Ανδρέας Λοβέρδος Ένας «προβληματικός» φοιτητής

«..Στις δυσκολίες που ζούμε, με ένα εκπαιδευτικό σύστημα με προβλήματα, λύναμε θέματα και σας είχαμε με τις σάλπιγγες από πάνω να λέτε ψέματα και έρχεστε τώρα εδώ και συζητάτε, ωσάν όλα να είναι αυτονόητα, όλα να είναι ωραία.

Λες και δεν καταλαβαίνετε ότι σας ακούει ο κόσμος και σας κρίνει. Και κρίνει πάρα πολλά από αυτά που λέτε, πάρα πολλά από αυτά που λέγατε και κυρίως κρίνει αυτά που κάνετε.

Μια και μιλάμε για την παιδεία, βάσει της τροπολογίας Γαβρόγλου, διαβάζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, για τον τυφλό φοιτητή του Φυσικού στη Θεσσαλονίκη, που δεν γινόταν δεκτός από το Τμήμα του. Ο συνάδελφος, ο Αμυράς, το θυμάται και ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο. Λίγοι έχουν τις ευαισθησίες αυτές. Δεν γινόταν δεκτός από το Τμήμα του. Έκανα παρέμβαση και έγινε δεκτός. Έκανα σχετική ρύθμιση. Επαίνους δεν περίμενα ούτε περιμένω. Γιατί κάνω την αναφορά; Για να πω τι καλό ήταν αυτό που έκανα; Όχι. Γιατί το τυφλό αυτό παιδί, που τελικά σπούδασε, τελείωσε και διαπρέπει στα μεταπτυχιακά του. Διαπρέπει στα μεταπτυχιακά του!

Και συγκινήθηκα όταν εχθές το θυμήθηκε ο κ. Λακασάς, ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής». Δεν με νοιάζει εάν με αναφέρει, δεν το χρειάζομαι. Κάνω κουμάντο μόνος μου. Όμως, με νοιάζει που θυμήθηκε το θέμα και που το παιδί αυτό προόδευσε. Ήταν η δεύτερη φορά που το πάλευε. Την πρώτη φορά κάποιο άλλο τμήμα του είχε αρνηθεί και του έλεγαν «μην πας στο Φυσικό, που θέλει πειράματα και δεν μπορείς, επειδή δεν βλέπεις». Αυτός τους έλεγε «μπορώ!» και του έλεγαν «να πας σε άλλο τμήμα που δεν χρειάζεσαι την όρασή σου», στο Μαθηματικό νομίζω. Και διαπρέπει το παιδί αυτό.

Όμως, σήμερα η ίδια εφημερίδα, η «Καθημερινή» έχει πρωτοσέλιδο νομίζω ένα θέμα που αφορά στην άρνηση του Υπουργείου Παιδείας –στέκομαι στο Υπουργείο Παιδείας- να δεχθεί τη λειτουργία ξενόγλωσσου τμήματος στο ΕΚΠΑ μεταπτυχιακού ξενόγλωσσου με δίδακτρα. Δεν το πιστεύω!
Μέχρι και ο Φίλης, ακραία ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεχθεί τις δικές μας σκέψεις. Δεν ήξερε, βέβαια, ότι τα είχαμε νομοθετήσει και η ηγεσία του κ. Μπαλτά τα αρνιόταν και είχε πει ότι ήταν ενδιαφέρουσα σκέψη, μιλώντας στον κ. Χατζηνικολάου, στον «Ενικό». Είχε γίνει αυτό, είχε γίνει νόμος. Ήταν έτοιμο να βγει ένα διάταγμα, αλλά δεν το προχώρησαν γιατί ήταν αρνητικό το Υπουργείο. Ήρθε ο Φίλης και το είδε θετικά.

Και τώρα διαβάζουμε ότι αρνήθηκε την άδεια λειτουργίας σε αυτό το μεταπτυχιακό τμήμα στην αγγλική γλώσσα με δίδακτρα. Γιατί; Είναι μια τρέλα όλα αυτά! Εδώ, όπως φάνηκε σήμερα με τους αναπληρωτές, υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Γιατί η ιδεοληψία να μας στερεί και πόρους και ολόσωστες εκπαιδευτικές διαδικασίες;
Κυρίες και κύριοι, στα τρία λεπτά που έχω και ασκώντας τα γενικότερα καθήκοντά μου ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, θέλω να θίξω δύο ακόμη θέματα: Ήμουν το πρωί στην πρωινή ζώνη του «Αντέννα». Όταν προσκλήθηκα χθες περίμενα ότι θα με ρωτούν για τον κ. Παπαντωνίου. Χθες βράδυ έφυγα από εδώ με συναδέλφους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που πληθαίνουμε. Και καλωσορίζω τον συνάδελφο Μπαργιώτα που ήρθε σήμερα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Θυμίζω, κύριε Αμυρά, ότι όταν ιδρύθηκε το Ποτάμι, το καλωσόρισα. Και κάθε καινούριο κόμμα που ιδρύεται για εμένα είναι μια ελπίδα. Και μέσα στη διαδρομή μου όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα ποτέ μου μεμφθεί συνάδελφο που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν είπα σε συνάδελφο: «Παραιτήθηκες; Παράδωσε την έδρα στο κόμμα μας». Γιατί η Βουλή αποτελείται από κόμματα και ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου, που έχουν βγει με έγκριση του λαού. Δεν είναι παντοκράτορας η κομματική γραφειοκρατία.
Θεσμοί, δομές και άνθρωποι είναι το πολιτικό μίγμα εκείνο που μας φέρνει εδώ. Παίζουμε και εμείς ρόλο, τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, ίσως και τον κύριο, μεταξύ μας και για να μην γελιόμαστε.

Επειδή, λοιπόν, έχω ένα ιστορικό, δικαιούμαι να καλωσορίσω την επιλογή ενός συναδέλφου, μήνες μετά αφότου έφυγε από το κόμμα του. Να θυμίσω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει πια δεκαεννέα Βουλευτές. Τον Ιούνιο του 2015, όταν είχαμε τις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές, μας θεωρούσαν τελειωμένους.
Κύριε Μαντά, ενδιαφέρεστε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Βεβαίως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με κοιτάτε με προσοχή. Μήπως σας νοιάζει το θέμα; Για καλό το λέω.
Οι δεκαεννέα μας Βουλευτές είναι η απάντηση σε εκείνες τις Κασσάνδρες που μας θεωρούσαν τελειωμένους. Και προχωράμε, και θα αυξήσουμε περαιτέρω τις δυνάμεις μας, και θα τις αντιστοιχίσουμε στη βούληση του εκλογικού σώματος, όταν θα έρθει η ώρα της λαϊκής κυριαρχίας.
Εμείς, λοιπόν, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ελιά, ΠΑΣΟΚ, είχαμε στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει μια ρύθμιση για τη ΔΕΗ. Ήμουν, λοιπόν, σήμερα το πρωί στον «Αντέννα» και περίμενα ότι θα συζητούσαμε για τα χθεσινά και ότι γι' αυτό με κάλεσαν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline