Θεόδωρος Φορτσάκης: Ρυθμίσεις και προχειρότητες

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση ζητήματα ζωτικής σημασίας για την οικονομία και γενικότερα για τη χώρα μας, είναι φανερή και στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.


Αναφέρομαι, βέβαια, από τη μία μεριά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο επ' ουδενί ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις προσδοκίες των επιχειρηματιών που έχουν κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές και βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να καταρρέουν. Τα κόκκινα δάνεια ανέβηκαν κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τον τελευταίο καιρό.

Επίσης αναφέρομαι και στη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα στη Βουλή, γιατί είχαμε και πάλι μια σειρά προφορικών ανακοινώσεων ουσιωδών αλλαγών του νομοθετήματος, για τις οποίες το Σώμα των Βουλευτών ουδέποτε έλαβε πραγματικά γνώση. Δυστυχώς η υποβάθμιση του Σώματος συνεχίζεται.

Το νομοσχέδιο ασχολείται με ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, το ζήτημα των οφειλών και της ελάφρυνσης των βαρών των οφειλετών προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.
Δυστυχώς αντί να θεσπίσει έναν μηχανισμό αποτελεσματικό, ο οποίος θα δώσει λύση στο πρόβλημα, περιορίζεται στο να θέσει απλώς ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης χωρίς υποχρεωτικότητα.

Ταυτοχρόνως όπως φαίνεται στο κείμενο που μας έχετε μοιράσει, κύριε Υπουργέ, και το οποίο έτυχε επεξεργασίας εδώ και έναν σχεδόν μήνα από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου –δηλαδή πέρασε πολύς καιρός από τότε που θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει βελτιώσεις- μένουν εκτός ρύθμισης οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση και πνίγονται από τις συσσωρευμένες οφειλές τους σε τράπεζες, δημόσιο και ιδιώτες.

Σήμερα το πρωί η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη μίλησε για προσθήκη των ελευθέρων επαγγελματιών στη ρύθμιση. Την προσθήκη, όμως, αυτή δεν έλαβε υπ' όψιν ο κύριος Υπουργός. Έλλειψη συνεννόησης και ανοργανωσιά σε όλο της το μεγαλείο.
Το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου από την άλλη είναι ιδιαίτερα ευρύ. Πράγματι σε αυτό εντάσσονται οφειλές από επιχειρηματική δραστηριότητα ή άλλη αιτία κατά το άρθρο 1, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση της διαδικασίας για τη ρύθμιση ιδιωτικών χρεών. Το ότι με τον νόμο παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις είναι βεβαίως θετικό, αφού επιτρέπει σε μικροεπιχειρηματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Από την άλλη μεριά, όμως, αυτό το μικρό όριο δημιουργεί έναν τεράστιο όγκο επιχειρήσεων μη διαχειρίσιμο όγκο, που πιθανώς επιθυμεί να ενταχθεί, ο οποίος όμως, λόγω της ανετοιμότητας του συστήματος, θα δοκιμάσει τις αντοχές ενός ολόκληρου τραπεζικού συστήματος αλλά και του ιδίου του δημοσίου.

Επίσης σκόπιμο θα ήταν να είχε προβλεφθεί μια διαδικασία απλουστευμένη για τις επιχειρήσεις με τις πιο μικρές οφειλές, που όμως δεν προβλέπεται. Η όλη διαδικασία είναι άκρως γραφειοκρατική και δαιδαλώδης με ατελείωτα στάδια, με μία πληθώρα απαιτούμενων δικαιολογητικών τα οποία προβλέπεται ότι πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση. Δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε το άρθρο 5.
Προϊόν προχειρότητας αποτελεί και το εργαλείο στο οποίο θα κατατίθενται οι αιτήσεις υπαγωγής στη διαδικασία, δηλαδή η περίφημη ηλεκτρονική πλατφόρμα του άρθρου 16. Η πλατφόρμα αυτή δεν είναι έτοιμη, αν και η Κυβέρνηση είχε προαναγγείλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εδώ και δύο χρόνια και είχε άπλετο χρόνο να την προετοιμάσει.

Η χειρόγραφη υποβολή αιτήσεων που την αντικαθιστά, κάνει την όλη διαδικασία ακόμη πιο γραφειοκρατική και σύνθετη. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έπρεπε να λειτουργήσει πλήρως, την ίδια στιγμή που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος, ώστε όλα τα δικαιολογητικά να υποβάλλονται αμέσως ηλεκτρονικά.
Η προθεσμία των τριών μηνών που τάσσει ο νόμος για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, δεν είναι αρκετή για ένα εγχείρημα τέτοιας εμβέλειας. Αυτή τη γνώμη άλλωστε έχει εκφράσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ακόμα η διαδικασία ελέγχου της πληρότητας της αίτησης από τον συντονιστή που προβλέπει το άρθρο 7 δεν επαρκεί. Απαιτείται επιπλέον κι έλεγχος της ακρίβειας των στοιχείων που αναφέρονται στην αίτηση και από τον οφειλέτη. Στο σημείο αυτό δεσμεύθηκε το πρωί ο κύριος Υπουργός ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική βελτίωση. Έστω και αργά το κατάλαβε αυτό η Κυβέρνηση. Δηλαδή ότι δεν έχει τόση σημασία ο τύπος, όσο η ουσία της αίτησης.

Ο διορισμός των συντονιστών από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από Μητρώο Συντονιστών που τηρείται εκεί, δημιουργεί υπόνοιες αδιαφάνειας. Ο υψηλός αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εδώ -σημειώνω ότι χρειάζονται είκοσι πέντε έγγραφα μόνο για την υποβολή της αίτησης για θέση συντονιστή- συνιστά ανασταλτικό παράγονται για την επιτυχία του μηχανισμού.

Η προϋπόθεση ότι για να υπαχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει μια τουλάχιστον φορολογική χρήση από τις τρεις τελευταίες πριν την υποβολή της αίτησης με θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων –το απαιτεί το άρθρο 3- φαίνεται να είναι εκτός τόπου και χρόνου, μιας και υπό την επικρατούσα οικονομική κατάσταση κάτι τέτοιο, βεβαίως δυστυχώς, σπανίζει. Είναι δεδομένο ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς λογιστές κι ελεγκτές των εταιρειών, να εξωραΐσουν την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, για να διασφαλίσουν στους επιχειρηματίες την ένταξή τους στον νόμο. Έτσι, όμως, θα έχουμε στρέβλωση της οικονομικής πραγματικότητας, ενώ εδώ ελλοχεύει ολοφάνερα και ο κίνδυνος να επωφεληθούν οι κακοπληρωτές και όχι οι επιχειρηματίες που είναι συνεπείς και τηρούν τον υγιή ανταγωνισμό.

Απορία προκαλεί, επίσης, το ότι αν και η προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία επιγράφεται εξωδικαστικός μηχανισμός, εμπλέκονται σε σημαντικό βαθμό τα δικαστήρια. Η επικύρωση του συμβιβασμού οφειλέτη και πιστωτών γίνεται, σύμφωνα με το άρθρο 12, από το πολυμελές πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου έχει έδρα ο οφειλέτης λόγω φόρτου εργασίας των δικαστηρίων. Εξάλλου και από την εμπειρία της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν προβλεφθεί και έτσι η δικαστική επικύρωση θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην εκκρεμοδικία χιλιάδων υποθέσεων. Κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει και άλλο τον ήδη τεράστιο όγκο των υποθέσεων των δικαστηρίων. Θα διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθιστώντας τελικά αδύνατη τη μείωσή τους.

Επίσης είναι δεδομένο ότι αν δεν ψηφιστεί η διάταξη ασυλίας τραπεζικών στελεχών και δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, ουδείς θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο να συμφωνεί σε κούρεμα χρέους οφειλέτη. Έτσι, όμως, ο νόμος θα καταστεί ανεφάρμοστος στην πράξη και το όλο εγχείρημα θα αποτύχει.

Η κ. Τζάκρη μίλησε για ρύθμιση που θα έρθει σε δεκαπέντε μέρες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα διασφαλίζει το ακαταδίωκτο εκείνων που θα υπογράφουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Και πάλι ακούμε λόγια αφηρημένα με δημιουργία προσδοκιών χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις. Αυτή η ρύθμιση θα είχε ουσία, αν είχε έρθει σήμερα μαζί με το κείμενο που εξετάζουμε. Εξάλλου όποτε και αν ψηφιστεί, είναι αμφίβολο το κατά πόσο οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα αποδέχονται λύσεις που θα αποστερούν από τους φορείς που εκπροσωπούν σημαντικότατα έσοδα. Η όλη αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος είναι στον αέρα.

Το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων χρειάζεται άμεσα μια λύση πιο σφαιρική, αλλά και μια πιο βαθιά αντιμετώπιση από αυτή που επιχειρείται σήμερα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σημειώνω ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του υπό συζήτηση μηχανισμού, δεν μπορούν κατά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να εκτιμηθούν με ακρίβεια εκ των προτέρων.

Αντί να έχουμε μια σοβαρή πρόταση για την επίλυση ενός καυτού προβλήματος, έχουμε ένα καινούργιο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ο οποίος θα επιβαρύνει τα πράγματα χωρίς να δώσει καμμία ουσιαστική λύση.( ο καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης είναι πρώην πρύτανης του ΚΕΠΑ και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline