Αθανάσιος Ελλις: Με το Ισραήλ και το λόμπι του

Δύο συμπεράσματα από την παρακολούθηση του ετήσιου συνεδρίου της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον.


Το πρώτο αφορά το ίδιο το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και τη διαπίστωση ότι παραμένει πανίσχυρο, με τεράστια διακομματική επιρροή. Το μέγεθος της διοργάνωσης προκαλούσε δέος. Ο αριθμός και η ισχύς των πολιτικών που συμμετείχαν και εκφώνησαν ομιλίες, όπως φυσικά και το περιεχόμενο των παρεμβάσεών τους, δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Το δεύτερο αφορά εμάς. Ως απόρροια και της παραπάνω διαπίστωσης, επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασης για σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου.
Υπό το ίδιο πρίσμα αποτιμάται και η δημιουργία ενός περιφερειακού σχήματος που θα κινείται γύρω από την ασφάλεια, αλλά δεν θα περιορίζεται σε αυτή, το οποίο θα περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ιορδανία, ίσως και άλλους. Το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατ. Μεσογείου, που ιδρύθηκε πρόσφατα με έδρα το Κάιρο, εντάσσεται στη νέα αυτή περιφερειακή αρχιτεκτονική.

Το επόμενο στάδιο αφορά τη διαχείριση αυτού του πολλά υποσχόμενου πολυμερούς σκηνικού. Και εδώ ήταν στοχευμένη η παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, στο συνέδριο του εβραϊκού λόμπι. Αντιλαμβανόμενος τις ανησυχίες και αξιολογώντας τις προτεραιότητες του ακροατηρίου, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη διάσταση της ασφάλειας.

Επίσης, καθώς διίστανται οι απόψεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο μεταφοράς του αερίου που έχει εντοπιστεί εντός των ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου» αφήνοντας ανοικτή την τελική επιλογή. Η Λευκωσία προτιμά τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης αερίου στην Κύπρο, θέση που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, ενώ, φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από τις ποσότητες που τελικά θα εντοπιστούν στην ευρύτερη περιοχή.
Επιστροφή στη συνεργασία με το Ισραήλ. Προσωπικές ευαισθησίες και κομματικές προτιμήσεις για συνεργασίες και με άλλους είναι κατανοητές, και υπάρχουν τρόποι να εκφράζονται, αλλά είναι ξεκάθαρο ποιες επιλογές υπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline