Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Ολοένα και πιθανότερο ένα άτακτο Brexit

«Ολοένα και πιο πιθανό» είναι για την ΕΕ το σενάριο ενός άτακτου Brexit, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά την παράταση δύο ακόμη εβδομάδων που πήρε η Βρετανία για να επιλύσει το πολιτικό της αδιέξοδο.


«Είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το σενάριο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας τις προετοιμασίες της ΕΕ σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί η «ετοιμότητα και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2017.

Η παράταση του Brexit λήγει στις 12 Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι η Βρετανία ή θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία αποχώρησης, αν η τελευταία δεν επικυρωθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων ή θα ζητήσει νέα παράταση ή θα ακυρώσει τη διαδικασία του διαζυγίου μονομερώς.
Αν οι Βρετανοί βουλευτές δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, οι 27 έχουν εγκρίνει μια πρόσθετη παράταση μέχρι τις 22 Μαϊου, παραμονές των ευρωεκλογών, ενώ θα μπορούσε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη παράταση μέχρι τα τέλη του 2019, εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκαθαρίσει μέχρι τις 12 Απριλίου ότι θα μετάσχει στις ευρωεκλογές.

H EE έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για άτακτο Brexit

Η Κομισιόν είπε ότι έχει προβεί στη δημοσιοποίηση 90 ειδοποιήσεων ετοιμότητας, τριών ανακοινώσεων ανακοινώσεων και έχει κάνει 19 νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Βρετανίας χωρίς διαπραγμάτευση.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης σε διαρκή επαφή επίσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Η Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι επισκέψεις κλιμακίων της στις 27 χώρες είχαν δείξει «υψηλό βαθμό προετοιμασίας από τα κράτη μέλη για όλα τα σενάρια».

«Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ελπίζει ότι δεν θα συμβεί αυτό, εφόσον δεν επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι τις 29 Μαρτίου μπορεί να υπάρξει σενάριο "χωρίς συμφωνία" στις 12 Απριλίου. Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί γι' αυτό το σενάριο και παρέμεινε ενωμένη καθ' όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών. Είναι σημαντικό τώρα όλοι να είναι έτοιμοι και να γνωρίζουν τις πρακτικές συνέπειες ενός σεναρίου "χωρίς συμφωνία"», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα της ΕΕ για ένα άτακτο Brexit προβλέπουν προσωρινές λύσεις για προβλήματα που θα ανακύψουν στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε πτήσεις, σε μεταφορές εμπορευμάτων και στο πρόγραμμα Έρασμος. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα PEACE στη Βόρεια Ιρλανδία και θα δημιουργήσει το πλαίσιο μέσω του οποίου η Βρετανία θα μπορούσε να συμφωνήσει τη συνέχιση της συμμετοχής της στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Παράλληλα η Κομισιόν θα διασφαλίσει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, αν και οι Βρετανοί ταξιδιώτες δεν θα μπορούν πλέον να περνούν από τους ειδικούς διαδρόμους για τους πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να επικυρώνονται τα διαβατήριά τους.

Εξ' άλλου έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων στους περισσότερους Βρετανούς και υπηκόους της ΕΕ που ζουν στο εξωτερικό.

Η ΕΕ επισημαίνει ότι πολλά από τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ Βρετανίας και των 27.
Οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit αναμένεται να είναι σημαντικά οδυνηρότερες για τη Βρετανία, που έχει ήδη σχεδιάσει την Επιχείρηση Yellowhammer, η οποία καλύπτει δώδεκα τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η παροχή υπηρεσιών υγείας και η τροφοδοσία σε τρόφιμα, ενώ το υπουργείο Άμυνας έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας 3.500 στρατιώτες.

Μεταξύ των επιπτώσεων σε περίπτωση άτακτου Brexit αναμένονται τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, αύξηση των τιμών, ύφεση και πιθανώς ελλείψεις σε ορισμένα ήδη τροφίμων και σε φάρμακα.

Δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα προτιμούσε παραμονή στην ΕΕ παρά αποχώρηση χωρίς συμφωνία

 

Πολυμέσα