Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταύρος Τζίμας: Το γαϊτανάκι με το ΝΑΤΟ

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνον λίγες ώρες από την υπογραφή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αλέξη Τσίπρα, της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, για να ξεθωριάσει το αφήγημα περί ανάληψης από την Ελλάδα της ευθύνης για την ασφάλεια της Βόρειας Μακεδονίας.

Την επομένη κιόλας εμφανίστηκε στα Σκόπια ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε μια επίσκεψη που, ενώ ήταν προγραμματισμένη, κρατήθηκε(;) μυστική – προφανώς για να μην υποβαθμιστεί επικοινωνιακά το ταξίδι του πρωθυπουργού. Πήγε για να ζητήσει (αξιώσει) από τον Ζάεφ να του παραδώσει εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία χρηματοδοτούμενα από τον Γκιουλέν και κάποιους «προγραμμένους» ιμάμηδες. Εκλεισε μάλιστα συμφωνίες στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, που προϋπήρχε. Δεν έστειλε τυχαία τον υπουργό του ο Ερντογάν για να φοβερίσει τον Ζάεφ ώστε να του στείλει πεσκέσι τις επόμενες ημέρες –αυτό το τελεσίγραφο έθεσε– «κάποια από τα κύρια μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Τούρκος ηγέτης έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του για να αναγκάσει τον Ζάεφ να ξεριζώσει το δίκτυο του μισητού αντιπάλου του. Και αυτό δεν είναι άλλο από την κύρωση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό Κοινοβούλιο. Ως γνήσιος ανατολίτης, ο Ακάρ δεν το είπε ευθέως αλλά το υπαινίχθηκε, λένε όσοι γνωρίζουν τι συζητήθηκε πίσω από τις πόρτες. Μάταια η ομόλογός του Σεκερίνσκα επιχείρησε, στις από κοινού δηλώσεις, να τον δεσμεύσει εκφράζοντας την «προσδοκία ότι η Τουρκία θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», υπενθυμίζοντας ότι αυτό έχει κυρωθεί σε λιγότερο από δύο μήνες από εννέα κράτη-μέλη.

Ο Τούρκος... τον χαβά του. Υπογράμμισε τη ζωτική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», την οποία, γενικά, η Αγκυρα στηρίζει, αλλά για την κύρωση του πρωτοκόλλου, που καίει τούτη την περίοδο τον Ζάεφ, απέφυγε συγκεκριμένη αναφορά. Μία ημέρα μετά την επίσκεψη Τσίπρα και τους δικούς μας διθυράμβους ότι βάλαμε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και με την υπογραφείσα συμφωνία περί στρατιωτικής συνεργασίας αναλάβαμε και την προστασία της σε έδαφος και αέρα, ήρθε ο Τούρκος υπουργός να διαμηνύσει στα Σκόπια και στους εταίρους στη Συμμαχία ότι «χωρίς εμάς δεν πάτε πουθενά». Και να αφήσει να εννοηθεί ότι το χαρτί της κύρωσης του πρωτοκόλλου μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί από τον Ερντογάν μόνο στην υπόθεση Γκιουλέν, αλλά και στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, που απειλούν ότι θα διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

 

Πολυμέσα