Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κι εσείς τα ίδια κάνατε»

Στις αποκαλύψεις για την προκλητική συγκέντρωση χρήματος και ισχύος από τον Μανώλη Πετσίτη, τον έμπιστο συνεργάτη του Νίκου Παππά και του Αλέξη Τσίπρα, η Κυβέρνηση απαντά στους αντιπάλους της: «Κι εσείς τα ίδια κάνατε».


Στην κατακραυγή ότι η περίπτωση Πετσίτη αποκαλύπτει τη βαθύτερη διαπλοκή της Κυβέρνησης Τσίπρα, η Κυβέρνηση απαντά «Κι εσείς διαπλεκόμενοι είστε».
Στο αίτημα να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη, απαντούν «Μα ούτε κι εσείς ελεγχθήκατε». Στις τροπολογίες της νύχτας που φέρνουν για να αυτοπροστατευτούν, απαντούν στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση: «Κι εσείς τροπολογίες φέρνατε».

Την ώρα που άνθρωποι αγωνίζονται για να στηρίξουν την οικογένειά τους, την ώρα που εργαζόμενοι, νέοι, με πτυχία, με ιδρώτα παλεύουν να επιβιώσουν, αδυνατούν να κάνουν οικογένεια, εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, την ώρα που οι περισσότεροι βιώνουν την οικονομική ασφυξία και τον στραγγαλισμό της δημιουργικότητας και της ενέργειάς τους από τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές, κάποιοι άλλοι «βρήκαν τον μήνα που θρέφει τους 11». Διεκδίκησαν κι αξιοποίησαν την εξουσία ως εργαλείο συγκέντρωσης χρήματος και κοινωνικής ανέλιξης και επίδειξης. Κι έχτισαν το δικό τους σύστημα παρεοκρατίας και φαυλοκρατίας.

Η ανάδειξη των κολλητών, των εκλεκτών, των συγγενών σε Υπουργούς και Αξιωματούχους και των νεροκουβαλητών σε οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες διαπλοκής συνεχίζεται κι έχει φτάσει στο κατώτερο σημείο έκπτωσης. Με την περίπτωση Πετσίτη να βοά για κυβερνητική διαφθορά και συναλλαγή και την Κυβέρνηση να αντιδρά σαν να κάνει χρήση δικαιώματος που της έδωσαν οι προηγούμενοι, ζητούνται πολιτικά παραδείγματα διαφορετικά.

Ζητούνται πολιτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη. Κι αν για οποιονδήποτε λόγο διαψευσθούν από πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους, πράττουν τα δέοντα, αποπέμποντας κι όχι επιβραβεύοντας.

Ζητούνται πολιτικοί που κάνουν επιλογές χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, κι όχι υπολογίζοντας το όφελος.
Ζητούνται πολιτικοί που είναι έτοιμοι να δεχθούν συνέπειες υπερασπιζόμενοι αρχές κι αξίες. Οι πολιτικοί που μεθοδεύουν πώς θα αποφύγουν τις συνέπειες της προδοσίας των αρχών και των αξιών πρέπει να γίνουν παρελθόν.

Οι πολίτες αξίζουν καλύτερα. Δεν είναι καταδικασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο. Κι οφείλουν να διεκδικήσουν τους πολιτικούς που πράγματι αξίζουν. Οχι μόνο στη δημόσια σφαίρα. Αλλά και μέσα στην κοινωνία. Κυρίως σε αυτήν. Ανάμεσα στους πολίτες που με το παράδειγμα, την δουλειά και την μαχητικότητά τους μπορούν – και οφείλουν – να συγκροτήσουν το νέο υπόδειγμα άσκησης πολιτικής.
Εγώ σε αυτό το υπόδειγμα πιστεύω. Αυτό υπηρέτησα, αυτό υπηρετώ, για αυτό θα παλέψω, μαζί με τους πολίτες που πιστεύουν σε αυτό.
Για να δώσουμε, με τις πράξεις μας, σε αυτούς που λένε «Κι εσείς τα ίδια κάνατε» την απάντηση που οφείλουμε: «Εμείς δεν θα κάνουμε ποτέ τα ίδια».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι τ. Πρόεδρος της Βουλής, Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline