Γιάνης Βαρουφάκης: Η σημαδιακή χρονιά 2019, παγκοσμίως

Οταν ο ιστορικός του μέλλοντος καταγράψει την ιστορία του 2019 δεν θα μνημονεύσει ούτε εμάς, ούτε εσάς, ούτε καν τον Πρόεδρο Τραμπ, τον κ. Μακρόν, την κ. Μέρκελ, θα μνημονεύσει το 2019 ως τη χρονιά όπου η εξέγερση της νέας γενιάς παγκοσμίως -από τη Βρετανία μέχρι την Πορτογαλία, από τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ινδία- ξύπνησε την ανθρωπότητα εναντίον της κλιματικής καταστροφής. Έτσι θα μνημονευθεί το 2019.

Το ερώτημα είναι αν η χώρα μας -στο πλαίσιο αυτής της μνείας- θα καταταχθεί σε εκείνες που πήραν το μέρος του ρου της ιστορίας ή σε εκείνες που τάχθηκαν εναντίον. Θα καταταχθούμε στους εχθρούς του μέλλοντος ή σε αυτούς που βοήθησαν τη γέννηση του 21ου αιώνα, των τεχνολογιών, της ανανεώσιμης ενέργειας; Θα δημιουργήσουμε ερείσματα εντός μιας συμμαχίας εναντίον της δυστοπίας που γεννιέται σήμερα και υπέρ μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης, ή θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στα πλοκάμια πολυεθνικών, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να θυσιάσουν το μέλλον της νέας γενιάς που σήμερα εξεγείρεται, για να αποσβέσουν δικές τους επενδύσεις σε τεχνολογίες παραγωγής και διανομής ενέργειας, που είναι και αντιοικονομικές και αντιπεριβαλλοντικές;

Τα επιχειρήματα υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων ουσιαστικά είναι τρία: Πρώτον, δημοσιονομικά οφέλη, αποπληρωμή χρέους, δημοσιονομικός χώρος, δεύτερον, ενεργειακή επάρκεια, τρίτον, δημιουργία θέσεων εργασίας. Και τα τρία επιχειρήματα είναι απολύτως διάτρητα. Με μια μελέτη των συμβάσεων, όσον αφορά το ενοίκιο -έχουν αναφερθεί και άλλοι συνάδελφοι σε αυτό- θα δει κανείς πως τα ποσά είναι αμελητέα. Στην καλύτερη περίπτωση θα δοθούν 15 εκατομμύρια ευρώ μπροστά και άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Δεν είναι άξια λόγου.
Φορολόγηση επί των κερδών; Επί των κερδών ποίων, κύριε Υπουργέ; Δεν συνάπτεται συμφωνία, σύμβαση με την EXXON ούτε με την TOTAL, ούτε με τη REPSOL.

Συνάπτουμε συμφωνία με την EXXON HELLAS, με την TOTAL HELLAS, με την REPSOL HELLAS. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Με θυγατρικές επιχειρήσεις, οι οποίες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την τέχνη του «Transfer Pricing».

Είναι πολύ απλό: Δεν θα έχουν κέρδη, κύριε Υπουργέ. Η πλατφόρμα τους θα τιμολογείται τόσο, ώστε να μην εμφανίζονται κέρδη ή να εμφανίζονται όσα εκείνοι επιλέγουν ότι θέλουν να εμφανίσουν, επί των οποίων θα πληρώνουν το 20%, όσος είναι ο φόρος.
Με άλλα λόγια, χαρίζουμε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές σε εταιρείες οι οποίες θα επιλέγουν μόνες τους πόσο θα καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο –ξέρετε τι σημαίνει αυτό- ενώ εμείς τι εισπράττουμε; Τι είναι αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε; Ότι όταν υπάρξει ένα ατύχημα -και θα υπάρξει, γιατί πάντα υπάρχουν σε βάθος χρόνου ατυχήματα- για παράδειγμα, ο καθαρισμός μιας πετρελαιοκηλίδας, θα βαρύνει την Κυβέρνησή μας, το κράτος μας, το δημόσιο χρέος μας, το ιδιωτικό χρέος μας.

Παράλληλα, για να προστατεύουμε –υποτίθεται- τις πλατφόρμες, υπάρχει η πίεση -το βλέπετε ήδη από τη Γαλλική Κυβέρνηση- για φρεγάτες. Το κόστος -οικονομικό κόστος, δεν μιλάω για το περιβαλλοντικό τώρα- είναι δυσθεώρητο απέναντι στο προσδοκώμενο οικονομικό όφελος.
Άρα, η ιδέα ότι το ελληνικό Δημόσιο και ο Έλληνας πολίτης έχει να ωφεληθεί από αυτές τις κυρώσεις απορρίπτεται χωρίς επαίνους.
Όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια, καλά, σοβαρολογούμε; Έχει σημασία για το ελληνικό Δημόσιο, για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα αν αγοράζουμε από την EXXON πετρέλαιο το οποίο το πήρε από τις ελληνικές θάλασσες ή από την Ινδονησία, όταν τους το έχουμε εκχωρήσει; Εκείνοι θα έχουν ενεργειακή επάρκεια, όχι το ελληνικό Δημόσιο ούτε ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, βεβαίως, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ελάχιστες, συγκριτικά με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε έξυπνα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις τοπικές κοινωνίες να ξέρετε -κοιτάξτε τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Σκωτίας, κοιτάξτε τις τοπικές κοινωνίες της Ινδονησίας, της Νιγηρίας, όπου έχουν βρεθεί κοιτάσματα- ότι δημιουργούν διχασμό σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες μεταξύ εκείνων που δουλεύουν στις πλατφόρμες και των υπόλοιπων που δεν δουλεύουν στις πλατφόρμες.

Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις εγκλωβίζονται στη λογική της συσσώρευσης των μεγάλων πολυεθνικών. Μαρασμό και υποανάπτυξη είναι το μόνο που έχουν να περιμένουν οι συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες.

Συνολικότερα, είμαστε μια χώρα που έχουμε χάσει δύο βιομηχανικές επαναστάσεις. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε την επόμενη. Η υπερπροσπάθεια που χρειαζόμαστε για να γίνουμε κομμάτι της τρίτης, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της πράσινης βιομηχανικής επανάστασης, θα πρέπει να γίνει στη βάση των 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκεί δημιουργούνται οι καλές θέσεις εργασίας, εκεί δημιουργούνται οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, εκεί κινητοποιούνται τα start ups, οι νεοφυείς επιχειρήσεις των νέων ανθρώπων. Για να υπάρξει αυτή η υπερπροσπάθεια, πρέπει να υπάρχει μια απεξάρτηση από το φάντασμα της υποανάπτυξης, που θα συνεχίζει να πλανάται όσο βρισκόμαστε στα πλοκάμια ενός ενεργειακού μοντέλου το οποίο έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα.

Μίλησα για το 2019 και πώς θα το μνημονεύσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Δεν είναι μόνο η εξέγερση της νεολαίας εναντίον της κλιματικής καταστροφής. Θα μνημονευθεί και με άλλα στατιστικά στοιχεία. Είναι σημαδιακή χρονιά το 2019. Θα σημαδευθεί και θα μνημονευθεί ως η χρονιά που η Βρετανία για πρώτη φορά φέτος παράγει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απ' ό,τι από ορυκτά καύσιμα. Είναι η χρονιά που αποφάσισε ακόμα και η συντηρητική κυβέρνηση της κ. Μέι αρχικά και του κ. Τζόνσον στη συνέχεια την πλήρη απεξάρτηση από νέες μορφές ορυκτού πλούτου, ορυκτών καυσίμων. Είναι η χρονιά -και αυτό έχει τεράστια σημασία και πρέπει να το λέμε και να το ξαναλέμε γιατί το νούμερο είναι εντυπωσιακό-, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες -μιλάω με σημείο αναφοράς τον Αύγουστο- από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 η Κίνα παρήγαγε από νέες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας συνολικές κιλοβατώρες περισσότερες από τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας και της Γερμανίας. Και εμείς μιλάμε για αναπτυξιακό μοντέλο μέσα από πλατφόρμες και εξορύξεις και τρυπάνια!

Κυρίες και κύριοι, επειδή σήμερα δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε κομματικά, δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε στο πλαίσιο μικρόπνοων μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, καλώ όλους και όλες να κρίνουμε με γνώμονα το ιστορικό μας καθήκον. Ζητούμε ως ΜέΡΑ25 ή ως Βουλευτές αν θέλετε από όλους εσάς, ακόμη και από εκείνους οι οποίοι διαφωνείτε με τη θέση μας, ονομαστική ψηφοφορία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο ιστορικός του μέλλοντος ποια ήταν η θέση της καθεμίας και του καθενός από εμάς.

Κυρίες και κύριοι, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι έχετε οικολογικές ευαισθησίες. Κανένας μας δεν έχει το μονοπώλιο στην ευαισθησία. Το πιστεύω. Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να νιώσει ότι ηγείται μίας «πράσινης» κυβέρνησης. Όμως θα είμαστε κάθετοι εδώ. Δεν μπαίνει θέμα μείγματος ενεργειακής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε άμεσο στόχο 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μας χαρίσατε τα υπόλοιπα κόμματα, στο ΜέΡΑ25, ένα μονοπώλιο που δεν θέλουμε να έχουμε, ένα μονοπώλιο σε αυτό το Κοινοβούλιο, το οποίο απεχθανόμαστε, το μονοπώλιο του να είμαστε το μοναδικό κόμμα που λέμε ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να μείνουν στα έγκατα της γης και δεν ψειρίζουμε τις συμβάσεις αυτές καθαυτές ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΛΠΕ, παρά το γεγονός ότι θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια να μην ιδιωτικοποιηθούν.

Έχουμε μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΚΙΝΑΛ που σήμερα συνεχίζουν στον δρόμο που -όπως πολύ σωστά είπατε, κύριε Υπουργέ- έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρχική υπογραφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απ' ό,τι καταλαβαίνω, νομίζω ότι ψηφίζει «παρών», παρά το γεγονός ότι δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι των υπογραφών σας πάνω στις συμβάσεις και κρύβεστε πίσω από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που εσείς ξεκινήσατε.
Συνάδελφοι του ΚΚΕ, χαιρετίζουμε ότι ψηφίζετε «όχι» μαζί μας, αλλά θέλουμε να σας πούμε το εξής: Πέραν της κοινής μας εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση, θεωρείτε ότι, αν τις εξορύξεις τις έκαναν κρατικές επιχειρήσεις, αν την κλιματική καταστροφή την έφερναν κρατικές επιχειρήσεις, θα ήταν όλα ωραία, αγγελικά πλασμένα;

Εμείς είμαστε κάθετα εναντίον όλων των εξορύξεων, είτε είναι ιδιωτικές είτε είναι δημόσιες οι επιχειρήσεις που την επιφέρουν. Ευτυχώς, υπάρχουν ισχυρές φωνές που ενδυναμώνουν τη φωνή του ΜέΡΑ25, του DiEM25. Είναι όλη αυτή η νεολαία που ιδίως τις Παρασκευές στη Σουηδία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία απεργούν. Νέα παιδιά δώδεκα, δεκαπέντε, είκοσι χρόνων απεργούν, γιατί απαιτούν να μην τους στερήσουμε το μέλλον τους.

Είναι και άλλες φωνές, πιο ηλικιωμένων, επιστημόνων, ακτιβιστών, διανοούμενων. Μια τέτοια φωνή μού ζήτησε να σας μεταφέρω ένα μήνυμα, το οποίο σας διαβάζω. Είναι γραμμένο από τη Ναόμι Κλάιν και το μήνυμα είναι το εξής: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Οι αγρότες σας» -οι αγρότες μας- «υποφέρουν και θα υποφέρουν από εντεινόμενη ξηρασία, ενώ ως λαός, έχετε χάσει ανθρώπους από ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές. Ως νησιωτικός λαός, αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι πέραν των συνόρων σας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες που αγαπούν, επειδή η γη τους έχει γίνει αβίωτη λόγω ξηρασίας ή συγκρούσεων, που ενισχύονται από την αυξανόμενη ανυδρία.

Σε αυτό το πλαίσιο ραγδαία αυξανόμενων ζημιών, ξεπερνά ακόμη και τον ορισμό της τρέλας το να ρίχνετε κυριολεκτικά καύσιμο στην οικουμενική φωτιά, κυρώνοντας συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες, ώστε να εξορύσσονται και άλλα ορυκτά καύσιμα από τις όμορφες θάλασσές σας και έτσι να απειλούνται ακόμη περισσότερα ευαίσθητα οικοσυστήματα τόσο σε τοπική όσο και σε πλανητική κλίμακα.

Στέκομαι», λέει η Ναόμι Κλάιν, «δίπλα στο ΜέΡΑ25 ως το μοναδικό κόμμα που δυναμικά εναντιώνεται σε αυτές τις καταστροφικές κυρώσεις. Καλώ όλους τους νομοθέτες που ακούν την καλή τους συνείδηση να ακούσουν τους επιστήμονες, να ακούσουν τα παιδιά που ανά τον κόσμο απεργούν για να διασώσουν το μέλλον τους και να συμπράξουν με το ΜέΡΑ25, ώστε να τραβήξουμε μια γραμμή που βάζει τέλος στις εξορύξεις. Την ώρα που το σπίτι μας καίγεται έχουμε ένα ελάχιστο παράθυρο ευκαιρίας να σβήσουμε τις φλόγες. Ναόμι Κλάιν».

Με αυτά τα λόγια της Ναόμι καλώ την καθεμία και τον καθένα σας να πράξουμε αυτό που έχουμε υποχρέωση, να καταψηφίσουμε, σηματοδοτώντας στη νέα γενιά ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να στηρίξει το μέλλον τους, ότι μπορεί να αποδράσει από τα πλοκάμια των πολυεθνικών, που είναι αποφασισμένες να θυσιάσουν το μέλλον της νέας γενιάς στον βωμό της απόσβεσης επενδύσεων που έχουν είδη κάνει, ό,τι και αν αυτό σημαίνει ως προς την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής και παρά το γεγονός ότι μόνο δημοσιονομικό κόστος θα έχουν αυτές οι εξορύξεις μακροπρόθεσμα και κόστος στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. ( Ο καθηγητής οικονομολογος Γιάννης Βαρουφάκης είναι πρόεδρος του κόμματος ΜέΡΑ25)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline