Αυξάνεται η αγορά των ναρκωτικών στην Ευρώπη

Μια έκθεση με ιδιαίτερη αξία και σημασία για τη Ελλάδα. Με γενικές και ειδικές αναφορές αξιοπρόσεκτες.«Σε νέα φάση εισέρχεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Οι ουσίες και οι μέθοδοι που έχουν χαρακτηρίσει την ευρωπαϊκή αγορά των ναρκωτικών τα τελευταία τριάντα χρόνια άλλαξαν. Τώρα πρέπει να μοιραστούν τη σκηνή με μία ευρεία ποικιλία νεότερων ουσιών και συμπεριφορών. Η αγορά των ναρκωτικών εμφανίζεται με αυξητική τάση δυναμική, καινοτόμα και γρήγορη στο να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις».

Αυτό καταδεικνύει η ευρωπαϊκή έκθεση για την Παράνομη Αγορά των Ναρκωτικών ιδιαίτερης αξίας. Είναι η πρώτη κοινή έκθεση της Γιουροπόλ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, όπου παρουσιάζεται μια λεπτομερής ανάλυση της ευρωπαϊκής αγοράς των ναρκωτικών στο σύνολό της.

Στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, υπογραμμίζεται η ανάγκη για το ίδιο δυναμική, καινοτόμα και γρήγορη αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση την περιλαμβάνει στις χώρες που, αν και σε περιορισμένες ποσότητες, με βάση τις κατασχεθείσες ποσότητες, γίνεται διακίνηση ηρωίνης, ενώ η Τουρκία, στην περιοχή των Βαλκανίων όσον αφορά στο συγκεκριμένο ναρκωτικό, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο λόγω των εμπορικών και ταξιδιωτικών σχέσεων με την Ασία.

Όπως καταγράφει η έκθεση, σημαντικό ρόλο στην προμήθεια με κάνναβη της ευρωπαϊκής αγοράς έχει το οργανωμένο έγκλημα στα δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα αλβανόφωνες ομάδες. Σύμφωνα με τη Γιουροπόλ η κάνναβη από την Αλβανία, που είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας, διακινείται συνήθως μέσω Ελλάδας, αλλά και μέσω Ιταλίας, Σλοβενίας και Ουγγαρίας. Τεράστιες ποσότητες φυτικής κάνναβης (μαριχουάνα) έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, με το ποσό ρεκόρ των 55 τόνων το 2011.

Όπως αναφέρεται, τα δύο τρίτα της κατανάλωσης κάνναβης στις ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούνται σήμερα από φυτικά προϊόντα, που αποτελούν πάνω από το 90% συνολικά των αγορών κάνναβης της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Κροατίας.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline