ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εκταμιεύει 1 δισ. δολάρια για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Tη διάθεση ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την οικοδόμηση τμήματος του τείχους που θέλει να υψωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν.


Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο να κατασκευάσει αυτό το τμήμα του τείχους, μήκους 91 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Ελ Πάσο (Τέξας) και το σώμα του Μηχανικού του στρατού ξηράς «εξουσιοδοτήθηκε να συντονιστεί απευθείας με το DHS και τη συνοριοφρουρά για να αρχίσει ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του έργου αυτού, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων», διευκρίνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο Σάναχαν δικαιολόγησε τη δαπάνη αυτή επικαλούμενος την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Μια διάταξη της νομοθεσίας «εξουσιοδοτεί το υπουργείο Άμυνας να κατασκευάζει δρόμους και φράκτες (...) για να εμποδίζεται η διασυνοριακή διακίνηση ναρκωτικών».

«Κατά συνέπεια, αποφάσισα να αρχίσει (...) η κατασκευή ενός τείχους μήκους 91 χιλιομέτρων και ύψους 5,5 μέτρων, να κατασκευαστούν και να αποκατασταθούν δρόμοι και να εγκατασταθεί φωτισμός όπως απαιτήθηκε» από το DHS, διευκρίνισε ο Σάναχαν στην ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα, μερικές ώρες πριν απευθυνθεί στο Κογκρέσο για να υπεραμυνθεί του σχεδίου προϋπολογισμού του Πενταγώνου.

Μπροστά στην άρνηση του Κογκρέσου να του δώσει τα χρήματα που αξίωνε για να οικοδομηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ο Τραμπ κήρυξε τη 15η Φεβρουαρίου κατάσταση «εθνικής έκτακτης ανάγκης», που του επιτρέπει να παρακάμψει τους κοινοβουλευτικούς ώστε να αποδεσμευθούν 8 δισεκ. δολάρια και πλέον για τον σκοπό αυτό.

Η κίνηση προκάλεσε αγανάκτηση στους Δημοκρατικούς, αλλά και σε ορισμένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, που θεωρούν ότι ο μεγιστάνας υπερέβη τα όρια της προεδρικής εξουσίας και δημιούργησε επικίνδυνο προηγούμενο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline