Γιάννης Βρούτσης: Οι Πυλώνες της κοινωνικής μας πολιτικής

Το τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας, διαχρονικά, όχι τώρα, είναι πάντα το πιο βαρύ τιμόνι σε κάθε κυβέρνηση, γιατί είναι το τιμόνι που τραβάει από πίσω όλη την κοινωνία, τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους απόμαχους της δουλειάς, τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος.

Δεσμεύομαι ενώπιον σας ότι θα υπηρετήσω τον θεσμικό ρόλο που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός με έντιμο, αποφασιστικό τρόπο, με αλήθεια, χωρίς λαϊκισμούς, με αποτελεσματικότητα και κυρίως με ευαισθησία.

Μα, πάνω από όλα –και το λέω προς όλες τις πλευρές της Βουλής- με σεβασμό στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -κάτι που δυστυχώς δεν το βίωσα προσωπικά και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου όλο το προηγούμενο διάστημα- ξεκαθαρίζω επί της αρχής, πρώτον, η Νέα Δημοκρατία προωθεί ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας είναι δημόσιος, καθολικός, κοινωνικός, υποχρεωτικός. Αυτή είναι η θέση μας. Οποιαδήποτε άλλη άποψη, η οποία ακούγεται όλο αυτό το διάστημα έρχεται κόντρα στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Και αυτό δεν είναι ένα ευφυολόγημα. Είναι ο αξιακός μας κώδικας ως παράταξη στη Νέα Δημοκρατία! Εμείς διαμορφώσαμε την κοινωνική ασφάλιση. Έτσι θα τη συνεχίσουμε και θα την ενδυναμώσουμε.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επικουρική σύνταξη, για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά. Το 2014 την παρέδωσα στον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το περιβάλλον της νοητής κεφαλαιοποίησης. Έτσι τη συνέχισε, με νοητή κεφαλαιοποίηση. Η όποια –και όποτε- μετάλλαξη και μεταλλαγή γίνει σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα γίνει κάτω από όρους απόλυτης διαφάνειας, κάτω από την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και κάτω από το ηλεκτρονικό μάτι και την αυστηρή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς, με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ. Και αυτό θα αφορά μόνο τους νέους συνταξιούχους.

Δεύτερον, στον δεύτερο πυλώνα θα ενισχύσουμε περαιτέρω και θα ενδυναμώσουμε το κομμάτι των επαγγελματικών ταμείων, τα οποία αποτελούν το μέλλον.
Στον τρίτο πυλώνα, στην προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση, όπου υπάρχει και σήμερα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κίνητρα θεσμικά και οικονομικά προς τις ιδιωτικές εταιρείες για να διευρύνουν τον ρόλο τους και να φτάσουμε στον μέσο όρο της Ευρώπης. Οι εταιρείες αυτές θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας και θα δώσουν περισσότερη δυνατότητα κοινωνικής ασφαλιστικής κάλυψης στο σύνολο της κοινωνίας.
Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας χθες, είναι απόλυτη δέσμευση: Κανένα κοινωνικό επίδομα δεν καταργείται. Το αντίθετο! Τα διευρύνουμε και τα ενισχύουμε. Πώς; Μα, είναι δυνατόν να καταργήσουμε δικά μας επιδόματα; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εμείς δεν το δημιουργήσαμε, που ήταν η πιο μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση στο σύγχρονο ελληνικό κράτος; Αυτό θα καταργήσουμε;

Ή θα καταργήσουμε το Α21, το οποίο έδωσε για πρώτη φορά επίδομα στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί και στην οικογένεια; Θα τα συντηρήσουμε και θα τα διευρύνουμε ακόμα και με την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τη δραματική εθνική αρνητική κλίμακα, όπως φαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, της θνησιμότητας που έχει να κάνει με το θέμα της επιδότησης των παιδιών. Για κάθε νέο παιδί που γεννιέται να δίνονται 2.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, από τώρα, από αυτή τη χρονιά θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε πει: κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.

Η διαφορά μας, όμως, είναι η εξής: Θα το καταλάβουμε. Εμείς τα επιδόματα δεν τα βλέπουμε ως αυτοσκοπό. Εμείς τα επιδόματα τα βλέπουμε ως ένα αποκούμπι βοήθειας, ανακούφιση σε έναν κόσμο, ο οποίος υποφέρει. Η επιδίωξή μας και ο στόχος μας είναι να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο από την ανάγκη των επιδομάτων. Και αυτό θα το κάνουμε με την ανάπτυξη, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να δώσουμε στον κόσμο ευκαιρίες δημιουργίας. Θέλουμε ο κόσμος και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων να ανέβει και να απεξαρτηθεί από τα επιδόματα. Αλλά τα επιδόματα θα υπάρχουν εκεί για το κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι υποχρέωσή μας και θα το κάνουμε πράξη, όπως σας είπα πριν.

Επί της ουσίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε μερικές προκλήσεις, οι οποίες είναι μπροστά μας πάλι για το ασφαλιστικό. Ξεκινάω με την πιο μεγάλη πρόκληση, η οποία είναι πραγματικά μία παθογένεια δεκαετιών, η οποία προσβάλλει και την πολιτεία και το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η παθογένεια αυτή ονομάζεται εκκρεμείς συντάξεις.

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι μία ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Τρία, τέσσερα χρόνια, ο απόμαχος της δουλειάς για να πάρει τη σύνταξη του μετατρέπεται σε επαίτη για να πάρει αυτό το οποίο δικαιούται ως αποτέλεσμα της δουλειάς του.
Δυστυχώς, εδώ, θα σας μεταφέρω δυσάρεστα, γιατί εδώ ακριβώς κρύβεται και ο εμπαιγμός της προηγούμενης Κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, το κρυφτούλι με την αλήθεια που έπαιζε. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι σκληρή. Θα την αποτυπώσω τώρα από Βήματος Βουλής. Έχει να κάνει με την εικόνα και τη βαριά κληρονομιά που παίρνουμε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μία εικόνα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Εκτίμηση, επικουρικές και εφάπαξ: σε εκκρεμότητα ενενήντα χιλιάδες. Κύριες συντάξεις με ακρίβεια, με στοιχεία του ΕΦΚΑ που μου δόθηκαν χθες: εκατόν επτά τετρακόσιες δέκα εννιά. Συντάξεις του Δημοσίου: δεκαεπτά χιλιάδες εξακόσιες πενήντα επτά. Συντάξεις χηρείας, από αυτές που κάνατε τη διάταξη για να επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας το 2014 που σας παραδώσαμε και φέρατε μόνο μία κενή διάταξη, χωρίς να έχετε προβλέψει ούτε εγκυκλίους ούτε λογισμικό: πενήντα επτά χιλιάδες πεντακόσιες είκοσι δύο. Νέες συντάξεις χηρείας: τριάντα δύο χιλιάδες διακόσιες ενενήντα έξι. Και η εγκύκλιος, η οποία βγήκε πριν τέσσερις μήνες, η οποία είχε να φέρει νέα δεδομένα στην παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση κατ' εκτίμηση: είκοσι χιλιάδες. Το πακέτο είναι τριακόσιες είκοσι τέσσερις χιλιάδες.

Αν σε αυτό προσθέσω την τραγική εικόνα που είδα στο Δημόσιο προχθές που επισκέφτηκα με τις εκκρεμείς υποθέσεις που είναι εκατόν σαράντα χιλιάδες φτάνουμε στο ποσό των τετρακοσίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων. Αυτά μας παραδίδετε ως βαριά κληρονομιά!

Έτσι εξηγείται, γιατί επί τέσσερα χρόνια δεν απαντούσατε προσβλητικά προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Έτσι εξηγείται γιατί δεν απαντούσατε στις ερωτήσεις που κάναμε για το ποιες είναι οι εκκρεμότητες των συντάξεων.

Πάνω σε αυτό, το μόνο που θα θυμάται ο ελληνικός λαός είναι την προηγούμενη Υπουργό Εργασίας έξι φορές να λέει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις. Προσέξτε, δεν είμαστε ίδιοι.

Τότε, όταν θα έρθουν τα στοιχεία στη Βουλή δεν θα αμφισβητείτε και δεν θα έχετε καμία πλέον ένσταση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Έτσι εξηγούνται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μεθοδεύσεις του προηγούμενοι διαστήματος, οι οποίες μιλούσαν μάλιστα και για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Απαντώ: Δεν υπήρξε ποτέ πλεονασματικός προϋπολογισμός στον ΕΦΚΑ. Απλώς, δεν πλήρωναν συντάξεις και έλεγαν ότι έχουν πλεονάσματα.
Ακούστε το παράδειγμα, προϋπολογισμός του 2019. Αυτά είναι από τα έγγραφα του κράτους από τον προϋπολογισμό το δικό σας. Δαπάνες για κύριες συντάξεις: 24.600.000.000. Έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές: 9.200.000.000. Έσοδα από ΚΕΑΟ και από διαχείριση περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων: 2.000.000.000, άρα 11.200.000.000. Το άνοιγμα: 13.400.000.000. Αν σε αυτό προσθέσω και το 1.000.000.000 της επιδοματικής σύνταξης, την ονομαζόμενη εκλογική σύνταξη, έχουμε 14.100.000.000 που θα πληρώσει ο φορολογούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πού είναι το πλεόνασμα που εμφανίζετε στον κρατικό προϋπολογισμό; Μπορεί να μου το εξηγήσει κάποιος; Ουσιαστικά, πρόκειται για αλχημεία, η οποία λαμβάνει τέλος, διότι για εμάς τουλάχιστον η διαφάνεια από εδώ και πέρα θα είναι προτεραιότητα σε όλες μας πράξεις.

Εξηγούμαι. Το επόμενο διάστημα εκδίδουμε τα οκτώ τεύχη του ΗΛΙΟΣ που θα εκδίδονται μέχρι τις 10 του κάθε μήνα, όπου αλλάξατε τη μεθοδολογία και ακούστηκε το πρωτοφανές ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν οι συντάξεις. Δεύτερον, ευθυγραμμιζόμαστε με την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου δεκάδες συνταξιούχοι προσέτρεξαν να βρουν το αυτονόητο, το εκκαθαριστικό της σύνταξής τους για να δουν πώς υπολογίζεται. Δημοσιοποιούμε άμεσα τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων. Τρίτον, στον ΕΦΚΑ δεν θα υπάρχουν μόνο προϋπολογισμοί. Θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και θα υπάρχουν και ισολογισμοί, κάτω από την αυστηρή επιτήρηση ενός έργου που θα δώσουμε για να υπάρχει πλέον η απόλυτη διαφάνεια και η παραμικρή αμφισβήτηση από κανέναν για το ζήτημα της εκκρεμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Τώρα, πάμε στα ευχάριστα, γιατί υπάρχουν και ευχάριστα στην πατρίδα μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ενώπιον του εθνικού Κοινοβουλίου και στον κόσμο μας ακούει ότι έχουμε έτοιμο το νομοθετικό έργο το οποίο θα έρθει τον Νοέμβριο με την επωνυμία «Άτλας Ψηφιακή Σύνταξη – Το Υπουργείο Εργασίας στη νέα εποχή»», μέσα από την οποία –ακούστε το χρονοδιάγραμμα- οι Έλληνες θα απολαμβάνουν στο μέλλον το αυτονόητο, αυτό που δικαιούτο: την ψηφιακή σύνταξη της μιας μέρας! Και αυτό δεν είναι ευχή. Δεν είναι μία απλή περιγραφή ενός θέματος. Είναι κάτι, το οποίο όταν έρθει στη Βουλή πιστεύω θα το ψηφίσετε.

(Ο βουλευτής Κυκλάδων Ιωαννης Βούρτσης είναι Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

Εξηγούμαι με ακριβές χρονοδιάγραμμα:
Την 1η Ιουνίου 2020, το 34,8% των νέων συντάξεων θα βγουν ψηφιακά. Τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2021 το 24,3% των νέων συντάξεων θα βγουν ψηφιακά, ενώ τον Ιούνιο του 2021 το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα είναι ψηφιακά. Να, λοιπόν, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και όλο αυτό, θέλω να πω προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι δεν είναι κάτι το οποίο δημιουργούμε τώρα. Ήταν έτοιμο το 2014. Ήταν ο Άτλας που σας παρέδωσα, τον οποίο εγκαταλείψατε λόγω ιδεοληψίας και δεν το κάνατε πράξη. Είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το έχουμε λύσει ως κοινωνία και ως πολιτεία πολύ νωρίτερα και με σεβασμό προς τους συνταξιούχους, που απαριθμούν σήμερα δυόμισι εκατομμύρια.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας αναβαθμίζουμε τον ρόλο τους απέναντι σε ένα κατακερματισμένο συνταξιουχικό-συνδικαλιστικό κίνημα και πλέον οι συνταξιούχοι οργανώνονται, αναβαθμίζονται και τους μετατρέπουμε σε ισότιμους θεσμικούς, κοινωνικούς εταίρους της πολιτείας, έρχονται στη θέση που τους αξίζει, όπως οι άλλοι θεσμικοί κοινωνικοί φορείς.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με τρία μεγάλα θέματα τα οποία σε επικεφαλίδες θέλω να περιγράψω.
Πρώτον, συνδικαλιστικός νόμος. Η Νέα Δημοκρατία πίστευε και πιστεύει σταθερά στην αξία του συνδικαλισμού –ο συνδικαλισμός είναι αντηρίδα της Δημοκρατίας-, στον ανεξάρτητο αδέσμευτο ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό. Δυστυχώς, οι εικόνες του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ δεν τιμούν τον θεσμό και πρέπει να πάρουνε αποφασιστικές πρωτοβουλίες.

Επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν στον κρίσιμο αυτό θεσμικό πυλώνα της χώρας που λέγεται συνδικαλισμός. Ξεκινάμε διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς για τη θεραπεία του συγκεκριμένου ζητήματος.
Πρώτον, για πρώτη φορά δημιουργούμε ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, για να ξέρουμε πλέον και να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Το καταγράφουμε ηλεκτρονικά και γνωρίζουμε πλέον και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι. Αυτό έλειπε.

Και το δεύτερο, όσον αφορά το θέμα της απεργίας, καθιερώνουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες της απεργίας για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να έχει δικαίωμα να ψηφίζει και όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς, όπως γινόταν δεκαετίες στην πατρίδα μας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΚΚΕ)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Για τα 10 δισεκατομμύρια των συντάξεων θα κάνετε ηλεκτρονική ψηφοφορία;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Δεύτερον, για την αγορά εργασίας παραμένουν ανοιχτές προκλήσεις και είναι ανοιχτές προκλήσεις η υψηλή ανεργία του 19,3% που έκλεισε το 2018, το 19,2% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι χαμηλοί μισθοί, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας.

Δεν ισοπεδώνω. Πράγματι, υπήρξε αποκλιμάκωση της ανεργίας, όχι από το 2015, από το 2013 λόγω των αποφασιστικών μέτρων που πήραμε, της μείωσης των εισφορών και των 10.500 ευρώ, του πιο σκληρού προστίμου που μπήκε ποτέ από Υπουργό Εργασίας, από Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουμε την ασυδοσία και την καταχρηστική συμπεριφορά εργοδοτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Γι' αυτό, λοιπόν προχωράμε με νομοθέτηση τον μήνα Οκτώβριο. Κωδικοποιούμε την «ΕΡΓΑΝΗ». Φέρνουμε αλλαγές μέσα στην «ΕΡΓΑΝΗ», την οποία διαμορφώνουμε ως την απόλυτη ασπίδα υπεράσπισης των εργαζομένων. Τα ελεγκτικά σώματα θα έχουν πλέον ένα απόλυτο ηλεκτρονικό εργαλείο, την «ΕΡΓΑΝΗ», την οποία κωδικοποιούμε και στην οποία βάζουμε και άλλα πράγματα μέσα, έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο τους.

Δεύτερον, για πρώτη φορά ετοιμάζουμε νομοθετική πρωτοβουλία, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων το είχαμε φτιάξει από το 2014, το εγκαταλείψατε, έτσι ώστε στην πατρίδα μας για πρώτη φορά επιτέλους να υπάρχει και η επιβράβευση του συνεπή, αυτού που σέβεται την εργατική νομοθεσία, του συνεπή επιχειρηματία που πληρώνει τις εισφορές του. Αυτό, λοιπόν, έρχεται το επόμενο διάστημα.
Και όσον αφορά την κριτική η οποία ακούστηκε για το ΣΕΠΕ, να το ξεκαθαρίσουμε για μία ακόμη φορά. Το ΣΕΠΕ αναβαθμίζεται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Την πρώτη μέρα που ανέλαβα Υπουργός σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό συνάντησα τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ. Το ΣΕΠΕ είναι η προμετωπίδα της προσπάθειας αντιμετώπισης καταχρηστικών συμπεριφορών και έτσι θα είναι. Το αναβαθμίζουμε, το ενδυναμώνουμε. Είναι στην προμετωπίδα της αντιμετώπισης των καταχρηστικών συμπεριφορών. Στέλνουμε ένα μήνυμα προς τα έξω ότι καταχρηστικές συμπεριφορές...
(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ήταν πριν!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Σας παρακαλώ, κύριε Τζανακόπουλε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Καταχρηστικές συμπεριφορές δεν υπάρχουν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Νευρικό σας βλέπω, κύριε Τζανακόπουλε. Αφήστε τον Υπουργό να μιλήσει!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Καλαφάτη, σας παρακαλώ.
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Και απαντώ και στο ερώτημα το οποίο τίθεται για το πόσο ήταν αυτές παραβατικές συμπεριφορές. Αφού, λοιπόν, μας προκαλείτε, θα έχετε και την απάντηση.
Τον Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα ήταν 42,5%. Την παραδώσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 στο 12%. Σήμερα είναι κάπου στο 10%. Αυτό δεν ήρθε τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας συνειδητής μας επιλογής να αντιμετωπίσουμε καταχρηστικές συμπεριφορές, να χτυπήσουμε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και το κάναμε πράξη.

Και κλείνω με το τελευταίο που είναι η ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων. Είδατε, κύριε του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκατόν είκοσι δόσεις δεν καταργούνται. Όχι μόνο διατηρούνται, αλλά ενδυναμώνονται περισσότερο με αυτά τα οποία είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Απλά, το μήνυμα που πρέπει να φύγει προς όλες και όλους είναι ότι είναι η τελευταία ευκαιρία. Αυτή η ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων είναι μία ευκαιρία για όλες και όλους, επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα, να ενταχθούν γιατί δεν θα υπάρξει επόμενη ευκαιρία. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές με το παρελθόν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline