Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάκης Σεριάτος: ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ!

Ζούμε σε μια εποχή που η άποψη μας για το χρήμα έφτασε να σκορπάει τη θλίψη, αλλά ακόμα και τον θάνατο.

Διαβάστε μια τρομακτική είδηση

«Στην Ινδία ένα φτωχό ζευγάρι οδηγήθηκε σε θάνατο για 22 σεντς χρέος». Το ζευγάρι δολοφονήθηκε από έναν ανώτερης κοινωνικής τάξης μπακάλη μια Πέμπτη, όταν του είπαν ότι χρειάζονται χρόνο για να πληρώσουν τα μπισκότα που είχαν αγοράσει για το παιδί τους.

Ο μπακάλης συνελήφθη.

Η αστυνομία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India ότι το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Mainpuri, καθώς το ζευγάρι ήταν στο δρόμο για την δουλειά του, όταν τους σταμάτησε ο AshokMishra, ιδιοκτήτης παντοπωλείου του χωριού και απαίτησε να πληρωθεί αμέσως για τα μπισκότα.
(Πρακτορείο Ειδήσεων CNN).

Το τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη τη στιγμή που η βουλιμία για κέρδη ξεπερνά παγκοσμίως κάθε πρόβλεψη.

Το κόστος των πολεμικών εχθροπραξιών σε όλο τον κόσμο για το έτος που πέρασε ήταν $ 13,6 trillion, ενώ για την ειρήνη δαπανήσαμε το 2% του ποσού αυτού.

Επιπλέον το 2016 είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε πολεμικές συγκρούσεις τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κι αυτή είναι η δικαιολογία που ο οικονομικός αντίκτυπος της βίας χρησιμοποιείται για να ξοδεύουμε 5 δολάρια ανά ημέρα για κάθε άτομο στο πλανήτη.

Αυτό είναι περισσότερο από 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ενώ το συνολικό κόστος βίας, είναι 742 δισ. δολάρια που προκλήθηκαν από την ένοπλη σύγκρουση.

Αξίζει να συγκρίνουμε αυτά τα ποσά με τα μόλις 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια που διανέμονται για την ειρηνευτική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες οικοδόμησης μακροπρόθεσμης ειρήνης.

Προφανώς η βία «συμφέρει» γιατί έχει μεγαλύτερα κέρδη μια που έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα πάνω από 32.000 φυσικές καταστροφές ετησίως σκορπούν τον θάνατο, γιατί οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για προστασία και προφύλαξη.

Θα ήταν υπερβολή να συμπεράνει κανείς από αυτά ότι αυτοί που κυβερνούν τον πλανήτη κρίνουν προφανώς ότι υπάρχει πλεόνασμα σε ανθρώπινες ζωές;

Παράλληλα σήμερα δεν είναι λίγες οι εταιρείες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που αξιολογούνται στο ένα τρισεκατομμύριο η κάθε μια.... Όσο δηλαδή 25 φτωχά κράτη μαζί!

Κι αν σκεφθούμε πόσες είναι στις μέρες μας οι αυτοκτονίες ανθρώπων για χρέη κυρίως προς τις Τράπεζες και το κράτος, μοιάζουν όλα με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας

Η αλήθεια είναι πως εάν δεν αλλάξουμε την άποψή μας για τα χρήματα, την πραγματική τους χρήση και τον οικονομικό πλούτο, μπορεί να εξαφανιστούμε σαν είδος από αυτόν τον πλανήτη, γιατί θα δυστυχούμε και θα «θυσιαζόμαστε» για κάτι που δημιουργήσαμε με σκοπό να κάνει τη ζωή όλων μας ευκολότερη.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, το 98% της οικογενειακής βίας και έντασης τα τελευταία πέντε χρόνια οφείλεται σε οικονομικούς λόγους.

Αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον μας, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις αξίες μας και τη σημασία τους υπό το πρίσμα της χαράς και της ευτυχίας που επιδιώκουμε.

Και σίγουρα οι άνθρωποι δεν βρίσκουν χαρά κι ευτυχία μόνο σε ό,τι μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι απαραίτητο να δουλέψουν νομοθετικά για να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο των Τραπεζών, ώστε να σταματήσει το χρήμα να λατρεύεται, δείχνοντας στους σημερινούς νέους την προσπάθεια τους για αισιοδοξία στο μέλλον, για ένα πλανήτη που το χρήμα δεν θα λατρεύεται πλέον σαν Θεός, αλλά θα ξαναγίνει εργαλείο μιας καλύτερης ζωής.

Prof Gerasimos J Seriatos

Πολυμέσα