Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Τσίπρας: Οι εξορύξεις, οι συμβάσεις και η κλιματική αλλαγή

Καταρχάς, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα, παρότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση για να ειπωθούν τα αυτονόητα. Ο κίνδυνος της ρύπανσης από γεωτρήσεις είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και είναι άλλο πράγμα η κλιματική αλλαγή.


Θέλω να πω ότι οι αγγελίες που γίνονται, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, είναι δέκα και πενήντα φορές πιο σημαντικό από το αν εξορύξει κανείς ή όχι υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Από αυτό είναι πενήντα φορές σημαντικότερο το τι καταναλώνει μία χώρα, αν καταναλώνει δηλαδή υδρογονάνθρακες και ποιους, τι καταναλώνει στις μεταφορές της, εάν υπάρχει συνολικότερη εξοικονόμηση ενέργειας, τι καταναλώνει η βιομηχανία, τι αποτύπωμα περιβαλλοντικό έχει η βιομηχανία και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν χώρες που δεν παράγουν ούτε μία σταγόνα πετρέλαιο και ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου, αλλά καίνε όσο άλλες δέκα χώρες μαζί, όπως επίσης υπάρχουν και εξαιρετικά οικολογικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία, που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου και πολιτικά ψηφίζουν και με τα δύο τους χέρια όλες τις διεθνείς συμβάσεις, συμφωνίες και μέτρα που προτείνονται για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και πάει λέγοντας.
Το κλείνω εδώ. Νομίζω, απλώς, ότι είναι θέμα άγνοιας. Προχωράω στην ουσία. Καταρχάς, ποια είναι τα ΕΛΠΕ. Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε για Αιτωλοακαρνανία και Γιάννενα. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ κατέχουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε δύο χερσαίες περιοχές, στην Άρτα, την Πρέβεζα και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Η Total, η Edison και τα ΕΛΠΕ έχουν το 25% των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής για τη θαλάσσια περιοχή 2 δυτικά της Κέρκυρας. Για τη θαλάσσια περιοχή 10 του Ιονίου Πελάγους, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, έχει προχωρήσει υπογραφή σύμβασης. Στη θαλάσσια περιοχή 1 του Ιονίου Πελάγους, βόρεια της Κέρκυρας, έχουν υποβάλει προσφορά. Έχουν υποβάλει, επίσης, προσφορά ως μέλος κοινοπραξίας για τις δύο περιοχές που συζητάμε σήμερα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτή έχει υπογραφεί. Τέλος, το επιχειρηματικό σχήμα των εταιρειών Repsol-ΕΛΠΕ αναμένει στο επόμενο διάστημα την κύρωση της σύμβασης, το σημερινό.

Αυτά είναι τα ΕΛΠΕ. Έχουν εξαιρετικά σημαντική παρουσία στους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας. Δεν είναι Motor Oil. Δεν είναι Energean. Είναι τα ΕΛΠΕ. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι ηλίου φαεινότερον. Δεν φαντάζομαι να έχει αντίρρηση προς αυτό η Κυβέρνηση. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί το Δημόσιο είχε έλεγχο πάνω στα ΕΛΠΕ μέσω του 35%. Εάν σας μένει οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό, μπορείτε να ανατρέξετε στον συνάδελφο στο Υπουργείο Εξωτερικών να σας πει για την αλληλογραφία και τη συνεννόηση που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών –για να μην πάω σε άλλες υπηρεσίες- με τα ΕΛΠΕ και τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες. Τι έχουμε σήμερα; Έχουμε μια τεράστια ανατροπή στρατηγικής.

Θέλω να επισημάνω ακόμη ότι οι ίδιες εταιρείες που ήρθαν εδώ και η EXXON και η Total το ότι επέλεξαν να προχωρήσουν στον διαγωνισμό αυτό και στη συμμετοχή, σαφέστατα και είχε να κάνει –και μπορείτε να το τσεκάρετε αυτό, κύριε Υπουργέ- με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ ως μία εταιρείας που υπάρχει δημόσιος έλεγχος μέσω του 35%, τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ σε ένα ενιαίο κοινοπρακτικό σχήμα.
Εμείς τεσσεράμισι χρόνια αντιμετωπίσαμε τρία πολύ μεγάλα προβλήματα. Με το «καλημέρα σας» το 2015, είχαμε μία οικονομία σε διάλυση με άδεια ταμεία και ένα αδιέξοδο πρόγραμμα. Είχαμε το προσφυγικό που έσκασε από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Και είχαμε και την κλιμάκωση μιας γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή –όχι μόνο με ανατολικούς γείτονες- όπου το ενεργειακό ήταν ένα σημαντικό θέμα.
Πιστεύω ότι δεν έχετε στρατηγική για κανένα από τα τρία. Τα γεγονότα στη Μόρια είναι πολύ νωπά. Θα μείνω, όμως, στο εξής.
Σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά στην περιοχή, ασκήσαμε μια ενεργειακή πολιτική, μια πολιτική με στρατηγική που μία της διάσταση ήταν το ενεργειακό μας στην περιοχή. Αυτή ήταν η μία της διάσταση με το Δημόσιο μέσα. Αυτόν τον πολύ βασικό παράγοντα τον ανατρέπετε.

Συνεπώς, πρώτον, δεν ισχύει ότι καταγγέλλουμε τις συμβάσεις. Δεν καταγγέλλουμε τις συμβάσεις. Ήταν μια στρατηγική και αυτές οι συμβάσεις ήταν μέρος της στρατηγικής. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν αφήνετε καμία απολύτως δέσμευση για το τι θα κάνετε με τη στρατηγική αυτή. Και από τις δηλώσεις που κάνετε ότι θα ιδιωτικοποιήσετε τα ΕΛΠΕ, έχουμε ανατροπή της στρατηγικής και εκεί είναι που υπάρχει το πρόβλημα.
Μα, οι συμβάσεις αυτές είχαν σημασία στον βαθμό που το ελληνικό Δημόσιο πρώτα, θα κρινόταν σαν ολοκληρωμένη στρατηγική και, δεύτερον, θα είχε μια ορισμένη παρουσία.
Έρχομαι στο πιο βασικό ερώτημα, το οποίο αφορά βέβαια και το ΚΙΝΑΛ, γιατί δεν κατάλαβα μια καθαρή θέση. Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ; Αφήστε τι κάναμε εμείς και τις συμβατικές υποχρεώσεις. Είστε υπέρ ή κατά; Οι γενικές κουβέντες για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ εύκολες. Είστε υπέρ ή κατά;
Όμως, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, γιατί πουλάτε; Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να πουληθούν τα ΕΛΠΕ; Θα έρθω μετά σε εμάς και στις συμβατικές υποχρεώσεις. Έχετε κάνει κάποια μελέτη ότι θα βγει κερδισμένο το ελληνικό Δημόσιο, οικονομικά και σε άλλα επίπεδα, σαν ρυθμιστικό εργαλείο στον χώρο της ενέργειας και στον χώρο του πετρελαίου και άλλων πραγμάτων; Έχετε έστω υπολογίσει ποιο πρέπει να είναι το τίμημα αναλογικά με το EBITDA; Τρεις, τέσσερις, πέντε ή έξι φορές που θα είστε ικανοποιημένοι; Έχετε υπολογίσει κάτι απ' όλα αυτά και βγαίνουμε κερδισμένοι;
Το βασικό ερώτημα είναι: Θέλετε να πουλήσετε γιατί υπάρχει συμβατική υποχρέωση ή θέλετε να πουλήσετε επειδή θέλετε να πουλήσετε;
Κύριε Χατζηδάκη, μας είπατε για ψυχοθεραπεία. Συνολικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά και εσείς προσωπικά ιδιαίτερα, έχετε ένα record, ότι «πουλάμε ό,τι πουλιέται» και αυτό χρειάζεται λίγο κοίταγμα και σας το συνιστώ.
Επιμένω στο ερώτημα: Γιατί πρέπει να πουληθούν τα ΕΛΠΕ; Ποιο είναι το όφελος; Το μόνο επιχείρημα που έχω ακούσει –ο Θεός να το κάνει επιχείρημα- είναι από τον κ. Πέτσα πριν λίγες μέρες, ότι θέλουμε να προχωρήσουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ για να μπουν κεφάλαια και να προχωρήσουμε. Ποιος να προχωρήσει με τα κεφάλαια; Δηλαδή, άμα αποχωρήσει το Δημόσιο, ποιος θα προχωρήσει, ο Λάτσης; Πρώτο αυτό.
Δεύτερον, πριν πολύ λίγες μέρες υπήρξε ομολογιακό δάνειο το οποίο υπερκαλύφθηκε τρεις φορές στα ΕΛΠΕ. Αναζητούσαν 400 εκατομμύρια και υπερκαλύφθηκε και έφτασε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Συνεπώς, δεν υπάρχει πρόβλημα κεφαλαίων.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της συμβατικής υποχρέωσης. Νομίζω ότι εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Γνωρίζετε πολύ καλά -και συνεπώς παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες- ότι δεν ήταν δική μας πολιτική βούληση να πουληθεί το 55% των ΕΛΠΕ. Μας επιβλήθηκε πριν βγούμε από το μνημόνιο –γιατί έπρεπε κάτι να επιλεγεί- και γνωρίζετε πολύ καλά κι εσείς και ο ελληνικός λαός ότι δεν ήταν πολιτική μας βούληση και η μείωση του αφορολόγητου, που την καταργήσαμε και η περικοπή των συντάξεων, που την καταργήσαμε.
Σε αυτό μάλιστα είχατε και μια ορισμένη συμμετοχή εσείς προσωπικά, κύριε Χατζηδάκη. Ήταν εδώ στην Βουλή, όταν είχε έρθει ο κ. Μοσκοβισί, που είχατε πει ο ανήκουστο: «Πώς μπορεί να ανοίγετε θέμα για το αν τελικά δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα;». Παραδεχόσασταν ότι το πρόγραμμά σας περιλάμβανε την περικοπή συντάξεων τότε.
Θέλω να σας πω ότι κάναμε ορισμένα πράγματα μέσα στο μνημόνιο που δεν ήταν πολιτική μας βούληση και η μετέπειτα πορεία απέδειξε ότι όντως δεν ήταν πολιτική μας βούληση και ότι βρήκαμε τους τρόπους να μην προχωρήσουμε σε αυτά.
Το ερώτημα είναι: Γιατί αυτήν τη συμβατική υποχρέωση δεν την αντιμετωπίζετε έτσι; Όταν εμείς ανοίξαμε το θέμα της περικοπής των συντάξεων, άνοιξη προς καλοκαίρι του 2018 και αφού έγινε η δική σας τοποθέτηση εδώ με τον κ. Μοσκοβισί, ήρθε η δική σας τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση και κατέθεσε νομοσχέδιο για να αρθεί η περικοπή συντάξεων τότε και όχι το φθινόπωρο.
Γιατί δεν φέρνετε κάτι αντίστοιχο τώρα; Τι σας δεσμεύει; Πρώτον, είμαστε εκτός μνημονίου. Δεύτερον, η συμφωνία την οποία είχαν εγκρίνει οι θεσμοί ήταν συμφωνία με τη συμμετοχή και του ιδιώτη και ο ιδιώτης έχει αποσυρθεί από την συμφωνία αυτή. Και τρίτον, ποια είναι η πολιτική σας βούληση; Θέλετε και δεν μπορείτε; Δεν μας έχετε απαντήσει σε τίποτα απ' όλα αυτά.
Θέλω να σημειώσω ότι για τη ΔΕΗ υπάρχει όλο το αφήγημα ότι εμείς την καταστρέψαμε, είναι χάλια η οικονομική της κατάσταση και σίγουρα πάει για ιδιωτικοποίηση, κατ' αρχάς σε δίκτυα, και περιμένουμε να μας ανακοινώσετε κάτι αντίστοιχο και για την ίδια τη ΔΕΗ.
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, τα πήραμε με τεράστια ζημία, τα φέραμε σε μια εξαιρετική κατάσταση, ακριβώς γιατί ασκήσαμε τα δικαιώματα του Δημοσίου και εκεί πάλι πάμε σε πώληση.
Πέρα από το ότι θέλετε να πουλήσετε τα ΕΛΠΕ, που είναι μια τελείως λάθος και ακατανόητη θέση, πέρα από το ότι θέλετε να τα πουλήσετε με έναν τρόπο που δεν εξασφαλίζει καν premium, που είναι μια ακόμη πιο ακατανόητη θέση, γιατί δεν ασκείτε τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου για απόκτηση του 51% στην εταιρεία holding που ελέγχει τους υδρογονάνθρακες στη χώρα; Δεσμεύεστε ότι θα τα ασκήσετε, ναι ή όχι; (Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τσίπρας είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ)

Πολυμέσα