Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλεξία Μ. Έβερτ- Αλβέρτη: Γιατί είμαι υποψήφια με τον Κώστα Μπακογιάννη

Τρία προγραμματικού χαρακτήρα και διαλόγου με τους πολίτες της Αθήνας της Αλέξιας Μ. Εβερτ.

1.Γιατί είμαι υποψήφια με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ποτέ δεν ήταν μια συνηθισμένη, μέτρια αυτοδιοικητική αναμέτρηση. Περιορισμένης σημασίας για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Πάντα είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.

Οι μάχες για τη δημαρχία της Αθήνας είναι γεμάτες από πολλαπλούς συμβολισμούς και σημασίες πριν και μετά τη Μεταπολίτευση του 1974. Με λαμπερά ονόματα του δημόσιου χώρου, με οραματισμούς, διαμάχες ιδεών και προγραμμάτων. Με σημαντικές εκλογικές επιτυχίες τις τελευταίες δεκαετίες, με τη στήριξη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, της κεντροδεξιάς στον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Αντώνη Τρίτση, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νικήτα Κακλαμάνη. Συνεχιστής αυτής της παράδοσης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, που θα παραλάβει τη σκυτάλη επάξια και θα αποτελέσει κορυφαία νίκη στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η ΝΔ και με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει δώσει επίσημα και αποκλειστικά χρίσματα σ´ όλη την Ελλάδα σε δημάρχους και δημοτικούς συνδυασμούς αλλά επανέλαβε το στοίχημα -επιδίωξη από το 1986 της παράταξης μας. Να στηρίξει επιλεκτικά και τιμητικά χωρίς καμία άμεση ανάμιξη στα αυτοδιοικητικά αλλά με πνεύμα ελεύθερης στήριξης και αυτόνομης δράσης στον Κώστα Μπακογιάννη και το πρόγραμμα του συνδυασμού " Αθήνα Ψηλά".
Τα μέχρι τώρα δεδομένα της ευνοϊκής υποδοχής και η δυναμική που δημιουργήθηκε για τον συνδυασμό μας, αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, όπου ήδη η " Αθήνα Ψηλά" και ο Κ. Μπακογιάννης κερδίζουν εντυπωσιακές πρωτιές με ποσοστά 38-40% στις προτιμήσεις των Αθηναίων πολιτών.

Γιατί είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Καταρχήν επειδή οι συγκυρίες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για μια νέα δημιουργική περίοδο της Αθήνας μετά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, των Μνημονίων, του Προσφυγικού και την ολοκλήρωση του κύκλου της κεντροαριστερής δημαρχίας του κ. Γ. Καμίνη.
Ο Κώστας Μπακογιάννης πραγματοποίησε μια φυσιολογική άνοδο στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, με ωριμότητα και γνώση εκ των έσω, έχοντας να προσφέρει γόνιμες ιδέες, δύναμη για δράση και αποτελέσματα, στοιχεία ανανέωσης και ποιοτικού προγράμματος για όλες τις περιοχές και τις γειτονιές της Αθήνας. Πρόγραμμα μελετημένο πολύ , βγαλμένο από τις ανάγκες και τι ανησυχίες των Αθηναίων, κοστολογημένο και ιεραρχημένο. Γιατί ο Κ. Μπακογιάννης ήλθε και θα μείνει στις υποθέσεις της Αθήνα και αρκετά χρόνια, και εμείς πορευόμαστε μαζί του με πάθος και πνεύμα δημιουργίας και προσφοράς.

2.Τι θα κάνω για τους ανθρώπους και τα προβλήματα της Αθήνας.

Δεν είμαι άνθρωπος των υποσχέσεων, δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια.
Έχω μια διαφορετική οικογενειακή και προσωπική παράδοση. Εκείνη της ευθύτητας και της ειλικρίνειας , της δύναμης και της ευαισθησίας στην κοινωνική μου δράση, μιας αρετής που νομίζω ότι έχω κερδίσει ως αναγνώριση; την ομαδική δουλειά, το πνεύμα συνεργασίας, την επιμονή να κατακτώ τους στόχους μας.
Δεν υπάρχουν μονήρεις Σωτήρες και Μεσσίες του κόσμου της Αθήνας ( αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης) δεν πιστεύω σ´αυτούς, όπου εμφανίζονται και το αξιώνουν. Αντίθετα έχω μεγαλώσει με μια παράδοση, που η ανάμιξη στα κοινά, η πολιτική ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση έχει έντονη κοινωνική διάσταση, είναι καθήκον δημόσιας προσφοράς, έργα για τα προβλήματα των ανθρώπων όχι λόγια.

Πιστεύω ότι το έως τώρα βιογραφικό μου, μπορεί να αποδείξει βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μου και της ταυτότητας μου στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, από το 2006 όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά πρώτη σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη. Και για τέσσερα χρόνια με το έργο μου ως αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Ισότητας.

Εκτοτε δεν έπαψα ποτέ να είμαι ενεργός πολίτης, με έμφαση στην δράση μέσα από γνωστούς κοινωνικούς φορείς, δίνοντας προτεραιότητα σε ευαίσθητα οικογενειακά μου προβλήματα, που αφορούν τη φροντίδα του συζύγου μου και την ανατροφή του γιού μας.
Όλα αυτά τα χρόνια έγινα αποδέκτης σειράς προτάσεων αρχηγών κομμάτων, υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών να αποδεχθώ να γίνω υποψήφια Ευρωβουλευτής, βουλευτής και ηγετικός δημοτικός σύμβουλος με πολλά τα αναγγελτήρια δημοσιεύματα ερήμην μου, αν και είχα αρνηθεί συνεχώς. Είχα, όφειλα να έχω άλλες προτεραιότητες και καθήκοντα, οικογενειακά και κοινωνικά στη ζωή μου.

Εξήγησα, ήδη, γιατί αποφάσισα να κάνω τώρα το νέο βήμα, σ´ ένα χώρο δράσης που τον γνωρίζω καλά, τον αγαπώ και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω πολλά ακόμη. Εξήγησα γιατί ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο οι σχέσεις ευθύτητας, κοινών επιδιώξεων και αμοιβαίας εκτίμησης.

Ξεκινήσαμε και πάμε πολύ καλά, θα καταλήξουμε στις 26 Μαΐου υπέροχα.

Τι θα κάνω για τους ανθρώπους και τα προβλήματα της Αθήνας;

Δεν θα πω πολλά. Ξέρω την Αθήνα όπως την παλάμη μου. Μέσα στην Αθήνα γεννήθηκα και μεγάλωσα, ζω και κινούμαι καθημερινά επί χρόνια. Δεν ξέρω απλώς τις συνοικίες και τις γειτονιές της αλλά και τους σημαδιακούς δρόμους κάθε περιοχής.

Τα εμβληματικά κτίρια, τις εκκλησίες, τις ανισόπεδες γέφυρες, τα πάρκα που πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τις μεγάλες πλατείες και τους πεζόδρομους, τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν και κινούνται εδώ ως κάτοικοι, ως επισκέπτες, ως εργαζόμενοι, ως τουρίστες, ως παρέες τα βράδια στις ταβέρνες και τις γειτονιές της πόλης μας..

Η Αθήνα είναι αγαπημένη, η βιωματική πόλη όλων αυτών των ανθρώπων, όλων εμάς. Είμαι μια μονοδιάστατη Αθηναία και μπορώ να συμβάλλω στο να γίνει μια πόλη καλύτερη. Την γνωρίζω καλά, συμβιώνω μαζί της, την αγαπώ πολύ. Θέλω να της προσφέρω και πάλι.

3.Τι έκανα μέχρι τώρα για την Αθήνα.

Έχω την τύχη να είμαι Αθηναία, γέννημα -θρέμμα, γκάγκαρη έλεγαν παλιά, πέμπτης γενιάς. Για μένα η Αθήνα είναι μια πολλαπλά βιωματική πόλη, την έχω στο πετσί μου, στο καταγωγικό μου DNA τόσο από την πλευρά των προγόνων του πατέρα μου όσο και της μητέρας μου.

Με παππούδες και γιαγιάδες που έζησαν στα σπίτια της Αθήνας, βάδισαν στους ίδιους δρόμους με τους σημερινούς, βρέθηκαν να χειροκροτούν ή να φωνάζουν συνθήματα στις πλατείες της, να έκαναν βόλτες στις συνοικίες της στους Αμπελοκήπους, στα Πατήσια, στα Πετράλωνα, στου Γκύζη.

Αυτό το προγονικό DNA συνεχίσθηκε με το δικό μου μικρό βιογραφικό και τη σχέση μου με την Αθήνα και τα προβλήματά της. Τα έζησα μέχρι τώρα τριπλά διδακτικά, απαιτώντας μια σύνθετη εμπειρία.

Καταρχήν στον ιδιωτικό τομέα, όπου δούλεψα χρόνια σε επιχειρήσεις με κύρια αντικείμενα αναφοράς τους ανθρώπους της Αθήνας, τις ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς, την επικοινωνία, τη δημοσιότητα, τα κοινωνικά γνωρίσματα και προβλήματα των Αθηναίων.
Και στον δημόσιο τομέα, σημαντική ήταν η εμπειρία μου, από την άμισθη προσφορά μου στο Υπουργείο Προεδρίας, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας , στην Προεδρία των Παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας, του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας, της Γενικής Γραμματεία κ.α. Γνώρισα τα προβλήματα της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης στη σχέση τους με τους μηχανισμούς και τις νοοτροπίες του Κράτους, όχι σπάνια δύσκολες.

Το ερώτημα " Τι έκανα μέχρι τώρα για την Αθήνα" έχει απάντηση και σ´ ένα τρίτο σκέλος. Εκείνο της ανάμιξης μου στη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, στην περίοδο 2006-2010 ως πρώτη δημοτική σύμβουλος και Αντιδήμαρχος . Εδώ έζησα, έμαθα αλλά και πρόσφερα, όπως γενικά μου αναγνωρίζονται ως πεπραγμένα και ως επιτεύγματα..

Έμαθα και έζησα από κοντά ότι ο Δήμος θέτει τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο, πως έχει διαφορετικό χαρακτήρα από την συμβατική πολιτική, πέρα και πάνω από ιδεολογικές, κομματικές και άλλες επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Ο Δήμος είναι υπόθεση όλων μας, η φροντίδα του υποχρέωση προς όλους. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Η όποια δημόσια εξουσία είναι καθήκον, δημόσια προσφορά, υπηρεσία στον κάθε πολίτη.
Αυτή είναι η παιδεία μου, η αγωγή μου, η πυξίδα μου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 02:44

Πολυμέσα