Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΝΔ και ο εκλογικός νόμος

Με βάση τις συνολικές κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη οι προτεραιότητες του νέου ενοποιημένου Υπουργείου Εσωτερικών στους δύο βασικούς τομείς της δράσης του είναι οι ακόλουθες.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ολόπλευρη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων και των περιφερειών της χώρας, ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες της ανάπτυξης, της υποδοχής επενδύσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης και επομένως της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της εξυπηρέτησης των πολιτών με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Στηρίζουμε τους δήμους και τις περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και να μπορούν να το υλοποιήσουν. Και θέλω απολύτως να ξεκαθαρίσω ότι για το σύνολο της συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μας δηλαδή, δεν υπάρχουν «γαλάζιοι», «πράσινοι», «κόκκινοι» ή με οποιοδήποτε άλλο χρώμα δήμαρχοι. Είναι όλοι δήμαρχοι οι οποίοι έχουν εκλεγεί από τον λαό και πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

Ωστόσο, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αυτόν τον χώρο μας έχετε αφήσει δύο ωρολογιακές βόμβες κατά κυριολεξία: Η μία έχει σχέση με τη διαλυτική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει η αυτοδιοίκηση από την εμμονή σας να ψηφίσετε και να εφαρμόσετε την απλή αναλογική. Στον χώρο της αυτοδιοίκησης τα δύο τρίτα των δήμων και σε επτά περιφέρειες της χώρας οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και στα όργανα διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυβερνήσουν και να μην μπορούν να λάβουν αποφάσεις.

Σε λίγες μέρες αντιμετωπίζουμε δραστικά αυτό το πρόβλημα με νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση -σε όσα προβλήματα βέβαια μπορούμε να λύσουμε- διευκολύνοντας τις συνεργασίες και τις συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας στα βασικά όργανα διοίκησης των δήμων και της περιφέρειας την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη.

Η δεύτερη ωρολογιακή βόμβα αφορά την Αττική και όχι μόνο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι εδώ κινδυνεύουμε να πνιγούμε στα σκουπίδια κατά κυριολεξία, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η διοίκηση της περιφέρειας υπό την κ. Δούρου, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεν έγινε καμμία μελέτη, δεν έγινε καμμία χωροθέτηση, ακυρώθηκε κάθε προγραμματισμός και το πρόβλημα έχει λάβει πραγματικά επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του διαβαθμιδικού συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται ότι είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται κατά κυριολεξία για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών του λεκανοπεδίου της Αττικής και το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και ήδη ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να πετύχει η τοπική αυτοδιοίκηση στο έργο της και να πετύχει την αυτοδυναμία της, είναι απολύτως απαραίτητη μια πιο ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, πέρα δηλαδή από αυτήν την άμεση παρέμβαση για την οποία μίλησα πριν, ώστε να αντιμετωπιστεί η δαιδαλώδης πολυνομία, διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για τον θεσμό αυτό, βάζοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, τόσο μεταξύ τους όσο ανάμεσα και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στο κράτους. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσουμε πλήρως την εικόνα. Καταργούμε την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για την εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη.

Μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα σε αυτήν την τετραετία.

Προτεραιότητα δεύτερη του Υπουργείου σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές: Ήδη μίλησε χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας και ισχύει απολύτως η δέσμευση ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα, αλλά και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε περίπτωση, καθιερώνεται επιτέλους το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την Ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Προτεραιότητα τρίτη σε ό,τι αφορά στη δημόσια διοίκηση. Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου αποτελεσματικό στην υπηρεσία των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός χθες παρουσίασε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αποκομματικοποίηση του Κράτους, με μια σειρά από συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις.
Περαιτέρω δεσμεύσεις μας αποτελούν: Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο με τετραετές πλάνο και ετήσια εφαρμογή του παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες και φυσικά τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό. Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και κλάδο με μετρήσιμα αποτελέσματα, ώστε να έχει νόημα και να μπορεί να γίνει ουσιαστικά η αξιολόγηση τόσο των υποδομών των δομών του ελληνικού δημοσίου όσο και των εργαζομένων σε αυτό. Αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και καθιέρωση ενός νέου, αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και ασφαλώς δέσμευσή μας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και η απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.
Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις, όλα αυτά είναι συγκεκριμένοι στόχοι και για όλα αυτά θα κριθούμε πλέον στην πράξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση νομίζω ότι όλοι οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρο σε ποιά κατάσταση βρισκόμαστε, αλλά και τι πιστεύουν οι πολίτες γύρω από αυτήν την κατάσταση. Η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου και τις 7ης Ιουλίου δεν ήταν συγκυριακή. Στα δέκα δύσκολα χρόνια της κρίσης έχουν συμβεί πολύ σημαντικές μεταβολές στις αντιλήψεις της κοινής γνώμης, οι οποίες είναι θεμελιώδης και βασικές για τη συνείδηση που διαμορφώνουν οι Έλληνες.

--Η πρώτη μεταβολή είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πιστεύει ότι η ανάπτυξη και οι δουλειές μπορούν να έρθουν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και από τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι από το κράτος. Αυτό που πριν τριάντα και σαράντα χρόνια ήταν μειοψηφικό, αυτήν τη στιγμή εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Η δεύτερη αντίληψη η οποία έχει επέλθει είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα ζωής για τους πολίτες χωρίς την ασφάλεια, χωρίς ένα ισχυρό εμπεδωμένο αίσθημα ασφάλειας και χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικού και λειτουργικού κράτους.
Η τρίτη, που ήρθε ύστερα από όλες τις δυσκολίες που περάσαμε και τις περιπέτειες, είναι ότι έχει εμπεδωθεί πλήρως στην Ελλάδα από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων η ανάγκη της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δική μας αξιόπιστη φωνή και παρουσία.

Και η τέταρτη αντίληψη που κυριαρχεί πλέον είναι ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν και απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να βάλει ένα τέλος σε ψεύτικα, μεγάλα λόγια, να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, να πράττει πολύ περισσότερα και να λέει λιγότερα, ώστε οι πολίτες να δείξουν ξανά σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και ενδιαφέρον για την πολιτική.

Αυτές οι σημαντικές μεταβολές σημάδεψαν και το εκλογικό αποτέλεσμα και γι' αυτό ήταν πολύ φυσιολογικό να ηττηθεί η στρατηγική του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, του τεχνητού διχασμού των Ελλήνων, της παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορικής και της εξαιρετικά απλοϊκής ταξικής αντιστοίχισης που χαρακτηρίζει όλη την πολιτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.
(Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι βουλευτής Επικρατείας και υπουργός Εσωτερικών)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline