Άδωνις Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις χωρίς ιδεοληψίες

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πάντα σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου να αναλαμβάνει ένα σημαντικό δημόσιο αξίωμα, το οποίο φέρνει πολύ μεγάλες ευθύνες.

Έχω σκοπό, όπως έκανα και τις δύο προηγούμενες φορές που η μοίρα μού έδωσε την ευκαιρία να αναλάβω τόσο μεγάλη ευθύνη σε ένα αξίωμα που επηρεάζει τις ζωές των συμπολιτών μου, να το διαχειριστώ με όσο μεγαλύτερη εργατικότητα, με όσο μεγαλύτερη συνέπεια και με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορώ.

Δίνω ένα μικρό παράδειγμα από τη σημερινή επικαιρότητα. Πριν από δύο μέρες κάποιοι από τους εργαζόμενους της «Creta Farm» με ενημέρωσαν ότι αυτήν την εβδομάδα αυτή η εταιρεία θα έκλεινε και θα έμεναν όλοι τους -περίπου οκτακόσιοι άνθρωποι στο σύνολο- στον δρόμο, χωρίς δουλειά. Το Σάββατο αποφάσισα να αναλάβω πρωτοβουλία. Έφερα στο Υπουργείο -και ευχαριστώ τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ορισμένους από οικογενειακές υποχρεώσεις- διαδοχικά τους μετόχους, οι οποίοι όπως γνωρίζετε είναι στο μέσον μιας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω -και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε πως έχω κάποια- και αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί σειρά μηνών έγινε πραγματικότητα. Σήμερα υπέγραψαν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες που εξασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, για να συνεχίσει η εταιρεία.

Όταν ξεκίνησα αυτήν την άσκηση, μου έκανε εκπληκτική εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι όλοι οι συριζαίικοι λογαριασμοί -με πρώτο και καλύτερο τον άτυπο εκπρόσωπό σας, τον κ. Βαξεβάνη- άρχισαν να με υβρίζουν στο διαδίκτυο γιατί λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ασχολήθηκε με τη σωτηρία μιας εταιρείας.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι καλό –εγώ λέω ότι είναι καλό- ο κ. Φλαμπουράρης να μπαίνει για να διασώσει τον «Μαρινόπουλο» με τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, αλλά είναι κακό ο Γεωργιάδης να διασώζει θέσεις εργασίας στην «Creta Farm». Το λέω γιατί αυτοί σας εκπροσωπούν στο διαδίκτυο. Καταθέτω μόνο για τα Πρακτικά -γιατί θέλω να πω στους νέους συναδέλφους ότι στην πολιτική υπάρχουν και ωραίες στιγμές- το μήνυμα που μου έστειλε ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Κακλιδάκης πριν από λίγο. Αναφέρει στο μήνυμά του: «Υπουργέ, καλησπέρα. Για το γεγονός και μόνο ότι μπήκες μπροστά και σήκωσες πάνω σου ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, εγώ ως εργαζόμενος του οργανισμού σε ευχαριστώ». Και με καλεί για αντικριστό αρνί στην Κρήτη.

Γι' αυτό είμαστε στην πολιτική, κυρίες και κύριοι, για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και όχι για να τσακωνόμαστε στο Κοινοβούλιο ή οπουδήποτε αλλού.

Έρχομαι στο δεύτερο. Άκουσα εχθές με προσοχή τον κ. Τσακαλώτο και την ελαφρά ειρωνεία του για το αν ο Γεωργιάδης μπορεί να βελτιώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα και δη τις πράσινες επενδύσεις. Είναι καλόπιστο αυτό που λέτε. Εγώ σας αντιμετώπισα για τέσσερα χρόνια, όπως ξέρετε, καλόπιστα και προσδοκώ να με αντιμετωπίσετε με τον ίδιο τρόπο και εσείς. Σας αντιμετώπισα καλόπιστα, καίτοι δηλώνετε μαρξιστής και χρειάστηκε να είστε Υπουργός Οικονομικών σε μία καπιταλιστική οικονομία, πράγμα δύσκολο. Εγώ δηλώνω φιλελεύθερος, άρα παίζω σε πιο εύκολο γήπεδο. Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά, επειδή η πολιτική ξέρετε είναι μετρήσιμο μέγεθος, το «Doing Business» της World Bank.

Αυτό παραλαμβάνω. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μία χώρα. Το δίνω για τα Πρακτικά για να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς παραλαμβάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υποφαινόμενος Υπουργός στον τομέα των επενδύσεων.
Σήμερα που μιλάμε η Ελλάδα βρίσκεται -αυτήν την Ελλάδα μάς παραδώσατε- στην εβδομηκοστή δεύτερη θέση. Τον περασμένο χρόνο έχασε και 0,12 μονάδες.

Μας προσπερνούν -δεν αναφέρω όλες τις χώρες γιατί θα σας κουράσω- η Μολδαβία, το Μεξικό, η Ρουάντα, η Κένυα, το Μπαχρέιν, η Αλβανία και διάφορες άλλες χώρες. Είμαστε στην εβδομηκοστή δεύτερη θέση. Καταθέτω στα Πρακτικά τον δείκτη, γιατί θα μετρηθεί η επιτυχία μας, αν στον επόμενο δείκτη της «World Bank» έχουμε ανέβει και στο ranking ως προς τις άλλες χώρες και ως προς το σκορ, ως προς τη βαθμολογία, γιατί κάθε μεγάλος επενδυτής πριν αποφασίσει να πάει σε μία χώρα -αν δεν το ξέρετε- το πρώτο που γκουγκλάρει ψάχνοντας στο διαδίκτυο είναι αυτό, γιατί αυτό του λέει αν σε αυτήν τη χώρα θα ταλαιπωρηθεί, αν σε αυτήν τη χώρα θα κάνει τη δουλειά του ή αν σε αυτήν τη χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Κύριε Παππά, αφήσατε -χαίρομαι που είστε ο «σκιώδης» Υπουργός μου, το θεωρώ καλό για μένα- μία χώρα που είναι περίπου είκοσι θέσεις κάτω από τη Ρουάντα. Δεν το λες αυτό και πολύ καλό σκορ για την Ελλάδα. Λυπάμαι πολύ που το λέω, και ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός να τα πάει πολύ καλύτερα.
Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να μπορούμε να συνεννοηθούμε ανθρώπινα σ' αυτή τη χώρα. Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός στην ομιλία του -με συγχωρείτε, ο κ. Τσίπρας, είδατε η συνήθεια τι κάνει, ευτυχώς παύει να είναι Πρωθυπουργός- και με μία δόση ειρωνείας, κύριε Φίλη, «Τι κάνατε, κύριε Μητσοτάκη, με το που γίνατε Πρωθυπουργός; Μεταφέρατε τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Ο Γεωργιάδης θα κάνει τη δουλειά;». Το είπατε με μια ελαφρά ειρωνεία.

Καταθέτω στα Πρακτικά το οργανόγραμμα της Κυβερνήσεως της Φινλανδίας. Φαντάζομαι ότι όλοι θα γνωρίζετε ότι η Φινλανδία είναι μια χώρα που κατά γενική ομολογία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

...και είναι η πρώτη χώρα σε νεωτερικότητα και έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες.

Μαντέψτε, κύριε Φίλη, κύριε Παππά, κύριε Τσακαλώτε και πείτε το στον κ. Τσίπρα. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το αντίστοιχο δικό μας, είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Φινλανδίας και όχι στο Υπουργείο Παιδείας. Άρα, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο παρά να κάνουμε το αυτονόητο, ότι στο τέλος δηλαδή η έρευνα για την τεχνολογία πρέπει να καταλήγει κάπου, δηλαδή στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα. Δεν γίνεται για να λέμε μεταξύ μας πόσο σπουδαίοι είμαστε. Γίνεται για να διευρύνουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να φτιάχνουμε θέσεις εργασίας, να παράξουμε εθνικό πλούτο. Αυτή είναι η κατεύθυνση και αυτή δίνει με αυτήν του την κίνηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έρευνα και στην τεχνολογία στην Ελλάδα.

Κι έρχομαι τώρα στο προκείμενο, δηλαδή τι σκοπεύουμε να κάνουμε γιατί ωραία είπαμε τι παραλαμβάνουμε –θα πω και στο τέλος με το ΕΣΠΑ τι παραλαμβάνουμε- αλλά πρέπει να πούμε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε.

Πρώτα από όλα, εγώ δεν μηδενίζω τι προσπαθήσατε να κάνετε εσείς. Πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Δραγασάκη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση –άλλωστε, αρκετές από αυτές τις υπερψήφισε τότε η Νέα Δημοκρατία και ελπίζω να έχουμε και εμείς ως Κυβέρνηση μια ανάλογη συμπεριφορά από εσάς- και πολλές από όσες είχε έτοιμες να ψηφίσει και δεν μπόρεσε να τις ψηφίσει, όπως για τα σήματα ή για το ΓΕΜΗ, σε έναν μεγάλο βαθμό θα τις παρουσιάσουμε. Θα αλλάξουμε, φυσικά, κυρίως ως προς το ΓΕΜΗ, τη δική μας πολιτική κατεύθυνση, που είναι η ταχύτερη αδειοδότηση. Εμείς θέλουμε όλα να γίνονται αυθημερόν και αμέσως και να μη χάνεται καθόλου χρόνος για τις επιχειρήσεις.

Παρά ταύτα, ό,τι μπορεί να μείνει από προηγούμενο σχέδιο νόμου και το θεωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο θα παραμείνει αλλά θα σας πω και στην Επιτροπή όταν έρθει, ποια ακριβώς είναι η δουλειά του κ. Δραγασάκη. Εγώ σε αντίθεση με εσάς και όπως κάνατε με τον νόμο περί των ανασφαλίστων της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Υγείας, δεν θέλω να καπηλευτώ καμία δουλειά κανενός προηγουμένου. Θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο στην πολιτική να το βλέπουμε ως μια σκυταλοδρομία που ο ένας παραλαμβάνει από τον προηγούμενο και όχι ως έναν αγώνα ο ένας να κοροϊδεύει περισσότερο τον λαό ως προς το τι έχει κάνει, αποκρύβοντας τι έκανε ο προηγούμενος.

Σας λέω, όμως, ότι έχουμε δυο πολύ μεγάλους στόχους πέραν του αμέσως κατατεθέντος μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοσχεδίου, το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης. Και το λέω ευθέως, για να ξέρετε τη φιλοσοφία του. Σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις Υπηρεσίες για το ποια «πρότζεκτ», ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία, θα χρησιμοποιήσουμε και θα νομοθετήσουμε γι' αυτό το «outsourcing», δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς, όσο περισσότερο μπορούμε για να τρέχουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και τίποτα να μη μένει κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία. Είναι αδιανόητο να θεωρούμε ότι αν κάποιος πάρει ένα χαρτί ότι έχει επιτελέσει το έργο του, που υπογράφεται από μια, για παράδειγμα, από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του πλανήτη, αυτό έχει μικρότερη αξία από ό,τι αν το ελέγξει μια δημόσια Υπηρεσία σε ένα Υπουργείο.
Άρα, λοιπόν, θα πάμε με το νομοσχέδιο πάρα πολύ γρήγορα στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών, για να κάνουμε σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μη λιμνάζουν οι φάκελοι, να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις, να τρέξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου.

Θέτουμε, όμως και δυο μεγάλους πιο μακροπρόθεσμους στόχους.

Ο πρώτος, κυρίες και κύριοι, είναι η δημιουργία σύντομα, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Το είχατε προσπαθήσει εν μέρει. Όμως, αυτό έγινε εν μέρει. Εμείς δεν το θέλουμε εν μέρει. Θέλουμε όποιος Έλληνας θέλει να πάρει άδεια για οτιδήποτε σκαρφιστεί το κεφάλι του να κάνει σε αυτή τη χώρα, να πατάει ένα κουμπί, να μπαίνει σε μια βάση δεδομένων, αυτή η βάση δεδομένων να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους –από το Υπουργείο Υποδομών, από τα επιμελητήρια, από τις Υπηρεσίες τομέων κοινής ωφελείας, από τα πάντα- και να ξέρει σε μια βάση με ένα κουμπί πώς θα παίρνει γρήγορα την άδεια που θέλει.

Αυτό, λοιπόν, θα γίνει πολύ γρήγορα. Ξέρουμε να το κάνουμε. Αυτό, όμως, θα έχει την οριστική του κατάληξη, όπως πρέπει. Γι' αυτό θα χρειαστούμε περίπου δυο χρόνια από σήμερα. Θα σχεδιαστεί από τώρα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πέντε πόλεις της Ελλάδας άμεσα –ει δυνατόν και μέσα στο 2019- ενώ το πλήρες σύστημα θα είναι έτοιμο σε περίπου δυο χρόνια. Ποιο είναι αυτό; Είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης. Με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν θα θέλει κάποιος να σκεφθεί αν θα αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μια επένδυση στο παραμικρό κομμάτι αυτής της χώρας, θα πατάει το κουμπί και θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές του δικτύου NATURA, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, ύδατα, υδατορέματα, υγροτόπους, κόμβους πλαίσιων ποταμών και μεγάλων λιμνών, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς, προστατευόμενους χώρους. Με ένα κουμπί θα ξέρει τι όρους παραλαμβάνει με αυτό που θέλει να αγοράσει και να επενδύσει. Θα ξέρει αμέσως ότι θα παίρνει την άδεια, θα ξέρει αμέσως τα προβλήματα που θα βρει μπροστά του και θα σταθμίσει ο ίδιος το επιχειρηματικό ρίσκο για το αν θέλει να προχωρήσει ή όχι.

Κάθε επενδυτής το πολύ σε δυο χρόνια από σήμερα όταν θα φτάνει σ' αυτή τη χώρα θα ξέρει ακριβώς ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που δρα. Δεν θα έχει εκπλήξεις. Δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει στο Υπουργείο μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και έρχομαι τώρα στο περίφημο Ελληνικό. Χαίρομαι που βλέπω μεταξύ μας την κυρία Πέρκα και θέλω δημόσια να αναγνωρίσω ότι καταβάλατε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το Ελληνικό. Δεν έχω κανέναν λόγο να το αποκρύψω. Σας ευχαριστώ γι' αυτό, γιατί υπό μια έννοια αυτό που θα κάνουμε εμείς έρχεται σε συνέχεια αυτού που κάνατε εσείς. Πιστεύω ότι δεν είχατε όλο το κόμμα και όλη την Κυβέρνηση μαζί σας, γιατί βλέπω τώρα πως επειδή τρέχουμε και πιέζουμε, φυσικά λόγω του Πρωθυπουργού, αυτομάτως οι Υπηρεσίες που καθυστερούσαν, γνωμοδοτούσαν αρνητικά, δεν έβγαζαν απόφαση, τώρα ξαφνικά βγάζουν απόφαση, υπογράφουν και προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα.
Αυτό είναι το πνεύμα που έφερε η νέα Κυβέρνηση. Γι' αυτό σας ενημερώνω ότι το Ελληνικό θα ξεκινήσει. Και θα ξεκινήσει φέτος, εντός του 2019...
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

...παρ' όλο που γνωρίζετε ότι είναι ασύνδετο έργο γιατί προϋποθέτει την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων –πιστεύω ότι θα έχουν εκδοθεί και οι τρεις μέσα στον μήνα Αύγουστο-, τη διενέργεια διαγωνισμού για το καζίνο –προφανώς θα παραταθεί διότι μέχρι 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί-, τη διανομή σύμφωνα με τον νόμο και τη συμφωνία και στη συνέχεια την έναρξη του έργου.
Διάβασα πάρα πολλά άρθρα –το γράφει ο άλλος ο Κλουζώ που έχετε, ο Κούλογλου- ότι θα φέρουμε, λέει, νέο νόμο για το Ελληνικό, για να αλλάξουμε τους όρους υπέρ της LAMDA. Το κάνατε και πρωτοσέλιδο στην ΑΥΓΗ.

Ε, δεν θα το κάνουμε, κύριε Παππά. Η συμφωνία που ψηφίσατε θα τηρηθεί ακριβώς όπως την ψηφίσατε, με τη διαφορά ότι εμείς θα την τηρήσουμε, ενώ εσείς δεν μπορέσατε να την τηρήσετε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.
Θα αναφερθώ λίγο στον κ. Βελόπουλο –δεν τον βλέπω εδώ- του οποίου κράτησα δυο επιχειρήματα που θα τα πω, γιατί δεν μπορώ να μην τα πω, επειδή είναι πολιτικός Αρχηγός.

Το ένα είναι «Πού είδατε ουρανοξύστες πάνω στη θάλασσα που εμποδίζουν τον αέρα από τη θάλασσα να φτάσει μέσα στις πόλεις;».
Καταθέτω για τα Πρακτικά φωτογραφίες από το Ντουμπάι που έχει μόνο ουρανοξύστες πάνω στη θάλασσα, όπως και από το Χονγκ Κονγκ που έχει μόνο ουρανοξύστες πάνω στη θάλασσα κλπ. Ας μην πω πολλά, δεν φτάνει ο χρόνος.

Το δεύτερο και πιο ωραίο επιχείρημα ήταν «Πώς σκεφθήκατε σε μια σεισμογενή περιοχή να φτιάξετε αυτούς τους δυο ουρανοξύστες;». Αυτό είπε ο κ. Βελόπουλος.
Καταθέτω για τα Πρακτικά φωτογραφίες από το Σαν Φρανσίσκο που είναι η πιο σεισμογενής χώρα του πλανήτη πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα –δίνω μερικές φωτογραφίες από το Σαν Φρανσίσκο- όπως και από το Λος Άντζελες που είναι η δεύτερη πιο σεισμογενής χώρα του πλανήτη. Θα σας καταθέσω και για το Λος Άντζελες. Επίσης υπάρχει και το Τόκιο, η τρίτη πιο σεισμογενής πόλη του πλανήτη.

Με συγχωρείτε, κύριοι συνάδελφοι, σας εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα, αλλά η συζήτηση σε αυτήν την Αίθουσα πρέπει να γίνεται σοβαρά, γιατί αν πιστεύετε στα αλήθεια ότι δεν χτίζονται ουρανοξύστες πάνω στη θάλασσα και δεν χτίζονται σε σεισμογενείς περιοχές, κατοικείτε σε άλλον πλανήτη και όχι σε αυτόν που λέγεται γη. Το λέω, για να είμαστε συνεννοημένοι. Άρα, να κάνετε κριτική εκεί που πρέπει.
Και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Τι παραλαμβάνουμε ως προς το ΕΣΠΑ, γιατί όπως έκαναν την επιχειρηματικότητα πρέπει να ξέρουμε και τι παραλαμβάνουμε.

Λοιπόν, μέσος όρος απορρόφησης χωρίς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είμαστε στο 24,5%. Πρόσεξε, όμως. Το 42% των έργων που έχουν μπει μέσα δεν έχουν καν ξεκινήσει, καθώς δεν έχουν καν συμβασιοποιηθεί. Έχει συμβασιοποιηθεί μόνο το 58% των έργων. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς, όπως σίγουρα γνωρίζετε και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα. Στην πραγματικότητα είμαστε ακριβώς -ζήτησα από τις υπηρεσίες να μου γράψουν τη θέση- σήμερα στη 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε -αυτό παραλαμβάνουμε- στη 19η θέση ως τις 28 και όσα λέγατε προηγουμένως...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με ποιο κριτήριο;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Απορροφητικότητα και συμβασιοποίηση, δηλαδή πραγματική απορρόφηση. Σημειώστε ότι θέλουμε τρία χρόνια για να τελειώσει το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον στο 60% τώρα. Εν πάση περιπτώσει, όμως, το λέω για λόγους ιστορίας για να μας μην μας λέτε αύριο τι παραλάβαμε από εσάς, να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι παραλάβαμε από εσάς στη θέση 72 επιχειρηματικότητας και στη θέση 19 απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και θα κριθούμε εάν θα ανεβούμε στη μια θέση και εάν θα ανεβούμε στην άλλη, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική είναι θέμα μετρήσιμο.

(Ο Σπυρίδων- Άδωνις Γεωργιάδης είναι βουλευτής και Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline