Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bρήκαν ερείπια του θρυλικού πλοίου του Κάπτεν Κουκ, ύστερα από 240 χρόνια

Κοντά στην ανακάλυψη του θρυλικού πλοίου Endeavour, του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ βρίσκονται οι αρχαιολόγοι μετά από 240 χρόνια μυστηρίου. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει τα ερείπια του πλοίου του κορυφαίου εξερευνητή ανοικτά του λιμανιού Νιούπορτ στην Αμερική.


Την αποκάλυψη έκανε ο Κέβιν Σάμπσιον, επικεφαλής του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου της Αυστραλίας.

«Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η ομάδα έχει περιορίσει την πιθανή τοποθεσία για το ναυάγιο της HMB Endeavour σε ένα σημείο, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο. Θα πρέπει τώρα να γίνει λεπτομερής έρευνα και μελέτη ώστε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε βρει τα απομεινάρια του Endeavour» είπε ο ίδιος σύμφωνα με το Skynews.

Εμπειρογνώμονες και αρχαιολόγοι πάντως εδώ και 25 χρόνια έχουν εξερευνήσει πολυάριθμα ναυάγια κοντά στο λιμάνι του Νιούπορτ απ΄όπου πιστεύεται πως απομακρύνθηκε το πλοίο Endeavour χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να το βρουν.

Να σημειωθεί πως το αυθεντικό Endeavour που ψάχνουν τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς για φυλάκιση Αμερικανών κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Το 1778 καταστράφηκε με άλλα 12 πλοία στο Νιούπορτ, αλλά κομμάτια του δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις πολλές αποστολές αναζήτησης.

Η ιστορία του Τζέιμς Κουκ

To 1768, o τότε υποπλοίαρχος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, Τζέιμς Κουκ έφτασε με το Endeavour στην Ταϊτή και ένα χρόνο αργότερα είχε ήδη μετρήσει επιτυχώς τον χρόνο διέλευσης της Αφροδίτης, βοηθώντας τους επιστήμονες να βελτιώσουν την αντίληψή τους για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος.
Αργότερα, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάστηκε στη Νέα Ζηλανδία -εκεί ήρθε σε επαφή με τους Μαορί-, διεκδίκησε εδάφη της Αυστραλίας για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και επέστρεψε στη χώρα του διάσημος πια, το 1771, ολοκληρώνοντας έναν γύρο του κόσμου με το Endeavour.

Ο Κουκ ήταν επίσης ο πρώτος που κατάφερε να καταπολεμήσει το σκορβούτο, ασθένεια που μάστιζε τους ναυτικούς εκείνη την εποχή. Πιο συγκεκριμένα, τους ανάγκασε πειραματικά να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γκρέιπφρουτ και ξινολάχανου. Η τακτική αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το σκορβούτο τελικά προκαλούταν από την έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό.

 

Πολυμέσα