεσης για την Ελλάδα του 2013 εξέφρασε την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, προτρέποντας τη χώρα μας να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη.

Ωστόσο, η εικόνα στη χώρα μας δεν φαίνεται να αλλάζει και τα ποσοστά καισαρικών τομών παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλά. Οι ειδικοί αναφέρουν ως κύριους λόγους για την πρακτική αυτή τη μη τήρηση από τους γιατρούς των διεθνών κριτηρίων και πρωτοκόλλων σχετικά με τις περιπτώσεις που καθίστανται ιατρικά επιβεβλημένη καισαρική τομή.
Ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί να διαρκέσει από έξι ώρες έως τριάντα έξι ώρες, δεσμεύοντας χρονικά τον μαιευτήρα, ενώ μια καισαρική μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε μία ώρα και με προγραμματισμένο ραντεβού.
Επιπλέον, σημαντική είναι η επιβάρυνση των κρατικών ταμείων από τις καισαρικές, καθώς το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για ένα φυσιολογικό τοκετό χωρίς επιπλοκές είναι 600 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο με καισαρική χωρίς επιπλοκές είναι 1.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή σημαντικά είναι τα κέρδη των ιδιωτικών μαιευτηρίων από τις καισαρικές, καθώς στα αντίστοιχα πακέτα που προσφέρουν για τοκετό με τη συνδρομή του ΕΟΠΥΥ η επιβάρυνση για τοκετό με καισαρική σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό είναι από 170 ευρώ για τρίκλινο έως 620 για μονόκλινο και έως 992 ευρώ για δωμάτιο λουξ.

Με βάση τα παραπάνω σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ: Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός γεννήσεων με φυσιολογικό τοκετό και ποιος με καισαρική τομή στη χώρα για τα δημόσια μαιευτήρια και ποιος για τα ιδιωτικά μαιευτήρια αντίστοιχα;
Δεύτερον, ποια είναι η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τοκετούς με καισαρική και φυσιολογικούς τοκετούς αντίστοιχα και ποια τα αντίστοιχα ποσοστά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο μέχρι τώρα για τη μείωση του υπερβολικά υψηλού αριθμού γεννήσεων με καισαρικές;
Και ποιες διαδικασίες ελέγχου εφαρμόζονται από το Υπουργείο Υγείας για τη διαπίστωση της επαρκούς ιατρικής αιτιολόγησης των τοκετών που πραγματοποιήθηκαν με καισαρική τομή;

. Στη χώρα μας πολλά πράγματα ξέφυγαν από την κανονικότητα. Φθάσαμε σε ανορθολογισμούς και παθογένειες, φθάσαμε το φυσικό να γίνεται αφύσικο.
Θα σας πω την εμπειρία μου, για να την ακούσει και ο ελληνικός λαός, από ένα πολύ μικρό χωριό, από το οποίο κατάγομαι, όπου μία πρακτική μαμή για τριάντα πέντε με σαράντα χρόνια ξεγεννούσε όλα τα παιδιά του χωριού, μεταξύ των οποίων και εμένα. Έξι παιδιά είχε η οικογένειά μου. Όλα η ίδια η πρακτική μαμή τα ξεγέννησε, η οποία δεν είχε πάει ούτε στο δημοτικό σχολείο. Στα τριακόσια και πλέον παιδιά δεν είχε καμία αστοχία. Δηλαδή, θνησιμότητα 0%. Αυτή η πρακτική, χωρίς μέσα εκείνη την εποχή, σε ένα χωριό.

Το φυσιολογικό, δηλαδή, να γεννούν οι γυναίκες φυσιολογικά, όπως η φύση τις έταξε, εμείς με την αναπτυγμένη επιστήμη, τα αναπτυγμένα τεχνικά μέσα, τα φάρμακα, το κάναμε αφύσικο και φθάσαμε στη χώρα μας σε ποσοστό πάνω από 50% τα παιδιά να γεννιούνται με καισαρικές τομές.
Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους. Ο ελληνικός λαός, κύριε Υπουργέ, περιμένει από την σημερινή Κυβέρνηση να αλλάξει πράγματα. Και εγώ από τη δική μου μεριά, ως Βουλευτής που στηρίζω αυτήν την Κυβέρνηση, σας λέω: Τολμήστε.

Τολμήστε για το καλό του λαού, για το καλό του δημοσίου συμφέροντος. Αυτά που δεν έκαναν οι άλλοι και μπέρδεψαν αυτές τις παθογένειες είναι η ώρα να τα διορθώσετε. Επομένως, όλα αυτά που είπατε πρέπει να γίνουν σύντομα. Να γίνει ενημέρωση των πολιτών, αλλά κυρίως θα πρέπει να ληφθούν και διοικητικά μέτρα, να τεθούν κανόνες και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αυτού του τόπου. ( Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Δημαράς είναι βουλευτής στη Β΄. Αθηνών, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργαζόμενος από το κόμμα των Οικολόγων)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline