Γεώργιος Αμυράς: Η Britannica των τροπολογιών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα την χαρά κάποια χρόνια της ζωής μου, τα μαθητικά, να ζω στη Θεσσαλονίκη για δουλειές του πατέρα μου πηγαινοερχόμασταν. Πηγαίναμε τότε στο «Palais de Sports», στο «Αλεξάνδρειο», και παρακολουθούσαμε και χαιρόμασταν μπασκετάκι, τον Γκάλη στις δόξες του. Όταν, λοιπόν, έβαζαν εκατό πόντους ο Άρης, φωνάζαμε όλοι στις κερκίδες: «Εκατό, εκατό, κατοστάρα, εκατό».

Σήμερα, εδώ τώρα τι θα φωνάξουμε, που πριν από λίγο καταθέσατε τη χιλιοστή τροπολογία της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου; Το διανοείστε; Χίλιες τροπολογίες έως σήμερα από την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, φυσικά, για θέματα σημαντικά, για θέματα που χρειάζονται ιδιαίτερης ρύθμισης, με βάθος και όχι με τη γνωστή διαδικασία των τροπολογιών, τη διαδικασία του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Πριν από λίγο ήρθε μια τροπολογία, εκπρόθεσμη. Και δεν είναι μια τροπολογία απλή. Είναι η Britannica. Και έχει πέντε Υπουργούς, πέντε τεράστια θέματα που ρυθμίζονται. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά και να μου πείτε εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι, αν έχετε τον χρόνο και τη δυνατότητα, τι σημαίνει, για παράδειγμα, η δυνατότητα κάλυψης από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, του κ. Σπίρτζη δηλαδή, της επιδότησης λειτουργίας του παραχωρησιούχου της σύμβασης του έργου «Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα» και κλάδος «Λεύκτρο-Σπάρτη». Έτσι τα περνάμε αυτά τα θέματα, με μια τροπολογία στο πόδι, την τελευταία στιγμή;

Παραμένω στη Britannica των τροπολογιών, τη μητέρα όλων των τροπολογιών, τη χιλιοστή τροπολογία αυτής της Κυβέρνησης. Εδώ έχει Υπουργείο Τουρισμού για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εργαζομένων, εποχιακά ανέργων με δυνατότητα κάλυψης από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έτσι θα μιλάμε για τον τουρισμό, για τον τρόπο που θα επιμορφώσουμε τα στελέχη του τουρισμού ή που θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία με τροπολογίες τσόντα; Με συγχωρείτε, με την καλή έννοια βέβαια αναφέρομαι στη λέξη.

Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Σε μια τροπολογία μαζεύεται το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως σας είπα, ο κ. Σπίρτζης για τους δρόμους και την επιδότηση του παραχωρησιούχου. Έχουμε την κυρία Κουντουρά για το Υπουργείο Τουρισμού, όπως σας είπα, όπου αναφέρεται ένα κομμάτι αυτής της τροπολογίας. Όλα αυτά σε μία τροπολογία. Τρίτον, υπηρεσία μετανάστευσης, υπερωριακή απασχόληση. Τέταρτον, υπερωριακή απασχόληση τώρα για άλλο προσωπικό, των ειδικών υπηρεσιών του ΕΣΠΑ, δηλαδή ο κ. Χαρίτσης. Στην ίδια τροπολογία άλλος Υπουργός, ο κ. Χουλιαράκης. Καταργείται το αυτοτελές τμήμα προγραμματισμού, συντονισμού, παρακολούθησης και υλοποίησης των χρηματοδοτικών μηχανισμών ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

Δεν γίνεται να κυβερνάτε έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης. Εννοείτε ότι εμείς θα την καταψηφίσουμε αυτή την τροπολογία, αφού είναι πέντε σε ένα, το μισό υπουργικό συμβούλιο, για θέματα σοβαρά, εκπρόθεσμη, χωρίς συζήτηση, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση κατά την άποψή μας. Είμαστε αρνητικοί και μόνο για τον τρόπο που ήρθε.

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα. Συζητάμε τώρα εδώ την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών σε σχέση με τις τράπεζες. Και λέμε, λοιπόν: Τι τράπεζες υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα; Σε τι κατάσταση βρίσκονται μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, δηλαδή μετά από την ενίσχυσή τους και το φιλί της ζωής που όλοι οι φορολογούμενοι μέσω του υστερήματός τους και της φορολόγησής τους έδωσαν στις τράπεζες για να υπάρξουν και να φύγουν από τη στενή και τη γκρίζα περιοχή του φαντάσματος;

Έχουμε, λοιπόν, τράπεζες τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες. Και μέσα στους τελευταίους δυόμιση μήνες έφυγαν τόσα χρήματα όσα είχαν μαζέψει οι τράπεζες μέσα σε έναν χρόνο, το 2016. Έφυγαν, δηλαδή, 4 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους δυόμιση μήνες. Τόσα ήταν περίπου τα χρήματα που είχαν μαζέψει από την επιστροφή κάποιου κλίματος εμπιστοσύνης από τους καταθέτες. Ο ρόλος των τραπεζών το γνωρίζετε ότι, δυστυχώς, δεν εκπληρώνεται εκ των συνθηκών, εκ των πραγμάτων: μια αξιολόγηση που δεν κλείνει, μια κατάσταση πλήρους επενδυτικής άπνοιας και απραγίας. Και δίπλα σε αυτά έχουμε την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, έχουμε τα μη ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που ο όγκος τους κινδυνεύει πλέον να συμπαρασύρει και υγιείς επιχειρήσεις στον πάτο του πηγαδιού, έχουμε πτώση τζίρου, έχουμε ένα τσάκισμα πραγματικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Όλα αυτά έχουν υπογραφή, έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Το πρωί άκουσα τον κ. Σκουρλέτη στον «ΣΚΑΙ» που έλεγε για τη ΔΕΗ. Και μιλούσε για στημένο διαγωνισμό, για ρεσάλτο –σημειώνω- και βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ ή επιβουλεύονται το μέλλον της ΔΕΗ. Οι πενήντα τρεις από τη άλλη διέρρευσαν ότι ναι, στηρίζουν τον Σκουρλέτη. Σε τι θέατρο πολιτικού παραλόγου ζούμε; Επικεφαλής των πενήντα τριών ο κ. Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος διαπραγματεύεται με τους δανειστές για το μέλλον της ΔΕΗ.

Ο κ. Σκουρλέτης, από την άλλη, σηκώνει ένα αντάρτικο, μάλλον για τα μάτια του κόσμου που ακολουθεί ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι στο τέλος είπε ότι είναι συλλογικές οι αποφάσεις και θα ακολουθήσει. Ο μεν κ. Τσακαλώτος διαπραγματεύεται και φέρνει ένα σχέδιο για τη ΔΕΗ, κατά τα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη καταστροφικό για τη ΔΕΗ, αλλά και ο ίδιος άνθρωπος ως εκπρόσωπος των πενήντα τριών εμμέσως κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό του.
Είναι ή δεν είναι θέατρο του παραλόγου αυτό; Θα προχωρήσει η χώρα έτσι μπροστά, εάν δεν πατήσουμε σε καθαρές κουβέντες, εάν δεν βρούμε τα πεδία κοινής συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων για να πάμε λίγο πιο μπροστά;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στις παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο. Στο πρώτο μέρος, δηλαδή στα άρθρα από 1 έως 26, μας βρίσκει σύμφωνους. Έχω κι εδώ βέβαια αρκετές παρατηρήσεις, τις οποίες είχα κάνει και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των Επιτροπών και θα τις ξεκινήσω σιγά-σιγά και μία-μία.

Πρώτα απ' όλα, κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Η ενσωμάτωση αυτής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι καλή, είναι θετική, διότι διορθώνει την έλλειψη διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τελών λογαριασμών πληρωμών. Καλύπτει, επίσης, δυσκολίες αλλαγής λογαριασμού πληρωμών που δημιουργούσαν προβλήματα στον καταναλωτή και αντιστοίχως αυτά συνέβαλαν στον χαμηλό ανταγωνισμό στον τομέα των λιανικών τραπεζικών υπηρεσιών.
Η Οδηγία, λοιπόν, στο άρθρο 5 προβλέπει υποχρέωση των παρόχων των υπηρεσιών πληρωμών να παρέχουν στον καταναλωτή σε ετήσια βάση κατάσταση όλων των τελών που έχουν καταβάλει. Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου γίνεται τουλάχιστον λόγος για τριμηνιαία βάση παροχής. Εγώ το βρίσκω θετικό αυτό. Δεν σας το λέω για αρνητικό.

Στο άρθρο 7 της Οδηγίας, τους διαδικτυακούς τόπους σύγκρισης μπορεί να τους διαχειρίζεται είτε ιδιωτικός φορέας είτε δημόσια Αρχή. Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια Αρχή. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με την αλλεργία της Κυβέρνησης προς κάθε τι ιδιωτικό.
Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου προβλέπεται κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, που μπορεί αυτή η απόφαση να επιβάλει στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας να παρέχουν στο πλαίσιο του λογαριασμού πληρωμών και επιπλέον υπηρεσίες από τις βασικές. Αυτό δεν προβλέπεται στην Οδηγία. Θα ήθελα να ξέρω για ποιον λόγο το εντάξατε.

Επίσης, στο άρθρο 17 της Οδηγίας, που δεν προβλέπεται στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιτρέπουν στα πιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν στον καταναλωτή δυνατότητα υπερανάληψης. Σε εμάς δεν έχει μεταφερθεί, εννοώ στο εθνικό δίκαιο, στο νομοσχέδιο αυτή η ρύθμιση. Θα ήθελα να ξέρω γιατί. Υποψιάζομαι βέβαια, αλλά δεν θα ήθελα να πάρω εγώ την ευθύνη να το πω.

Στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου προβλέπεται κάτι που δεν προβλέπεται στο άρθρο 18 της Οδηγίας. Ποιο, δηλαδή; Εύλογο τέλος, ώστε οι πάροχοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες στους λογαριασμούς πληρωμών με κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Τα κριτήρια για να προσδιοριστούν αυτά τα τέλη είναι το εθνικό επίπεδο εισοδήματος και ο μέσος όρος των τελών που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα για τις εν λόγω υπηρεσίες. Το είπα και στις Επιτροπές, ο μέσος όρος είναι αρκετά υψηλότερος απ' ό,τι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός των τελών και των χρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, άρα μήπως με αυτόν τον τρόπο το εύλογο τέλος δεν θα είναι και πολύ εύλογο, αλλά θα είναι περισσότερο φιλικό προς τις υψηλές χρεώσεις, που μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει οι τράπεζες να υποχρεώνουν τους συναλλασσόμενους μαζί τους να καταβάλουν.

Επίσης, πάω λίγο στο νομοσχέδιο εκεί όπου δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις των άρθρων 24, 25 και 28 της Οδηγίας. Έχει κάποια σημαντικά πράγματα η Οδηγία σε αυτά τα άρθρα, τα οποία όμως δεν έχετε ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου και μου κάνει εντύπωση για ποιον λόγο γίνεται αυτό: Είναι η εναλλακτική επίλυση διαφορών. Είναι ένα σημαντικό σημείο η εναλλακτική επίλυση διαφορών. Για ποιον λόγο την έχετε απαλείψει; Επίσης, ο μηχανισμός σε περίπτωση άρνησης πληρωμής λογαριασμού, για τον οποίο όμως καταβάλλεται αντίτιμο. Τέλος, η επανεξέταση που προβλέπει η Οδηγία, κατόπιν έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας.

Πάω τώρα στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου. Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου είναι ένας «κήπος της Εδέμ», ενδεχομένως και της Βαβέλ, γιατί έχει ετερόκλητα πράγματα. Έχει μισθολογικά θέματα υπαλλήλων του δημοσίου και στελεχών, ζητήματα φορολογία, ζητήματα των ΔΕΚΟ.
Το άρθρο 27 αναφέρεται στην κάλυψη δαπανών, μισθοδοσίας, αποσπάσεων και μετατάξεων υπαλλήλων, υποπτευόμενων φορέων. Δημιουργεί ένα δημοσιονομικό κόστος, έστω μόνο για το ένα έτος που διενεργείται η απόσπαση ή η μετάταξη και διευθετεί κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις για την κινητικότητα, εν γένει σε όλο τον κρατικό τομέα και όχι μόνο σε φορείς που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

Το άρθρο 29, για το οποίο έχει γίνει μεγάλη κουβέντα είναι το άρθρο που διπλασιάζει τις αποδοχές του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή του στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτό. Όχι στο διπλασιασμό της αμοιβής. Αυτή η αύξηση των αποδοχών τους θα προκαλέσει –φοβόμαστε- πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις και για άλλες σημαντικές υπηρεσίες, όπως ανεξάρτητες αρχές, διοικητικές αρχές, ελεγκτικά σώματα και άλλα νομικά πρόσωπα. Θα ήθελα να ξέρουμε, λοιπόν, ότι ανοίγουμε το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλα στελέχη της ανώτερης δημόσιας διοίκησης για το διπλασιασμό της αμοιβής τους. Είναι εν έτει 2017 εποχή για να διπλασιάζει το ελληνικό δημόσιο μισθούς διορισμένων, επιλεγμένων από την Κυβέρνηση προσώπων να καταλάβουν αυτές τις θέσεις; Δεν νομίζω. Για ελάτε και εναρμονιστείτε λίγο με το τι γίνεται έξω στην αληθινή ζωή και την πραγματική οικονομία και κοινωνία.

Στο άρθρο 30 επίσης θα ψηφίσουμε «όχι». Τροποποίηση του δημόσιου λογιστικού: Αντί να περιορίσετε, αυξάνετε τις εξαιρέσεις από την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων. Γιατί το κάνετε αυτό; Πού ζούμε δηλαδή; Ζούμε ακόμα στο πρωτόκολλο, τη σφραγίδα και τη χαρτούρα; Εδώ θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Εσθονίας για παράδειγμα, που έχει ηλεκτρονικό αρχείο, online σύνδεση όλων των υπηρεσιών αλλά και της συναλλαγής του πολίτη με το δημόσιο. Γιατί δεν το κάνουμε και φέρνουμε εξαιρέσεις που λέμε «από την ηλεκτρονική διαχείριση εξαιρείται αυτό και εκείνο και το άλλο». Αυτή είναι μια προχειρότητα, που καταστρατηγεί το στόχο της καθολικής εφαρμογής του δημόσιου λογιστικού, άρα και του δημοσίου ελέγχου.

Θα έλθω, γιατί τελειώνει ο χρόνος, σε μερικά ακόμα άρθρα. Το άρθρο 31, ρυθμίζει συστήματα εσωτερικής οργάνωσης και εσωτερικού ελέγχου των ΔΕΚΟ. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, για να μην νομίζετε ότι σας κάνω μόνο κριτική με αρνητικά ελατήρια. Καθόλου. Ωστόσο -και αν θέλετε ακούστε μας-, δεν παρουσιάζει τα απαραίτητα εχέγγυα αντικειμενικότητας και διαφάνειας, αφού τελικά ο Υπουργός είναι αυτός που στο τέλος θα αποφασίσει σχετικά με όλα αυτά τα θέματα, δηλαδή για πόσες εταιρείες και ποιες εταιρείες εσωτερικού ελέγχου μιλάμε, ποιες υπηρεσίες υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, τι κόστος συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό. Να, κάποια από τα πρώτα ερωτήματα.

Θα παραλείψω κάποια άρθρα. Εννοείται ότι συμφωνούμε και με το άρθρο 32, που τη θεωρούμε μια θετική νομοθετική εξέλιξη και με το άρθρο 33, που διορθώνει κάτι που είχε διπλο-προβλεφθεί στον κώδικα φορολογικής διαδικασίας. Βλέπουμε θετικά και το άρθρο 34, καθώς και τα υπόλοιπα 35 και 36.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τις τροπολογίες θα μιλήσω αργότερα. Ήδη σας έδωσα μια πρώτη εικόνα για το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ τα θέματα αυτά. Εντωμεταξύ, βλέπω τον κ. Βίτσα και ανησυχώ. Γιατί είστε εδώ, κύριε Βίτσα; Ποια είναι η τροπολογία που έχετε έλθει να υποστηρίξετε; Είστε ο χιλιοστός πρώτος; Θα κάνετε ποδαρικό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Θα το μάθετε σε λίγο, κύριε Αμυρά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Θα το μάθω σε λίγο, αγαπητέ Πρόεδρε. Βεβαίως. Απλά έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία με τον κ. Βίτσα και γι' αυτό μου επιτρέπει λίγο το χιούμορ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου έχει μερικά καλά, θετικά στοιχεία. Έχει και μερικά αρνητικά. Εμένα με απασχολεί πάρα πολύ ο τρόπος της νομοθέτησης μέσω τροπολογιών. Δεν γίνεται να πας στην Καλαμάτα μέσω Θήβας. Πας απευθείας από την Εθνική Οδό Αθηνών-Καλαμάτας. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση οφείλει να κοιτάξει να μην ανταγωνιστεί τον εαυτό της και σπάσει το ίδιο της το ρεκόρ, των χιλίων τροπολογιών ανά μία σύνοδο. ( ο δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς είναι βουλευτής Αθηνών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline