Νικόλαος Τόσκας: Μέτρα και πρόστιμα για οδηγούς

«Επειδή πράγματι το πρόβλημα είναι εθνικό κα πράγματι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία μας και το κράτος μας για πάρα πολλά χρόνια, γι' αυτό θα πρέπει να σταθούμε με απόλυτο ρεαλισμό και ακρίβεια στα νούμερα και στους αριθμούς των ατυχημάτων, προκειμένου είτε να μη δημιουργήσουμε εντυπώσεις προς τα επάνω είτε να μην υποβαθμίσουμε το ζήτημα.

Το 2016, στην Ελλάδα, συνέβησαν εβδομήντα πέντε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, το 2015 εβδομήντα τρία, το 2010 εκατόν δώδεκα. Η μείωση είναι στο 2% και είναι αυτή που έχει βάλει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, αυτό δεν μας ικανοποιεί, γιατί κανένας θάνατος και κανένας τραυματισμός δεν είναι αποδεκτός και δεν περιγράφεται με νούμερα. Θα πρέπει όμως να περιγράψουμε την κατάσταση αυτή και με νούμερα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην αντεγκληματική πολιτική και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οδικής ασφάλειας και τα οποία υλοποιήθηκαν και στη διάρκεια του 2015 και στη διάρκεια του 2016, αυτά αφορούσαν εντοπισμό και χαρτογράφηση επικίνδυνων σημείων, καθορισμό σημείων ελέγχου –και θα σας πω στη συνέχεια και τι μέτρα ελήφθησαν και μετά το τραγικό αυτό συμβάν στην εθνική οδό πριν από λίγο καιρό- εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευμένους ελέγχους. Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας περιγράφονται τα επικίνδυνα σημεία. Θα μου πείτε, τα βλέπουν όλοι; Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κόσμου. Επίσης, αφορούσαν διανομή φυλλαδίων με χρήσιμες οδηγίες, ειδικά μαθήματα και συμβουλές στη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας και γίνονται μαθήματα και στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο για τη σωστή οδική συμπεριφορά.

Επίσης, γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις των διευθύνσεων της Τροχαίας. Μέσα στον προηγούμενο χρόνο έγιναν χίλιες εκατόν σαράντα επτά διαλέξεις σε σχολεία όλης της χώρας και ενημερώθηκαν εβδομήντα ένας χιλιάδες τετρακόσιοι μαθητές. Στην εκλογική σας περιφέρεια, στο Ηράκλειο, έγιναν είκοσι οκτώ διαλέξεις και ενημερώθηκαν χίλιοι επτακόσιοι ενενήντα οκτώ μαθητές. Παράλληλα μελετούμε τεχνολογίες, όπως είναι το «smart police», ένα πρόγραμμα μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, με το οποίο θα γίνεται έλεγχος για τον οδηγό και σε ό,τι αφορά προηγούμενες παραβάσεις.

-Μετά το τραγικό αυτό ατύχημα στην εθνική οδό έχουν ληφθεί μέτρα ελέγχου κάθε εξήντα ή εβδομήντα χιλιόμετρα, έτσι ώστε να υπάρχουν συνεχώς στην ΠΑΘΕ είκοσι πέντε οχήματα στη διάρκεια της ημέρας και δεκαεννιά οχήματα στη διάρκεια της νύχτας για τον έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας. Επιπλέον, αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους, γι' αυτό οι βεβαιωμένες παραβάσεις τον προηγούμενο χρόνο για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη αυξήθηκαν 11,6%, για μη χρήση ζώνης 8,6%, για χρήση κινητού τηλεφώνου 28%, για μέθη 5,8%, για μη χρήση παιδικών καθισμάτων 28%, αντικανονικό προσπέρασμα 12% κ.λπ..

-Τώρα σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την αλλαγή των προστίμων του ΚΟΚ, αφορούν παραβάσεις όχι σημαντικές. Κατ' αρχάς, αρμόδιο Υπουργείο είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας. Η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής έχει κάνει τις δικές της προτάσεις. Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με αυτήν την Επιτροπή. Είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών. Θα σας πω στη συνέχεια, γιατί βλέπω ότι δεν έχω χρόνο, πού ακριβώς επικεντρωνόμαστε στην πρότασή μας, γιατί έχει δοθεί μια λανθασμένη εντύπωση σε ό,τι αφορά τη συνολική πρόταση για τα πρόστιμα.

.......ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Αυγενάκη, πράγματι, η συζήτηση για τους αριθμούς και τους θανάτους από τα τροχαία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Οι αριθμοί που ανέφερα είναι οι αριθμοί που αναφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ο τρόπος έχει αλλάξει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Αυτοί είναι οι τωρινοί αριθμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα και πάντοτε μιλώ για την πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς το Υπουργείο Μεταφορών, δεν αφορούν τις παραβάσεις που έχουν σχέση με μέθη, με υπέρβαση του ορίου ταχύτητος, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση stop ή υποχρεωτικής παραχώρησης, επικίνδυνους ελιγμούς, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, αντικανονικό προσπέρασμα, αυτοσχέδιους αγώνες, αναστροφή στον αυτοκινητόδρομο, αναστροφή σε σήραγγα, απόρριψη αντικειμένων, παραβίαση ωραρίου τροφοδοσίας, καταστροφή ή αλλοίωση πινακίδων, πλημμελή σήμανση εργασιών, αλλοίωση στοιχείων ταχογράφων, χρήση κινητού τηλεφώνου και τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Όλα αυτά παραμένουν όπως έχουν, σύμφωνα με την πρόταση.

Θα δούμε τι θα επιλέξει τελικά να τροποποιήσει στο υπάρχον νομοσχέδιο το Υπουργείο Μεταφορών και από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε. Είναι ευπρόσδεκτες όλες οι εποικοδομητικές προτάσεις. Η πρότασή μας, επομένως, δεν αφορά τις σοβαρές παραβάσεις. Αφορά τις μικρότερης σημασίας παραβάσεις, για τις οποίες είναι λογικό να μειωθούν τα πρόστιμα.
Από εκεί και πέρα, εγώ θα συμφωνήσω ότι είναι ένα μείζον θέμα, που δεν χωρούν σκοπιμότητες. Είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την αλλαγή της νοοτροπίας στην κοινωνία μας, στα σχολεία, οπουδήποτε, γιατί δεν νομίζω ότι κανένας από όλους εμάς μπορεί να παινευτεί ότι οδηγεί με τον τρόπο που πρέπει. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αλλάξουν αυτές οι νοοτροπίες.

Υπάρχει εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως προανέφερα, στα σχολεία από τη μικρότερη βαθμίδα, το δημοτικό, αλλά και στη συνέχεια και θα εντατικοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, όπως θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι. Σας είπα ότι ξεκίνησαν ήδη στις εθνικές οδούς.
Θα προχωρήσουμε παραπέρα και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για ζητήματα που έχουν σχέση με την τεχνική υποστήριξη αυτών των ελέγχων, γιατί ξέρετε –έχει αναφερθεί και τον προηγούμενο καιρό– πώς μετά το 2010 τα συστήματα ελέγχου που προορίζονταν για τις εθνικές οδούς κατέληξαν σε άλλες περιοχές και υπάρχουν τα κενά που υπάρχουν τώρα.

Θα δούμε, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και με τα τεχνικά συστήματα υποστήριξης, γιατί πράγματι δεν δικαιολογείται ούτε μία σταγόνα αίμα στις εθνικές οδούς ή σε οποιονδήποτε δρόμο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Απριλίου 2017 20:12

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline