Χρήστος Κατσώτης: Περί σκουπιδιών και άλλων...

Προηγουμένως πρέπει να πούμε ότι ακούστηκαν αλήθειες για την ταξική λειτουργία των μηχανισμών του κράτους, προκειμένου να διασφαλίσουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής που έρχεται να καλύψει ανάγκες του κεφαλαίου όποτε κριθεί αναγκαίο. Και έτσι είναι γνωστό ότι πολλές απ' αυτές τις αποφάσεις κρίνονται συνταγματικές επειδή ακριβώς υπηρετούν την πραγματική εξουσία αυτού του τόπου.


Ο εισηγητής μας αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοσχέδιο. Θα αναφερθεί και στις τροπολογίες που κάνει δεκτές ο Υπουργός.
Θέλω να σταθώ στην τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών. Ποια είναι τα θέματα; Κατ' αρχάς τα σκουπίδια που δημιουργούν αποπνικτική κατάσταση και δικαιολογημένα ο λαός θέλει να μαζευτούν. Δεύτερον, είναι οι συμβασιούχοι που μαζεύουν τα σκουπίδια, οι οποίοι απολύονται, αλλά τα σκουπίδια με ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένουν.

Τρίτον, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ως έτοιμοι από καιρό περιμένουν τους δημάρχους -αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που τους το επιτρέπει- να τους αναθέσουν εργολαβία την καθαριότητα.
Και τέταρτον, είναι οι «λαγοί» δήμαρχοι τύπου Μπουτάρη που αν δεν είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες, με ζήλο υπερασπίζουν την παραχώρηση των υπηρεσιών τις οποίες θα κληθούν για πολλοστή φορά οι δημότες να πληρώσουν πολύ ακριβά - και όπως σε κάποιες χώρες που πληρώνουν με το κιλό το σκουπίδι- μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών.

Η Κυβέρνηση έφερε τη συγκεκριμένη τροπολογία και το μάτι της το έχει στραμμένο στο σταμάτημα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση, να ρίξει στάχτη στα μάτια τους.
Έχει τραβήξει έναν δρόμο η Κυβέρνηση καιρό τώρα, τον έχει χαράξει. Ποιος είναι αυτός ο δρόμος; Η προώθηση των επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, το φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές, και βέβαια και στον τομέα της καθαριότητας, της αποκομιδής, γενικά της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας που έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και βέβαια η φοροληστεία του ίδιου του λαού.
Κάτω από τη πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων των συμβασιούχων και την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ήρθε η τροπολογία αυτή που θα πούμε παρακάτω.

Δυόμισι χρόνια τώρα, κύριε Υπουργέ, όχι μόνο δεν άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά κάτω από τη συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων και τη διογκούμενη υποστελέχωση δημιούργησε το έδαφος της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της καθαριότητας. Είναι ένας τομέας που, απ' ό,τι φάνηκε και από τον κ. Μπουτάρη, περιμένουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες να αρπάξουν.
Χρόνια τώρα μοιράζατε ψέματα στους εργαζόμενους. Μιλάγατε για μονιμοποιήσεις και ας λέγατε –έτσι είπατε τώρα εδώ- ότι ποτέ δεν δημιουργήσατε τέτοιες προσδοκίες στους εργαζόμενους. Αυτό είπατε προηγουμένως εδώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Στους συγκεκριμένους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Στους συγκεκριμένους; Να ακούσουν πάλι για δεύτερη φορά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ότι ποτέ η Κυβέρνηση αυτή δεν δημιούργησε προσδοκίες για τη μονιμοποίησή τους.

Σήμερα βέβαια ανακαλύψατε το συνταγματικό κώλυμα, το προβάλλετε σαν επιχείρημα ότι θέλετε αλλά δεν μπορείτε. Αντί να προχωρήσετε σε δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και να εντάξετε σε αυτές όλους τους εργαζόμενους με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους άνεργους, συνεχίζετε το καθεστώς αυτό της ενίσχυσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τις βαφτίζετε, βέβαια, ότι είναι πάγιες ανάγκες, όπως η καθαριότητα στους δήμους, στα νοσοκομεία, ως έκτακτες με πρόσκαιρο ή παροδικό χαρακτήρα.

Αλήθεια, στον «Ευαγγελισμό» από όλη αυτήν τη ρύθμιση που κάνατε και μοριοδοτήσατε αυτούς τους εργαζόμενους, τους συμβασιούχους, πόσοι έμειναν εκτός; Μπορείτε εδώ να ενημερώσετε το Σώμα; Το 70% όσων πήγαν στο ΑΣΕΠ και μοριοδοτήθηκαν με αυτό που τους είχατε υποσχεθεί είναι εκτός της εργασίας τους. Το λέμε αυτό για να το ακούσουν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι έχουν προσδοκίες. Εσείς βέβαια προσπαθείτε να τις ενισχύσετε μέσα από την τοποθέτησή σας.
Οι συμβασιούχοι για άλλη μια φορά έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα και την αναγκαιότητα της σταθερής δουλειάς, ανέδειξαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να καλύπτεται ολόπλευρα αυτό το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -και εμείς, ως ΚΚΕ, καλούμε τους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να γενικεύσουν αυτόν τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά ενάντια σε όλο αυτό το καθεστώς ζούγκλας, γαλέρας, που έχετε δημιουργήσει και εσείς και η Νέα Δημοκρατία και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια-, προϋποθέσεις που συγκρούονται με τη λογική που βάζετε και στη συγκεκριμένη τροπολογία, ότι πρέπει ο δήμος να έχει εξασφαλίσει από ανταποδοτικά έσοδα την πληρωμή των εργαζομένων. Δηλαδή ο λαός και πάλι να πληρώνει για βασικές υπηρεσίες, που θα έπρεπε να εξασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, που βέβαια τα υποζύγια του προϋπολογισμού είναι πάλι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα.

Ούτε καν αυτό που ορίζει η παράγραφος 5 του άρθρου 102 του Συντάγματος δεν τηρείτε, δηλαδή ότι το κράτος πρέπει να λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, δηλαδή να αποδίδονται στους ΟΤΑ οι πόροι που αντιστοιχούν σε αυτές τις αρμοδιότητες.
Εσείς στο μνημόνιο υπογράψατε από 5 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους να πάνε στα 3 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια. Αφαιρέσατε 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δήμους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Λάθος κάνετε. Τα 5 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια ήταν η οροφή που δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Γιατί παραπληροφορείτε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εσείς τώρα σαν Κυβέρνηση το γράψατε στο μνημόνιο, από 5 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια πήγαν στα 3 δισεκατομμύρια. Αφαιρέσατε 2 δισεκατομμύρια από τους δήμους! Αφήστε τα αυτά.
Αντί να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση σε ισάριθμες με τους υπηρετούντες με τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οργανικές θέσεις εργασίας προσωπικού σε κάθε δήμο, ζητάτε από τους δήμους να προχωρήσουν σε εκτίμηση των αναγκών, προκειμένου να βγάλετε από πάνω σας την ευθύνη. Και αν κάποιοι δήμοι ζητήσουν λιγότερες θέσεις ή και καθόλου, γιατί θέλουν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση, όπως ο Μπουτάρης αλλά και άλλοι δήμαρχοι-«λαγοί» των επιχειρηματικών ομίλων, τότε δεν θα έχουν τα απαραίτητα ανταποδοτικά έσοδα.

Προχωράτε σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και προσπαθείτε να «χρυσώσετε το χάπι» και να βγάλετε τις ευθύνες από πάνω σας. Προχωράτε σε απολύσεις, γιατί στηρίζετε την παράδοση των τομέων ευθύνης στους ΟΤΑ, όλων των κερδοφόρων αρμοδιοτήτων, στους επιχειρηματικούς ομίλους παρά αυτά που λέτε. Αν πράγματι θέλετε να μην πάνε σε επιχειρηματικούς ομίλους, δεν έχετε παρά να καταργήσετε το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει. Εσείς, όμως, το αφήνετε άθικτο. Έτσι οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προετοιμαστεί από καιρό να πάρουν αυτό το «φιλέτο».

Κύριε Υπουργέ, η συγκεκριμένη ρύθμιση, παρά και αυτήν την προσπάθεια που έγινε, τη συνάντηση που είχατε σήμερα, δεν απαντά στις αγωνίες και στα αιτήματα όλων αυτών που μέρες τώρα αγωνίζονται για τη διασφάλιση της δουλειάς τους. Για όλους τους συμβασιούχους το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά μπορεί να ικανοποιηθεί με έναν τρόπο καθαρό και πολιτικό, με το να μετατρέψει η Κυβέρνηση τώρα τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Έτσι θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους και οι δήμοι θα έχουν τους αναγκαίους εργαζόμενους για την καθαριότητα.

Η ενισχυμένη πριμοδότησή τους, όπως προβλέπει η τροπολογία, δεν ξεπερνά τη μοριοδότηση άλλων κριτηρίων, που σημαίνει ότι δεν διασφαλίζει τη δουλειά των ήδη συμβασιούχων. Ανέφερα και το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού». Η αφαίρεση του ορίου ηλικίας των πενήντα ετών, που έθετε η αρχική τροπολογία, αποτελεί ένα βήμα για όλους αυτούς που βρίσκονται στη δύσκολη ηλικία των πενήντα ως εξήντα επτά ετών, που έχετε ανεβάσει το όριο ηλικίας για τη σύνταξη. Ωστόσο, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ούτε αυτό από μόνο του δεν μπορεί να διασφαλίσει την πρόσληψή τους από το ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει η ρύθμιση. Οι αλλαγές αυτές που ενσωματώνονται δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την ουσία της ρύθμισης, που αναγγέλλει τις απολύσεις των περισσότερων συμβασιούχων, που προβλέπει έναν διαχωρισμό χωρίς καν να αναφέρεται στον αριθμό των θέσεων που θα αφορά, αλλά και αν γίνει με τους όρους που θέτει η Κυβέρνηση, δεν θα αφορά παρά ένα μέρος των σημερινών συμβασιούχων, δυόμισι χιλιάδων η βάση, όπως είπε ο Υπουργός, με βάση τις θέσεις που έχουν δοθεί έως τώρα. Θυμίζουμε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις, που έχουν αποτυπωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο, και για τους ΟΤΑ προβλέπουν μηδενικές προσλήψεις για το 2018 και το 2019. Θυμίζουμε επίσης ότι υπάρχει διαγωνισμός, κύριε Υπουργέ, για μόνιμες προσλήψεις στους δήμους από το 2009, που ακόμα δεν έχουν προσληφθεί.

Όσον αφορά τις νέες συμβάσεις, είναι καθαρό ότι δεν αφορά όλους τους συμβασιούχους. Αναφέρεται μόνο σε αυτούς που είναι στην καθαριότητα, των οποίων η ανανέωση των συμβάσεων εξαρτάται, όπως λέει η ρύθμιση, από αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, που όπως γράφει «δύναται με αιτιολογημένη απόφασή του να απασχολήσει στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές μέχρι 7-6-2017». Αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι θα μπουν σε ένα καλάθι και θα τους επιλέξει η εκάστοτε δημοτική αρχή. Αλήθεια, τι περιεχόμενο έχει αυτό που αναφέρει η «αιτιολογημένη απόφαση»; Άρα, από χέρι οι νέες συμβάσεις δεν αφορούν όλους τους εργαζομένους ή στην καλύτερη περίπτωση θα αποφασίζουν οι δημοτικές αρχές.
Θα σημειώσουμε ακόμη ότι δεν είναι τυχαία η φράση «αντίστοιχες θέσεις» ή τουλάχιστον εγείρει πολλά ερωτηματικά. Η παραπάνω έκφραση συναρτάται με το ζήτημα των οργανικών θέσεων που κάθε δήμος θα δηλώσει ότι ζητάει μόνιμες προσλήψεις. Άρα και από το πότε και το αν ο εκάστοτε δήμος θα παρέμβει διορθωτικά στον οργανισμό για τη δημιουργία νέων θέσεων, άρα στο τέλος του Αυγούστου, με βάση τη ρύθμιση και το πρώτο εδάφιο που αναφέρει πώς θα προσδιοριστούν οι αντίστοιχες θέσεις και βρίσκει την έκφραση και η δεύτερη παράγραφος του δεύτερου εδαφίου, που προσδιορίζει γιατί μπορούν να απασχοληθούν με νέες συμβάσεις οι σημερινοί συμβασιούχοι, χωρίς να θεμελιώνουν άλλα δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω, η Κυβέρνηση κοροϊδεύει και εμπαίζει τους συμβασιούχους και προς την ανανέωση των συμβάσεων. Κοροϊδεύετε αισχρά, κύριε Υπουργέ, και τον κόσμο που ζητά -και λογικά- να μαζευτούν τα σκουπίδια.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για νέες, όπως λέει η Κυβέρνηση, προσλήψεις, όπου θα έχουν προτεραιότητα οι τωρινοί συμβασιούχοι, να σημειώσουμε τα παρακάτω. Εκτός του ότι δεν τεκμαίρεται από πουθενά δέσμευση ότι θα καλυφθούν όλες οι θέσεις, που πιθανόν θα ζητήσουν υποθετικά οι δήμοι, από την άλλη πρέπει να είναι καθαρό ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν οργανικές θέσεις σήμερα, γιατί τα προηγούμενα μνημόνια τις «κούρεψαν» και δεύτερον, και να θέλουν μια σειρά δήμοι να ζητήσουν μόνιμο προσωπικό δεν μπορούν, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η βεβαίωση της οικονομικής επιτροπής ότι καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις η ετήσια δαπάνη του καταληκτικού βαθμού για τον αριθμό των εργαζομένων που θα ζητήσει.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η Κυβέρνηση έχει κάνει την παραδοχή ότι κοντά στους ογδόντα δήμους είναι «στο κόκκινο» και μόνο εικονικά ισοσκελίζουν πολλοί από αυτούς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Τρεις δήμοι είναι στο Παρατηρητήριο, τι λέτε τώρα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εσείς το έχετε πει. Να σας φέρω τα δημοσιεύματα; Στο Παρατηρητήριο είναι τρεις. Ογδόντα λοιπόν είναι «στο κόκκινο», λέτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Λάθος κάνετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Πώς να πιστοποιήσουν, λοιπόν, ανταποδοτικά έσοδα τον μήνα Ιούλη αυτοί οι δήμοι;
Θα έπρεπε να έχουν έγκαιρα προβλέψει να κάνουν άγριο σαφάρι στα νοικοκυριά για να έχουν το απόθεμα. Τελικά, εάν κάποιοι δήμοι μπορούν οικονομικά να ζητήσουν νέες προσλήψεις και νέες οργανικές θέσεις, είναι οι μεγάλοι και πλούσιοι σε έσοδα δήμοι. Όμως, αυτοί έχουν ήδη επιλέξει τους εργολάβους. Πώς άραγε θα τους αναγκάσει η Κυβέρνηση να μην ανοίξουν τις πόρτες στους εργολάβους;
Είπαμε: Καταργήστε το νομοθετικό πλαίσιο. Όμως, αυτό δεν το κάνετε, γι' αυτό λέμε ότι κοροϊδεύετε και τους συμβασιούχους αλλά και τους εργαζόμενους και τον λαό συνολικά.

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, είναι γνωστή η θέση της. Το ότι βγήκε ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και είπε να σταματήσουν οι αγώνες, ουσιαστικά να πάνε εθελοντικά να δουλέψουν οι απολυμένοι ή να έρθουν τα συνεργεία των επιχειρηματικών ομίλων να μαζέψουν τα σκουπίδια, είναι κάτι που θα πρέπει να το πάρουν υπόψη οι εργαζόμενοι και να πάρουν υπόψη και τη δική σας πολιτική και βεβαίως να συνεχίσουν τον αγώνα γι' αυτά που δικαιούνται, για αυτά που τους στερεί αυτή η πολιτική που στηρίζει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και τους νέους δρόμους κερδοφορίας που δίνετε μέσω της ιδιωτικοποίησης, μέσα από την εμπορευματοποίηση των πάντων.
Και ως ΚΚΕ, βέβαια, δεν θα ψηφίσουμε την τροπολογία. ( Ο συνδικαλιστής Χρήστος Κατσώτης είναι βουλευτής της Β΄ Αθηνών του ΚΚΕ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline