«Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Ευρώπη, χάρη της Ασίας»

Τα σενάρια για μετακίνηση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο στη Μέση Ανατολή και την Ασία γενικότερα αριθμούν μια δεκαετία τουλάχιστον.

Δεν συμφωνούν πολλοί με την ιδέα. «Η Ουάσινγκτον δεν θα διαλύσει τη σχέση της με την Ευρώπη για χάρη της Ασίας», υποσχέθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην ευρωπαία ομόλογό του Κάθριν Αστον.

«Πολλά έχουν γραφτεί για τις μεγάλες προσπάθειες της Αμερικής στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Θέλω να υπογραμμίσω πως η επανεξισορρόπηση την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα δεν γίνεται και δεν θα γίνει σε βάρος της σχέσης μας με την Ευρώπη», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Φεβρουαρίου.
Η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με την Ασία θεωρείται από πολλούς ως απομάκρυνση της Ουάσινγκτον από την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

«Επιθυμούμε μια μεγαλύτερη δέσμευση με την Ευρώπη, η οποία είναι για μας κάτι περισσότερο από εταίρος», τόνισε ο Κέρι.
Από την πλευρά της η κ. Αστον είπε χαμογελώντας πως «δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να είσαι στην Ουάσινγκτον την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να γιορτάσεις την αμερικανο-ευρωπαϊκή συνεργασία».

«Θέλουμε να είμαστε ο πιο πιστός σας εταίρος. Γνωρίζουμε όλες τις δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε», απάντησε ο Κέρι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline