Στρασβούργο: «Μασάζ» από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ευρωβουλευτές

Σε «επιχείρηση γοητείας» έχει επιδοθεί από το πρωί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των ευρωβουλευτών στην κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο.

Το πρωί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τις συνομιλίες, κεκλεισμένων των θυρών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούν την υποψηφιότητά της «παράνομη» και την ίδια «ακατάλληλη» για το πόστο. Στην συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις της ομάδας των Φιλελευθέρων στους οποίους εντάχθηκαν οι μακρονικοί ευρωβουλευτές, ενώ μετά επρόκειτο να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων, που έχουν απειλήσει ότι θα την καταψηφίσουν. Οι δύο συναντήσεις αυτές δεν ήταν κεκλεισμένων των θυρών και επρόκειτο να μεταδοθούν μέσω του Διαδικτύου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, καθώς και με όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι προτεραιότητες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Σύμφωνα με τις πρώτες δημόσιες πολιτικές δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν από την επιλογή της ως υποψήφιας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προτεραιότητά της αποτελούν η προώθηση του κράτους δικαίου, της ανταγωνιστικότητας, της ψηφιοποίησης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται σε αρχές. Το θεμέλιο είναι το κράτος δικαίου», είπε κατά την διάρκεια συνάντησής της με ευρωβουλευτές του μπλοκ των φιλελευθέρων στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ είναι ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε , ενώ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης της ουδετερότητας του άνθρακα στην Ενωση από το 2050.

Αναφερόμενη στο Brexit, η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ελπίζει πως η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διατηρήσουν ανοικτό έναν δρόμο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ. «Συνεχίζω να ελπίζω ότι θα παραμείνετε», είπε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταλήξει στην δική του θέση για το Brexit», πρόσθεσε αναφερόμενη σε αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιγράφουν ως έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους του Λονδίνου για το είδος της μελλοντικής σχέσης που θέλει να διαμορφώσει με την Ένωση.

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια για την φον ντερ Λάιεν

Πρόσωπο του περιβάλλοντος της Άνγκελα Μέρκελ και προερχόμενη από την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ορίσθηκε υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν στις 2 Ιουλίου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση μαραθώνιων διαπραγματεύσεων κορυφής. Για να εκλεγεί , η σημερινή υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 374 ψήφους (και όχι πλέον 376, αφού απουσιάζουν οι τρεις Καταλανοί ευρωβουλευτές). Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των τριών μεγάλων ομάδων του κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (182 ευρωβουλευτές), των Σοσιαλιστών (154) και των Φιλελεύθερων (108). Όμως αυτός ο αριθμός των ψήφων δεν θεωρείται δεδομένος στο στάδιο αυτό, αφού οι ευρωβουλευτές εμφανίζονται οργισμένοι από τις επιλογές των μελών του Συμβουλίου, που αγνόησαν το σύστημα των spitzenkandidaten των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποψηφιότητά της έχει ορισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, θυμίζει το ΑΠΕ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προτιμήσει να την αναβάλει για τον Σεπτέμβριο, αν θεωρήσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταπείσει τους επιφυλακτικούς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline