Νέος γύρος σκληρής πόλωσης στα Σκόπια

Νέο γύρο αντιπαράθεσης, εντάσεων και διαφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η πολωτική πρόταση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Πρότεινε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου του 2012, τα οποία σηματοδότησαν την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.

Ο κ. Ιβάνοφ πρότεινε να ορίσει αυτός τον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Πρότεινε, επίσης, η επιτροπή να αποτελείται από πέντε ακόμη μέλη: ένα μέλος να οριστεί από το πρόεδρο της χώρας, ένα από την κυβέρνηση, δύο μέλη να οριστούν από την αντιπολίτευση και ένα μέλος να είναι ξένος ειδικός, χωρίς δικαίωμα ψήφου, που θα προταθεί από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Ιβάνοφ απέστειλε σχετικές επιστολές για την πρωτοβουλία του αυτή προς τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο κ. Τσερβένκοφσι απέρριψε αμέσως την πρόταση, ενώ οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Βελιάνοφσκι την αποδέχτηκαν.

Ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε στον κ. Ιβάνοφ αναφέροντάς του ότι αποδέχεται την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής, παρά τις ενστάσεις που έχει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να ορίσει ένα μέλος και η αντιπολίτευση δύο. Ο κ.Γκρούεφσκι διατύπωσε ακόμη αμφιβολία για τη συμμετοχή ξένου ειδικού στην επιτροπή που προτείνει ο κ. Ιβάνοφ, σημειώνοντας ότι ο διεθνής παράγοντας δεν θα έπρεπε να αναμειγνύεται σε εσωτερικά θέματα.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline